Gå till innehåll

jockeman

Medlem
  • Antal inlägg

    204
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    9

Inlägg postat av jockeman

  1. Det som talar för en algeascrubber är att det blir enklare att köra den med omvänd ljuscykel.

    Har haft diskussioner med tillverkarna av den och innan fick jag en offert på en större industrivariant som i stort sett var 2 st Cw300.

    I och med att det blir ett komplement till övrigt så är det lockande.. har inte plats för ett 500 liters kar just nu.

    I värsta fall får man skaffa ytterliggare 1 st  😀  flest prylar när man dör vinner eller hur var det 😀

    Den här killen har det filtret till sitt system https://youtu.be/iHSVzO3V9OI

    20230212_203343.jpg

  2. Ett 200 liters får jag plats med direkt, får skissa upp något på det.

    Någon som har tips på upplägg, karet är 100x40x50 ( lbh)cm .

    Tänker borra det i ena kortsidan.

    Behöver väl någon avskiljarvägg så man inte får med algerna..

    Sedan någon cirkulationspump inne i karet för att hålla igång algerna

  3. Kollade lite på algscrubbers, clerwater CW300. Algreaktor tror jag blir för meckigt. Refugium kan vara ett alternativ, får skissa på hur det kan göras. Ett 200 liters har jag tillgängligt, men frågan är hur stort det behövs, ska man bara köra med cheoto eller ska det även vara DSB?

  4. Jag har ett stort system med 4500-5000 liter vatten netto.

    Har väldigt många stora fiskar som äter mycket, vilket ger mängder med näringsämnen i vattnet. Efter en dipp förra året när nästan alla acroporor strök med så har jag förlorat mycket av de som förbrukar näringsämnen vilket gör att nitrat och foafat stiger i systemet. Tills jag har fått upp biomassan i karen med acroporor så behöver jag komplettera med något för att hålla nere näringsämnena. Exporten sker just nu via skummare, rullfilter och kolkälla( nitraphos från aquaforrest). Har funderat på algea scrubber, algreaktor eller någon form av refugium. Vad föreslår ni

  5. 26 minuter sedan, MichaelE skrev:

    Min karantän är huvudsakligen till för observation och därav har jag levande Sten, chaeto, ett filter med aquaforest bio fil etc i det. Minimal skötsel när jag inte har fisk i det (även när jag har det för den delen). 
    Däremot behövs det göras ett vattenbyte då och då vilket jag gör med vatten från huvudkaret. 

    Dör att förenkla detta ytterligare planerar jag att borra katantänkaret med ett rör som går ner i avloppet. När jag fått min GHL maxi doser kommer jag pumpa ut det ”gamla” vattnet ner i karantänen och motsvarande mängd kommer då

    att brädda över ner i avloppet. 
    Karantänen är 200L och jag kommer byta ca 10L dagligen från huvudkaret vilket borde göra det i princip underhållsfritt. 
     

    Har du möjligheten att göra något liknande så är det en mycket bättre idé enligt mig. Känns väldigt riskabelt att göra som du tänkte. Jag hade inte ens litat på att ett 100W UV tar allt. 

    Ja.. är inne på samma ide som du har.. är ju en onödig risk med retur tillbaka till systemet. 

  6. Jag har ett akvastabil 275 med sump för karantän, men blir bökigt när jag inte har igång det hela tiden. Och fiskköp sker ju tyvärr oftast spontant.

    Och det känns onödigt att köra det tomt. En möjlighet vore att ha en överring från karantänet till avlopp och ha en kontinuerlig påfyllning från systemet, parallellt med att fylla på motsvande mängd vatten till det vanliga systemet

  7. Jag vet att det fanns en belgare/ holländare som gick under namnet Jawsee på reefcentral för 8-10 år sedan som hade ett fantastigt fisk/ korallsystem. Han hade sump, fraggkar och karantän nere i källaren. Karantänen hade han inkoppplat mot det befintliga systemet där han lät vattnet rinna genom ett kraftigt UV.

    Jag är ute och reser mycket i jobbet vilket gör att ex ttm blir bökigt för mig, likaså att ha ett separat karantänsystem i gång hela tiden.

    Om man kan koppla på karantänsystemet enligt ovan så får man ju stabila värden för fiskar och koraller. Vad har ni för tankar och ideer om ovan? Vet att även om UV skulle ta död på parasiterna finns det alltid risk för smitta genom stänk osv. Är inte så rädd för vita prick, däremot är jag rädd för oodinum.

  8. Kejsare.. mina favoriter

    Har nu följande

    Imperator x 2

    Duboulayi x 2

    Blue face x2

    Asfur x2

    Gold flake x2

    Navarchus x2 ( olika kar)

    Pygoplites x2

    Paru x 1

    Loriculus x 1 ( enda dvärgkejsaren)

    20230203_192949.jpg

    20230203_193015.jpg

    20230203_193000.jpg

    20230203_192919.jpg

    • Gilla 5
  9. Då du har tid på dig skulle jag förutom kolla in youtube och nätet även försöka besöka några andra som har akvarierna igång... det är det som jag tycker är roligast. Samtidigt så får du försöka komma fram till vad som funkar för dig. Finns ganska många sätt att ha saltkar och det är inte alla som funkar för just dig.

  10. Jag upplever att de odlade kejsarna växer minst lika bra som vildfångade. Framförallt så är de piggare och mera stabila. Lättare att få att äta.

    Jag har just nu odlade pygoplites, navarchus, paru, asfur och goldflake. Har tidigare haft även duboulayi och personifer. Just Personifer är nog den enda som jag saknar i min samling nu.

    Kejsarna är de jag gillar framförallt. Har även imperator och duboulayi som är vildfångade. Har två av varje sort förutom Paru.

    Höjden är lite bökig.. man vill inte gärna i och fingra däri vilket kanske är positivt samtidigt som det är omständigt när mam väl ska i 😀

    • Gilla 2
  11. Hej 

    Jag startade mitt stora med revpelare från dem, följer man deras instruktion gällande uppstarten ska det nog gå riktigt bra.  Instruktionen är riktig bra.

    Jag skulle komplettera med levande sten på något sätt, uppstart enbart på revkeramik gör karet känsligt.. då det inte finns någon biologi i karet.. och det är svårt med enbart olika flytande produkter. Levande sten är oslagbart i det fallet.

    • Gilla 2
×
×
  • Skapa Ny...