-
Antal inlägg
94 -
Gick med
-
Senaste besök
-
Dagar vunna
1
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Det går framåt, sakta men säkert. Har nu sågat upp den bakre väggen så att man kan se in i akvariet även från hallen. Lite att spackla, måla och en tunn list - ok! Kan inte få tag i hålsåg / glasborr ca 35mm. Någon som har att låna ut?
- 2 svar
-
- 2
-
Äntligen på gång att förverkliga idén och drömmen om ett L-akvarium här hemma, även kallat "drop". Dvs. ett avlångt ganska grunt kar med en djupdel i ena änden. Detta för att gynna korallerna, få till en snygg revpelare i mitten och få en djup-känsla... Har tittat på en mängd olika lösningar, hört mig för om att få hjälp att skära glas, hantera ojämna spänningar i glaset mm. Vill härmed presentera, testa och få feedback på planen. Här är glaset tillskuret. Ska slipa av vassa kanter, tvätta med aceton... Har inget bra ritprogram så ni får hålla tillgodo med bifogad skiss. Hela karet är 155x55x55 (LxBxH) Ena kortsidan sätts 12 cm in i karet. Den skivan är sänkt 5 cm och ska få en kamm. Djupskillnaden byggs in i karet som en 25x90 cm "låda". Kommer att säkra upp den nya "botten" med reglar underifrån. Detta skulle ge ett akvarium på ca 265 L. Bygger en avrinningsbox 12x55x25 (LxBxH) i den grunda kortänden, med 2 rör 32mm ner till sumpen. Rör för återrinningen drar jag utanför ända bort till den djupare delen. Det blir en låg bänk (se bild) med en skiva som täcker bänk och "låd-delen" i akvariet. Här också tänkt ta upp ett L-format hål i väggen bakom. Sump med skummare mm placeras i tvättstugan, som råkar ligga precis under, så, "ja", jag har tagit upp ett hål i golvet! Behöver nu borra ett par hål till avrinningsboxen 43-45 mm. Bauhaus hade en borr för 365:-!! Får be glasmästaren om hjälp, om ingen av er har något att låna ut...? Känns väldigt kul att vara igång och mina koraller, anemoner m.fl i det gamla hörakvariet längtar...
- 2 svar
-
- 5
-
Stämmer - GU5,3 är det samma som MR16, vet inte varför det finns två olika beteckningar. Söker 12v med vilken watt spelar mindre roll. Armaturen klarar upp till 110W. Hittade nu dessa på Ebay http://www.ebay.com/itm/361871127236?var=631143302084 och http://www.ebay.com/itm/361871127236?var=631143302080 Kinesiska ... Väldigt bra pris och ser ut att ge bra tryck... Tror jag testar på det.
-
Någon som vet var man kan få tag i LED-lampor med Gu5,3. Jag har en armatur som jag vill använda som komplement till min Kessil, men behöver byta lamporna. Kan bara hitta upp till 5-6000k och det räcker inte för korallerna. Söker alltså 10-14000k med en kvalité som ger det de utlovar... /Niklas
-
Tack, ni är otroligt snabba och hjälpsamma. Det är absolut Neomeris annulata - grönalg.
-
Är det någon som vet vad det här är? Växer ganska långsamt, nu ca 2 cm. Drar inte ihop sig i mörker.
-
-
Jo, det finns flera riktigt snygga kar, väl värt en titt, men det framgår inte hur de är byggda. Mått, cirkulation och avrinning kan man gissa sig till men jag vet inte hur de har tänkt... Och nja, lite sandtäcke har jag tänkt, men det blir ju så att revet kommer att stå från djupa botten upp mot kanten. Tänker att detta håller sanden på plats, men jag kanske måste ha lite högre kant
-
Vad tror ni om måtten? Vill ha ett grunt område för koraller. 2 st. Kessil 360 som belysning. Skivan vid droppet bör sticka upp 5 mm så att inte sand rinner ner. Ev. sänka den grunda kortsidans skiva och så limma kamm för ytavrinning till box som placeras utanpå.… eller har ni något smartare och tyst förslag.
-
Hur ska man räkna på cirkulationen? Om man har för stor skillnad i djup riskerar cirkulationen att skeva, eller? Ytavrinning i den bortre, grunda kortsidan, är det smart?
-
Hej I samband med byte av golv och ommöblering ska akvariet byta plats. Har idag ett ganska djupt (70cm) hörnakvarium på ca 200 l + sump. Har en idé om ett annat typ av kar, ett långsmalt och grunt, men med ett djup i ena änden för att få lite revkänsla. Har nu hittat liknande på nätet och tycker att det ser magiskt ut. Vad sägs... Min plan är att hamna på ca 220l. Längd 140, bredd 40, djup 30/ 60. Utanpåliggande avrinningsbox vid den grunda kortsidan. Någon som har erfarenhet av något liknande bygge? Tips, idéer eller sågningar mottages vänligen. /Niklas
-
Lägger upp ett par bilder på clownen. Efter 6 dagar är den fortfarande vid liv, simmar och äter, men jag tycker att angreppet har ökat. Ett rejält sötvattendopp per dag, vitlöksmarinerad mat, men inga mediciner. Är detta oodinium? eller vad är det? Kan jag göra något mer? Tror fortfarande att övriga fiskar klarat sig från smitta. Ser ev. något på tryckaren, en mörkblå Odonus, men han är ofta lite skrapig efter sitt bökande i någon grotta, så jag vet inte..
-
Min clown mår fortfarande bra. Äter och simmar som vanligt, men har små prickar. Gjorde om samma procedur som igår med sötvattensdopp. Efter en stund blev den alldeles vitknottrig, torkade av med tops så den blev "ren". Vad kan det vara? Andra åtgärder? Alla andra fiskar ser ut att må bra..
-
Jag såg något intressant nyss, när jag sötvattendoppade en clown som kanske var drabbad, hade tendens till några små prickar. Efter en stund i sötvattnet blev det vita prickar över hela kroppen. Först såg det ut som må luftbubblor, men det såg nästan ut som ett tyng slem. Lät den vara kvar ganska länge i söt, nästan 10 min. Försökte torka av kroppen med en tops och tror faktiskt att jag fick bort det mesta. Har den tillfälligt i karantän men den ser fin ut, pigg och glad..!!
-
Vad kan det annars vara? Två döda fiskar, båda täckta av små vita pricka, nästan mjöliga. Huden flaggade och de kliade sig... Såg igår en liten prick på ena fenan på en clown. Tog upp den, gned med en tops på fenan och doppade i sötvatten. Det ser inte ut att ha förvärrats idag, men ska göra om proceduren. Vad kan det vara?
-
Kan man göra något för att motverka vidare angrepp, förebygga spridning?
-
Två av mina fiskar drabbades av Oodinium, en fjärilsfisk och en blennid. Det var hemskt. Jag lyckades få upp bägge till karantänkaret, sänkte salthalten (1,020), höjde temp (27) och sötvattendoppade varje dag, men tyvärr gick de inte att rädda. När ska man hoppas att faran är över för övriga innevånare? Har inte sett några tendenser på dem och nu har det gått nästan en vecka. Jag har inte gjort några ändringar i huvudkarets vattenvärden.
-
Sorry, mitt misstag. Både E535 och E553 används som klumpförebyggande i salt men i Cederroths seltin är det E551. Kisel är inte så roligt att hälla i karet heller... Tyvärr har de helt slutat producera den grova varianten utan tillsats. Reuben, du säger att du använt seltin länge. Får du inte problem med kiselalger?
-
Seltin skulle vara ett bra tillskott:[TABLE=class: wikitable] [TR] [TH=bgcolor: #F2F2F2, align: center]Näringsvärde per 100 g Svenskt Seltin[/TH] [/TR] [TR] [TD]Natriumklorid[/TD] [TD]50 g[/TD] [/TR] [TR] [TD]Kaliumklorid[/TD] [TD]40 g[/TD] [/TR] [TR] [TD]Magnesiumsulfat[/TD] [TD]10 g[/TD] [/TR] [TR] [TD]Jod[/TD] [TD]0,005 g [/TD] [/TR] [/TABLE] problemet är att det vanliga seltinet också innehåller klumpförebyggande E535 dvs. natriumferrocyanid. Den grova versionen "Kvarn" har inte den tillsatsen, men den har slutat tillverkas, tyvärr. Pratade med Cederroths och de bekräftar att det fanns för liten marknad...
-
Ja, så är det förstås. Trodde inte att jag hade mätbart nitrit... har inte haft det tidigare, därav mätningen av nitrat.
-
Bra, intressant och utförlig förklaring, Lasse. Jag tror att mitt problem kan vara en kombination av båda. Dvs. dels olika material i skruv och band. Tyckte nog att de hade lite olika karaktär... men svårt att avgöra definitivt. Dessutom bildas en hel del bakteriefilm på det mesta i en sump, särskilt delar som inte är i ständig rörelse. Har dock inte rörklämman kvar för att vidarebefordra, men några rader om omständigheterna kan jag nog bidra med. /Niklas
-
Ok, tack Tror att jag har hanterat rostproblemet. Ska nu se varför jag har höga nitrat-värden. Mätte nyss nitrit och har faktiskt 0,05! Inget alarmerande, men något är det som drar upp dessa värden, problemjag inte har haft förut. Gott om fin LS och inte överbelastat med fisk..
-
Efter ett större vattenbyte efter rostutsläppet verkar det mesta ha klarat sig. Stjärnan är fortfarande dåsig, men rör på sig... Mätte värdena och hade högt nitrat och fosfat ... reaktion på rosten, eller ? No3 - 35.00 PO4 - 0,45 Mg - 1200 Ca - 400 Kh - 8 Ph - 7,5 S - 1,025 Temp - 24 Jag har prövat ett flytande preparat, Microbe-life Phosphate remover, som Akvarieleasing rekommenderar. Har gett halv dos två dar och fått ner PO4 till 0,15, men nitrat-nivån ligger kvar. Planerar ett vattenbyte till imorgon, främst botten och sand... Har inget kol hemma... men jag kan se att algtillväxten är "god" om man nu kan tala om alger som något gott i ett akvarium... Kan det finnas rost-effekter kvar som spökar och påverkar fosfat- och nitratvärden eller är det olika saker?
-
Ett stort vattenbyte är genomfört och det mesta verkar ha klarat sig, även stjärnan som var mest illa däran. Rör nu på sig och verkar mer aktiv igen. En blå stjärna tycks inte ha påverkats, inte heller eremiter... Men det var en läxa. Se upp med slangklämmor av metall! Jag vet fortfarande inte vad det var för material. Ska mäta alla värden i morgon när vattnet hunnit cirkulera runt i systemet ett tag.
-
Nja, den är inte genomrotad men fäller och släpper... ser inte bra ut. Har en 200 l. och detta är i sumpen. Tänker att detta är något som är tungt och faller till botten och ner i sanden, där av att stjärnan tagit värst stryk. Mindre vattenbyten gör jag då och då, inte schemalagt, men inte några stora vattenbyten på senare tid. Brukar byta ca. 10-15%...
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.19
Tapatalk 2.1.1