Gå till innehåll

plattfische

Medlem
  • Antal inlägg

    98
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av plattfische

  1. Sedan jag skaffat en bättre ljusramp till mitt 540l-kar så hade jag förstås hoppas på guld och gröna skogar (eller i alla fall knappar). Men det vill sig inte riktigt, korallerna (mest mjukisar) är hopdragna och det är alger (kiselalger?) typ överallt. En skurning av glasets insida och så är det tjockt två dagar senare. Tog vattenvärden idag:

    Ca: 470

    Mg: 1171

    Nitrat: 0,0

    Nitrit: 0,0

    pH: 8,0

    Fosfat: 0,03

    Salinitet: 1,025

    Magnesiumvärdet är osäkert, mitt test för det är veckigt tyvärr.

    Men frågan är vad som kan vara problemet, nitrat kanske borde få komma upp några snäpp? Vad annat kan göras, jag tycker Mg och Ca pekar åt lite olika håll (efter att ha kollat i Saltvattenkemi för dummies). Några idéer?

    Har precis blandat två dunkar vatten, så i morgon blir det ett vattenbyte (50 liter).

  2. Jag har Silver, men jag vill minnas att Black är ett rejält pinnhål upp ffa avseende ljuskänsligheten. Det finns en hel del jämförelsefilmer på Youtube. Bäst är nog att kika där och se om du tycker det spelar roll för din del. Användaren MicBergsma gör en del kul grejer.

    GoPro original och 2 hade en lins som inte fungerade uv, till den måste man köpa separat uv-hus eller en ersättningslins. På trean är detta problem fixat, originalhuset fungerar bra.

  3. Har lagt märke till att jag har massor med supertunna, säg 1/2 mm, maskar (tror jag det är) bland min LS. De är alltifrån någon till ca 5-6 cm långa och de gömmer sig i håligheter, kommer fram och vajar i strömmen en liten stund och sen försvinner de igen. Det ser ut som om de är tvärrandiga i lite ljusare vita ränder, annars är de vitgenomskinliga. I samband med att dessa kommit har jag också lagt märr till att det på morgonen, när ljuset tänds, är som en tunn spindelväv på flera ställen bland stenen. Den försvinner sedan successivt under dagen (kanske blir den eremitmat?).

    Nån som vet vad detta kan vara och om jag bör göra nåt åt det? I så fall vad?

    Ska se om jag kan få fram bilder, men de är inte helt enkla att fånga på bild...

  4. Samma för mig som för Laggeman ovan, 15 timmar utan el. Jag var mest orolig för att temperaturen i karet skulle sjunka för lågt. Men allt har klarat sig och invånarna verkar glada.

  5. Du kommer åt allt när uv-huset är på, eftersom allt styrs av de tre enda knappar som finns och de funkar med huset på. Ännu roligare är att du kan styra den via en telefon-app via ett lokalt wifi som GoPron skapar. Du kan ändra alla inställningar, starta, stanna etc på distans. Samt att du kan förhandskolla på bilden (kameran i sig har ingen sökare inbyggd, finns att köpa till som tillbehör dock). Fjärrstyrningen är smidig om man redan har den på hjälmen – eller om den står i karet :)

  6. En fråga:Varför ska ljusrampen hänga så högt för? och vad är det för ljuskälla nu?

    Rampen ska hänga längre ner så småningom (typ ikväll), nu har jag den upphissad eftersom jag pillar en del i karet första dygnet (småflyttar i revet tills jag blir nöjd etc), det är lättare att komma åt helt enkelt. Sedan kommer de olika lamporna gå på följande schema:

    9–21: 2 st T5

    11–19: ytterligare 2 st T5

    16–18: alla 4 T5 plus MH

    Tiden för MH tänkte jag öka med ca 15 min/dag. (Läste i nån annan tråd om risken med att öka ljusmängden för fort. Mina gamla T8:or levererade totalt sett ungefär lika mycket ljus som två av T5:orna. Rampen var trasig så jag hade 3*36W, tro fasen att korallerna var trötta...)

  7. Puh, då var det klart! Bara att vänta på att vattnet ska klarna och på att mer vatten ska bli klart... Har nu äntligen fått karet bort från trappan det tidigare stod under. Med nytt ljus istf 4 st T8:or ska det nog äntligen kunna bli lite fart på korallerna. Blev rätt nöjd med upphängningen till rampen, bara att få ordning på kablarna så kommer det se super ut sen tror jag.

    En tappad klo på en boxarräka plus en försvunnen Salarias tycks varit det enda priset jag fick betala. (Fast Fat Sally kommer nog fram igen.)

    post-6465-14468931150378_thumb.jpg

    post-6465-14468931149949_thumb.jpg

    post-6465-14468931150168_thumb.jpg

  8. passa på att skölja av dom stenar du kan med saltvatten så du får bort löst skit mm

    går det att köra över dem med typ en diskborste utan att man riskerar att göra sig av med något vitalt?

    Annars ladda upp med kaffe och ta det lugnt

    kaffe, noterat!

  9. Postar i nybörjartråden, kanske passar ämnet bäst här...

    I morgon ska jag flytta akvariet (540 l) till andra änden av rummet. Detta kommer möjliggöra vettigt ljus – äntligen – så det känns värt jobbet.

    Men: Är det något man bör tänka på när man flyttar, utöver att inte tappa karet :ledsen: eller spilla för mycket vatten på golvet? Min plan är att tappa ur det befintliga vattnet i tunnor (rena), lägga LS, koraller och fiskar i separata tunnor, sedan montera den nya ljusrampen, flytta åbäket och till slut bygga revet, fylla på vatten och släppa tillbaks det levande.

    Något mer jag borde tänka på? Något jag borde göra annorlunda? Vilka misstag har du gjort som jag kan få slippa? Vilka genidrag har du gjort som jag kan kopiera?

  10. Ett tips annars är att skapa ett hörn i karet där du sätter skummaren i, då får du en ytavrinning som gör att du slipper en hinna på vattnet som även det hindrar ljus att nå ner i karet.

    I hörnan sätter du doppvärmare, skummaren och en liten returpump som också bidrar med lite cirkulation i karet.

    Kika tex på länken ovan på Peters kar, där har du ett förslag, och vill du inte skärma av en så stor bit av karet så går det utmärkt att sätta en glasskiva på tvären i hörnan, bara du har tillräckligt med plats för skummaren, doppvärmare och en returpump.

    En ommöblering gör att jag kan satsa på lite bättre ljus och kanske få fart på korallerna (som haft en hård tid). Hittills har jag varit tvungen att ha karet täckt (medelst den armatur som syns på bilderna) eftersom det stått under en öppen trappa (vill inte få ner skräp uppifrån). Just nu är det hela mest brungråtrist...

    I och med att karet ändå måste tömmas och all inredning måste ut – kul helg att se fram emot... – så funderar jag på att bygga en intern överrinningsbox av den typ som Laggeman tipsar om. Någon som vet var man kan hitta DIY-instruktioner? Tanken är att avgränsa ett hörn i karet med två glasskivor (dvs ett rektangulärt utrymme) där skummare, värmare och en returpump får husera. Huvudsyftet är att få ytavrinning; eftersom man nu kommer att se ytan på vattnet så vill jag inte ha en massa gegg där.

  11. Hmmmm....

    Efter nedmotering, rengöring och ihopmontering är den igång igen. Men den låter lika illa som tidigare tycker jag. Nu har jag försökt dämpa skummarens upphängning, men när jag tar tag i själva pumpen under det att den går så elimineras de flesta oljud. Alltså, pumpens egna skakningar verkar vara boven. Så... det kanske är så illa att det (i) bara låter mer än vad jag tycker är ok eller (ii) jag har ett måndagsex?

  12. Efter lite pillande och några timmar i citronsyra ser det ut så här.

    post-6465-1446893102351_thumb.jpg

    Om jag tolkar informationen rätt så har jag den nyare modellen med keramisk impelleraxel, en Mk IV alltså. Så den biten borde ju vara ok. När jag sätter in impellern i pumpen tycker jag att den glappar mycket, den gå så att säga att röra i sidled (inte dras in och ut, där håller magneten fast den bra). Är det som sig bör eller har det blivit nåt fel? Jag tänker mig att när den roterar bör det kunna ge onödiga vibrationer. Eller så låses den fast tillräckligt av impelleraxelhållaren (ok, det finns nog bra termer för det...) på andra sidan.

    post-6465-14468931022197_thumb.jpg

    post-6465-1446893102251_thumb.jpg

    post-6465-14468931022814_thumb.jpg

    post-6465-14468931023209_thumb.jpg

×
×
  • Skapa Ny...