Gå till innehåll

dominique

Medlem
  • Antal inlägg

    129
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Dominique
  • Stad
    Dalby, Skåne
  • Antal år inom saltvatten
    2005, 2,5 år (uppehåll mellan två akvarium)
  • Akvarievolym
    250
  • Akvarie mått
    121*40*55
  • Akvarietillverkare
    Juwel
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    2 T5 ramper med sammanlagt 4 lysrör på 54W
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Deltec MC500
  • Antal år inom sötvatten
    16 år
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    35 kg
  • Storlek på sump
    15 l, sump i akvariet

dominique's prestationer

Korallgalen

Korallgalen (7/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Utan tvekan! Det kanske jag borde ha lagt till som oumbärligt, uthållighet och eftertanke . Så att man inte sätter in panikartade åtgärder. Kan tillägga att det är väldigt mycket min omtänksamma och älskade sambos förtjänst att det slutligen löst sig eftersom han ställde upp de dagar då jag bara ville slänga ut kareländet.
  2. Blev tyvärr helt av med mina röda och gröna rörkoraller och har därför stora områden i karet som behöver någon trevlig ny korall, högt upp, nära vattenytan. Har ni några tips på enkla, härdiga koraller som förökar sig som mattor eller breder ut sig på annat sätt? (inte skivanemoner då jag har en del redan) Funderar på att införskaffa nya rörkoraller men skulle vara trevligt med något nytt också. Måste även passa på att fråga: Min Euphyllia breder ut sig och får väldigt smala långa tentakler längst ned. Någon som vet om detta betyder att den mår bra? Hur gör den då den förökar sig? Kräver den något speciellt utöver bra vattenvärden för det?
  3. Intressant! Då måste jag mäta mitt bytesvatten vid nästa vattenbyte.
  4. De första bilderna visar dagens kar. Sista bilden är så som det såg ut i januari.
  5. Äntligen!!! Efter många och långa månader av algterror är karet äntligen trevligt att se på igen. Det är några få små tussar kvar av den oändliga invasion som vi haft av den gröna algen. Lägger upp några nytagna bilder nedan. Vi satte in ett flertal olika åtgärder men min magkänsla säger mig att det som slutligen hjälpte var följande: - Ett totalt stopp (för alltid) på matningen med artemia med en övergång till högprotiens flakefood. - En successiv höjning av salthalten från 1,023 till 1,026 - Vodkametoden (liten dos som jag trappar ned) - Hård skördning och skrubbning av alger (plockade ur de stenar jag kunde och skrubbade dem snabbt rena i en balja och använde sen en damstrumpa på koralian för att fånga upp dem som virvlade runt i karet) Under tidens gång körde vi även med kalkvattten men ingenting nu. Har inte lyckats få ned fosfathalten till 0 än men har beställt hem Saliferts Phosphate Eliminiator. Vet att man ska vara lite försiktig med att mixa vodkametoden med fosfatreducerare så jag trappar ned vodkan lite försiktigt för att prova eliminatorn och se om jag kan bli av med fosfaten. Tack så jättemycket för alla råd!!!
  6. Ok, du talade om att köra ljus på makroalgerna på natten. För det krävs att jag bygger ut med extern sump. Har därför en fundering, kan jag ha caulerpan i karet men i en kruka så att den inte sprider sig till oönskade platser?? och räcker det om de belyses på dagen? Har som tidigare nämnt skrubbat stenen ordentligt och efter tre dagar så ser jag inte några tecken på återväxt. Så det ser ljust ut än så länge.
  7. En liten fråga om fosfat. Jag har svårt att få ned fosfatvärdet till 0, ligger enligt Saliferts test på ca 0,03-0,05. Det jag kör med är Powerphosremover som jag byter med två veckors intervall. Hur fungerar det med ett fosfatfilter? Jag har ingen sump som är stor nog att rymma ett extra filter. Kan man ha filtret på golvet i en plasthink, nedanför akvariet? Känner nämligen oro för översvämning. Stämmer det att hävertseffeken endast kan tömma akvariet på en viss mängd eller kommer pumpen att pumpa torrt i akvariet i en katastrofsituation?? Och kan man stänga av filtret om man ska resa bort 1-2 veckor?
  8. William, menar du att Ca är lågt i förhållande till KH? Jag har ju legat ngt för lågt i Mg ett tag vilket jag tänkt kanske har hållit nere Ca. Men nu ligger jag över 1300, närmare 1400. Därför borde inte en höjning av Mg få Ca att rusa.
  9. Låg salthalt??? Har kört med denna halt i flera år utan problem och detta har varit rekommendationen från de akvarister som jag haft att göra med genom hobbyn. Vad ligger du på Magnus?
  10. Ok, då ska jag avvakta och låta det gå längre tid mellan påfyllningarna. Någon som har en idé angående Mg eller kirurgen? Förutom att kirurgen är ganska så liten och blivit lite vit så mår han bara bra. Väldigt aktiv.
  11. Anledningen till det höga KH värdet är att jag trodde att detta skulle hjälpa mig i kampen mot algerna samt rekommendationen att tillsätta kalkvatten.
  12. Hej Tobbe, Låter som en bra lösning, tack för tipset. I mitt fall saknar jag tyvärr stor sump, har en liten inbyggd sump i karet. Jag har dock igår gjort en rejäl åtgärd som jag hoppas ska hjälpa. jag tog ur den sten som var mest angripen och skrubbade den ren med en diskborste. Borstade även sten som inte kunde tas ur och satte en nätstrumpa på ena koralian som fick fånga upp de alger som virvlade runt. Idag är det ett helt nytt kar och jag kommer att fortsätta att skörda de få alger som nu är kvar. Jag hoppas att detta kommer att få dem att ge sig. Mina vattenvärden är hyfsat bra, får dock inte ner fosfaten till noll men med lite tålamod så hoppas jag att få ned den ytterligare. Mg: 1300 (ökar på det dagligen men det förbrukas fort!) Ca: 430 Salinitet:1.023 KH: 12 PH:8.0 Temp: 26 c NO3: 2-5 PO4: 0,03 Är det ngt värde som kan göra att Mg ökar långsammare än vanligt? En av mina gula kirurger är väldigt liten och har nu fått ett vitt parti på ryggfenan? Är det någon som vet vad detta kan bero på? Kan den ha ngn slags brist??
  13. Hej Bo! Tack för ditt svar. Jag använder endast osmosvatten och har gjort det sedan jag startade karet. Caulerpa måste jag definitivt fundera på. Nu kör jag med strategin: kalkvatten, vodka och fosfatremover samt att jag minskat ljustiden rejält. Jag ska låta det gå så ett tag samt köra i eremiter och sniglar och sedan hoppas jag verkligen att det ger sig.
  14. Jag är säkerligen naiv men jag hoppas fortfarande att mina röda och gröna stjärnpolyper ska ha en chans att återhämta sig till viss del om bara algmattan försvinner. Därför har jag plockat med pincett och skippat borsten än så länge.
  15. Hej Newbe, Jag har två gula kirurger, fyra chromis, en clown och en putsarfisk. Jag matar endast med högprotein flingfoder (har skippat artemian helt de sista månaderna). Jag har 4 st T5 rör som varit igång 10 h per dag. Kommer nu att dra ned på lystiden till 4 h för att se om algerna minskar.
×
×
  • Skapa Ny...