Gå till innehåll

tropfrog

Medlem
  • Antal inlägg

    425
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av tropfrog

  1. Säljer en deltec kalkreaktor. Några år på nacken, men hel och fungerade bra sist jag använde den.

     

    Inga pumpar eller styrutrustning ingår.

     

    Priside 1000 kr. Har du en bra anledning att pruta och kan ordna en snabb affär är jag öppen för motförslag.

     

    Mvh

    Magnus

    Noll sju noll sex 321692

  2. De hämtar 1000 kubik på Tisdag, jag åker dit på onsdag för att få den första batchen färskt vatten.

    Jag återkommer med lite mätvärden.

    När jag var i London sålde de naturligt vatten på dunk i saltvattensbutikerna. Kanske vore något för Sverige.

    MVH

    Magnus

  3. Hej

    Jag har ramlat över en kontakt som suger upp havsvatten från båt i närheten av kosterrännan. Det tas på 17 meters djup och kvaliteten testas för matproduktion och har aldrig haft någon anmärkning. Vattnet transporteras i rostfri tank. Jag har tittat på anläggningen och transport apparaten, mycket professionellt. Jag får hämta så mycket jag vill för eget behov, för att skaffa mig erfarenheten om hur man behandlar det på bästa sätt.

    Är detta något för våra akvarium? Fosså vet jag tog vatten från någon norsk fjord. Vad behöver jag göra för att använda det i karet? Justera salthalt, höja kalsium, karbonat och magnesium? Kanske något annat?

    Finns det några bra länkar angående folk som använder naturligt havsvatten i revakvarium? Finns det någon risk att det blir någon konflikt mellan syntetsaltvattnet och det naturliga? Jag tänkte byta 20% var 14e dag i 10 omgångar för att sedan utvärdera.

    MVH

    Magnus

  4. Karbonaterna tar inte slut så snabbt av nitrifikation, jag skulle gissa utfällningar, hur högt är calsium? Men jag tror dock inte att det är det som stressar dina skivor. Att sakta göra vattnet lite, genom att ta bort fosfatremovern och mata lite mer tror jag är lösningen på ditt problem. Eventuellt med lite spårämnestillsats.

    MVH

    Magnus

  5. ska först försöka få stabilt kh.. Jag håller på att försöka komma på varför kht hela tiden sjunker i mitt kar.. Men i alla fall, läste att, utanför saltvattensakvarie-sfären, så definierar man vattenhårdhet som innehåll av kalium och magnesium.. fick kanske en liten ledtråd där,

    Den hårdheten som definieras si vattnets inehåll av kalsium och magnesiumjoner är GH (generell hårdhet), den är per definition oändlig i saltvatten och inte av intresse för korallrevsakvaristen. Det du vill veta är vattnets KH (karbonathårdhet) som deffinieras som vattnets inehåll av karbonater och bikarbonater. Dock finns det inga tester som mäter KH utan snarare alkaliniteten i vattnet, och den inefattar alla ämnen som kan buffra vattnet. Man antar helt enkelt en konstant omräkningsfaktor och köper det mätfel som blir. Stig har ett gott exempel i bor som ingår i alkaliniteten men inte i KH.

    MVH

    Magnus

  6. Now we are talking.

    Eftersom inte 50 tals hus, krävande flickvän, saltvattensakvarium och koidamm ger tillräckligt med utmaningar har jag skaffat en äkta knallert från 80 talet att spendera övrig tid med. Den har gått varje dag från den köptes till i våras då tjejen konverterade till EU moped (totalt obizzart eller hur?). Hon har skjutsat bägge sina 2 barn till dagiset varenda gång på moppen och har lite separationsångest, jag har lovat att renovera den och att ta väl hand om den.

    När vi är inne på brudar och bilar kan jag säga att min cykel är värd dubbelt så mycket som min bil, akvariet ca 4 gånger och dammen ca 6 gånger så mycket. Vi prioriterar olika. Men har man bara lite personlighet så kan man få brudar med en gammal 740 kombi också, själv fick jag den bästa av alla.

    Akvariebudgeten fixar man lättast genom att säga "älskling, du är ju så duktig på inredning, kan inte du hjälpa mig med designen?". I mitt fall blev det mest gröna koraller, för hennes del kunde jag helst ha fortsatt med växtakvarium med andra ord.

    Sen har jag ju lovat henne ett helt nytt kök, vad helst hon vill ha utan att hålla igen. Och det kostar ju lite mer än alla mina hobbys tillsamman. Vilken tur att hon har en hobby som ger mig fantastiskt god mat ibland:)

    MVH

    Magnus

  7. Sök på forumet. Jag skrev en del efter att jag varit i london, det bör även finnas en länk någonstans från practical fishkeepings listning av butiker.

    Ha bara inte för höga förhoppningar, ett par timmar bränner man lätt för att ta sig till rätt hållplats.

    MVH

    Magnus

  8. Jag har deltec och är grymt nöjd, dock så kan ju driftskostnaden spela in. Om red dragon är lika tyst och driftsäker så tycker jag att du skall välja den.

    Deltecen är egentligen en anpassad grundforspump och de sitter ju i de flesta värmeväxlare, väl beprövad och garanterat hållbar.

    MVH

    Magnus

  9. Jag har använt tropic marine pro reef, som visade sig mycket låg på magnesium varför jag tillsatte biomagnesium varje dag tills värdena var ok. Korallerna kom i efter att värdena blitt bra. Sedan dess har jag tillsatt en dos biocalcium en gång i veckan och värdena har hela tiden legat bra med hjälp av detta.

    Jag har tre medelstora kirurger, två clowner och ytterligare två småfiskar i mitt 500 liters, jag matar dem en gång dagligen med olika sorters pellets och ibland artemia eller nori. Jag matar rikligt då jag inte har mätbara fosfatvärden.

    Vattenvärdena håller sig stabila runt 420-440, kh 8,5-9 mg 1200-1300, po4 omätbart no3 mätbart, mäter inte så ofta då inget förändras i vilket fall. jag har två digitala ph mätare som med nyrensade elektroder och nykalibrerade ger 9,2 resp 8,3 i ph, jag litar inte på någon av dem längre.

    Hoppas att det räcker för en klockren analys.

    MVH

    Magnus

  10. Det med temperaturen har jag aldrig hört innan, de enda angivelser jag hört är att korallerna bör ha en temperatur mellan 20 och 30 för att funka. Men jag har inget att förlora på att höja, får ta det en grad i veckan till 27 grader och se om det gör skillnad.

    Fosfatbrist har jag också funderat på. Men med tanke på den rädsla som finns för fosfat här och på andra forum så har jag försökt att mata mer för att rätta till det, men fortfarande helt rent test och fortfarande problem med korallerna.

    Jag skall ta mig tid att ta med ett prov till pålitlig men envis gubbe som kan det mesta om mätning (ni vet vem) och få en mer exakt mätning. Jag tänker inte börja att tillsätta fosfat före jag har konstaterat problemet, det är jag för feg för.

    MVH

    Magnus

  11. Nej temperaturen är stabil 23 grader och har så varit hela tiden, upprätthålls med hjälp av doppvärmare dåkaret står i källaren och tekniken är relativt värmefri.

    Jag är själv inne på bristsituation av något slag, en interessant iaktagelse är att algtillväxten hela tiden blivit mindre för att för ca en månad sedan helt dött bort. Kanske är det så att det som begränsar korallerna också begränsar algerna?

    MVH

    Magnus

  12. Visst har jag grunnat lite på ljusfrågan. Men han jag köpte dem av hade dem alla under 250w mh, jag har 8*80w t5 i ett dubbelt så långt kar så ljuset borde vara snarlikt där de kom sist ifrån. dessutom så verkar problemen värre med acropora som i naturen lever mycket högre än montipora.

    Men ponera att det är för mycket ljus, bör jag då minska antalet timmar eller antalet rör tända?

    MVH

    Magnus

  13. Hej

    Mitt kar har vait igång i fyra månader nu, tre med koraller. Korallerna har sakta blekts sakta hela tiden för att när de är rejält bleka börjat att dö av underifrån. Det jag tappat är nog bara acropora, men andra ser ut att gå samma väg. De jag vet namnet på som mår dåligt är flakväxande montipora och euphyllia, sen är deten grön tätväxande sps som wrang kanske kan ge namnet på.

    Mina ca,kh och mg värden är bra, karet belyses av 8* 80w, 5 vita och 3 blå 8 timmar om dagen. Borde inte vara några problem. Jag har mätbara nitratvärden men omätbara fosfatvärden, vilket jag eftersträvat. Eftersom karet är rätt sånystartad och att jag byter ca 5% vatten i veckan har jag inte brytt mig om spårämnen, borde jag det?

    Jag kör ytterst försiktigt med fosfatabsorber, materialet är ganska så gammalt, men vill inte byta om jag inte får mätbara nivåer. Jag kör allt påfyllnadvatten via kalkmixer och har skummare med ozon.

    Är det någon som har ideér? Vad är fel?

    MVH

    Magnus

  14. Första steget av anaerob nerbrytning är kvävgas, det andra svavelväte och längre än så tror jag inte man riskerar att komma innan akvariet har krashat. Det finns en del andra gaser som teoretiskt skulle kunna uppkomma i små mängder, men troligtvis inte relevant för hobbyn.

    MVH

    Magnus

  15. I denitifikationsprocessen förbrukas relativt stora mängder KH, som också måste tillsättas.

    Där har du nog förväxlat denitrifikation med nitrifikation, Patrik. Är det inte nitrifikakion som förbrukar oorganiskt kol och denitrifikation som förbrukar organiskt kol och återför oorganiskt? Kanske ett ämne för en ny tråd?

    MVH

    Magnus

×
×
  • Skapa Ny...