Gå till innehåll

mamadubba

Medlem
  • Antal inlägg

    784
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    2

All aktivitet

  1. För jag hatar flottörswitchar, de slutar alltid funka för eller senare, eller fastnar, eller så tycker nån snäcka att de är kanon att klämma in sig vid. Den här metoden känns mycket smidigare bara man får till ato.
  2. Kör med apex o flottörswitchar för ato, så det ska bara göras egentligen. Har inte kommit loss med det för jag funderar lite på bästa sättet. innan körde jag bara med dubbla sensorer för redundans och sen en tid och det funkade bra (om båda senorerna i läge till så pumpa 10 sek, repetera). om jag gör det igen så kommer det att funka men salthalten kommer sakta att sjunka över tid för jag pumpar varje gång in lite mer osmosvatten som kommer trycka ut saltvatten ner i vasken. Det kommer att ta låång tid och är lätt justerat men ändå, har ingen brådska med det, viktigare det blir bästa lösningen. Funderar lite på att helautomatisera det (om låg vattennivå o salthalt under 1026 fyll på med saltvatten, över 1026 med osmosvatten). Men då ska man lita på att saltproben håller kalibrering över tid. Mycket funderingar, snart får jag väl tummen ur så de blir aktion oxå.
  3. Allt utom ATO fixat, har flyttat över det mesta jag hade kvar i det stora. Kiselalgus maximus
  4. Bra frågor Jag är inte 100% på någon av prylarna men du har säkert rätt i att det första är ett droppfilter wet&dry. Den andra misstänker jag är nån slags gammaldags nitratfilter. Har inte sett dem med tre kamrar innan, men däremot såna här: http://shop.foretagsakvarium.se/sv/fosfatnitrat/deltec-nitrat-reaktor-nfp.html
  5. Ingen annan som såg nåt problem med detta heller alltså? Då kör jag såhär. Kan ju bli lite problem om osmosen hänger sig eller nåt men det innebär ju problem oavsett och jag planerar att mäta salthalt med apex. Får försöka bygga lite failsafe med hjälp av det, typ stäng ato om salthalt sjunker under 1025. Nitrit toppade igår på 0.3 och är nu på 0.1-0 nånstans så första testkorallen åker väl i nån gång nästa vecka. Inga kiselalger än så jag får vänta med att flytta snäckor o sånt ett tag till.
  6. Om jag får gissa vilt så skulle jag säga nån sorts strombius. Är det en hitchhiker eller nåt du köpt?
  7. Karet har alltså inbyggd sump i samma nivå så det är inga nivåskillnader eller så inblandade kanske bör tilläggas. Snabb skiss på det hela ovanifrån också för att förhoppningsvis göra det mer logiskt.
  8. Funderar lite på bästa sättet att göra de automatiska vattenbytena. Hittade en metod som verkade väldigt enkel som bara behöver en pump och noll givare. För mig verkar det för smidigt för att funka men jag kan inte riktigt sätta fingret på var det skulle fallera. Här är en enkel skiss på metoden. Vattennivån i returfacket kommer att hållas med hjälpa av en ato, precis ovanför vattenytan sätter jag en genomföring med rör direkt ner i vasken. Påfyllningen kommer att vara i själva karet och inte i returfacket som det dumt nog är på skissen. Normalläget är alltså att ato'n håller vattenytan precis under utloppet i vasken, när jag vill byta vatten så pumpar jag helt enkelt i så mycket jag vill byta i karet (andra ändan från returfacket så inte det nya vattnet åker direkt ut) och låter överflödet rinna ut i avloppet. Vad tror ni?
  9. Tack. Va gött att det börjar hända saker iaf, har hört i åratal att det är "omöjligt" med vanliga prober (eller iaf vansinnigt dyrt om man ska mäta ph och co2 och räkna fram KH det hållet). Kontinuerlig KH mätning hade ju varit magiskt och tagit bort ett av de tråkigaste momenten (för mig iaf).
  10. Har du nån mer info eller länk om kh o ca mätningen?
  11. Jag kunde inte riktigt släppa det, har en del godbitar kvar som jag inte vill göra mig av med och blev lite sugen igen. Har bytt ut min övre sump mot ett nytt kar, tanken är att jag ska återanvända apex och automatvattenbytet från mitt stora till att bygga ett kar som sköter sig i princip själv och håller ca,mg o kh på vettiga nivåer genom stora o automatiska vattenbyten varje dygn. Fick hem karet idag och har börjat fylla på vatten. Ursäkta röran, jag bygger om
  12. Håller med till stor del fast skulle vilja tillägga att det känns som de växer rätt exponentiellt, min Acanthurus olivaceus köptes som en 3-4cm plutt och har dubblat sin storlek varje år. Köper man en 10-12cm Acanthurus som trivs och får mycket mat i ett stort kar ska man nog inte bli jätteförvånad om den är 20cm efter ett år.
  13. Jahapp, då var det dags att avsluta den här tråden. Det drog förbi ett ordentlig åskväder i söndags och när det var slut så hade båda mina ledramper, en doserpump, skummaren och två streamers gått i graven. Har bestämt mig för att ta en paus och sälja av allt levande. Allt i korallväg är lämnat (eller på väg) till håkanstorps zoo och kommer vara till salu där i helgen om någon är intresserad. Annons på fiskarna kommer senare, de klarar sig med mina T5 ramper och en reservskummare. Eventuellt kommer jag att sälja av "hårdvaran" också men det blir senare isåfall. Tack för all hjälp och uppmuntran, återkommer när det är dags igen.
  14. Ja det kanske hade varit nåt, lite fult med en gyre så när framrutan bara?
  15. Det rullar väl på tycker jag, växer okej, pissiga färger och cyano. Har haft lite dåligt intresse sista tiden men fick ett ryck igår och gjorde lite underhåll. Ska börja dosera kno3 för att få ner fosfat, ligger på 0.12 just nu.... Lite tappad vävnad på en del acropora som står i högt flöde, vet inte riktigt varför, kanske bara är konsekvensen av nollad nitrat och hög fosfat. Ska köpa ett triton test framöver och se hur allt annat ligger till. Hur går det själv?
  16. Problemet med spjut är att jag ser den väldigt sällan, och när jag gör det så sticker den bara ut klorna och en liten bit av kroppen. Snabb är den också, men det är bara att fortsätta, jag behöver bara ha tur en gång.
  17. Krabbfällor är i, men det är en försiktig rackare, hittills har jag bara tömt dem på eremiter. Jag misstänker att den är för stor så den når in till betet utan att luckan stängs helt. Men det är bra, då vet jag vad jag ska jaga iaf. Tack Karet är tyst på natten förutom nån enstaka snigel som bankar skalet i glaset då och då.
  18. Ja det på bilden är inte helt färskt så det har börjat växa ut nytt, men det är definitivt nåt som knipsar toppen på dem. Vid några tillfällen har det hängt kvar rester där det blivit skadat. Kolla den övre till höger, där har försvunnit minst en cm..
  19. Som rubriken säger så har jag nåt i karet som käkar upp de stora topp-polyperna på mina acropora och dessutom gnager en bit neråt på skelettet. Som den övre högra grenen på bilden nedan. Det händer ganska regelbundet på några olika koraller. Någon som kan gissa vem som är boven? Jag har tre dvärgkejsare och två kejsare från Genicanthus släktet i karet. De stora ska vara revsäkra, de små är det inte men har de verkligen tänder tillräckligt för att tugga ner en hel koralltopp? Har även en ganska stor krabba i karet som jag inte lyckats få upp än, 6-10cm över ryggen är den med långa och ganska smala klor, mest misstänkt?
  20. Ja du bör ha livsmedelsklassade tunnor.
  21. Ja, eller borra bort strypningen som sitter i röret in till reaktorn, det har jag gjort och det blev lite bättre drag av det..
  22. Kör du fauna marins pellets? De är ganska mycket lättare än andra jag har provat och behöver en mindre pump för att rotera. Jag brukar köra 25-50% av maxdos för mitt kar i min fm bio pellets reaktor, stillastående biopellets är inget bra och det brukar räcka med halva dosen..
×
×
  • Skapa Ny...