Gå till innehåll

Tompa37

Medlem
  • Antal inlägg

    40
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Tompa37

  1. På reven så är det lungnare på natten och vill man efterlikna det så ska man ha ett mindre flöde då.

    Till de nyare modellerna typ 6100 med controller så går den i "night mode" då belysningen släcks och sänker då varvtalet på pumpen till det lägsta ca:30%.

    De modellerna har även en funktion som gör att om pumpen går i intervall och stängs av, så knycker (roterar lite) pumpen till lite varje 20 s för att skrämma bort ev. fiskar som har simmat in i pumpen.

  2. Förtydligande: För att få venturiverkan behövs en kraftig pump med vanligt pumphjul (på inloppet till pumpen). Man kan ha ytterligare en pump (eller fler) med nålhjul på själva skummarröret. Tycker inte att det blir en bra konstruktion. Man kan också tänka sig en down draft skummare med nålhjul på själva skummaren. Det blir inte heller bra. En venturi kräver ett stort flöde genom skummaren för att få in mycket luft. Down draft fungerar på samma sätt. Personligen tror jag att det är lättare att konstruera en bra nålhjulsskummare (mindre effektförbrukning m m).

    På min Deltec 1060 sitter det venturi på ingången till pumpen och nålhjul (pin wheel) i själva pumpen, den har inte någon extra pump eftersom den sitter direkt i sumpen. Pumpen sköter både att cirkulera och att suga in luft igenom venturin med ett nålhjul. Den pumpen klara alltså både ok.

  3. Som jag ser det så är din pump alldeles för liten för att driva en venturi och få in den mängd luft som behövs för en bra effekt. Den fungerar bra för att pumpa vatten till skummaren men troligen inge mer.

    Stoppar du i stället dit en större pump med en venturi på inloppet och ett nålhjul så kommer troligen skummaren att flöda över eftersom utloppet och höjden inte är dimensionerad för det flödet. Men det är ju bara att prova den saken innan du tar hål i röret eftersom båda alternativen behöver en venturi och en större pump.

    Alternativ två är att mata skummaren med den lilla pumpen och göra en close loop i skummaren med en extra pump med venturi och nålhjul. Då kan den arbetar på max och pumpa in så mycket luft som möjligt. Som på bilden.

    /Tomas

    post-1654-14468912475772_thumb.jpg

  4. Jag skulle nog kunna säga att mina är mindre än en centimeter i diameter och växer runt varje gruskorn med stråna rakt utåt från stenen. Min Desardjinii äter av de hela tiden men verkar få jobba ganska hårt för att få i sig något över huvud taget, eftersom gruskornen bara följer med när den försöker slita loss trådarna.

  5. Hej, jag har idag fem stycken clowner och började med två och har sedan utökat med tre stycken till.

    Under två perioder blev en av de mindre clownen bort jagad av de andra, men det lugnade ner sig efter ett par veckor.

    Vad jag kan förstå så är det en stark rangbildning hos clownerna och det var troligen det som de gjorde upp om. Sedan om det gäller samma sak mellan olika arter i clownfamiljen har jag svårt att svara på.

    Jag tycker du ska skaffa fler.

  6. Jag har en Zebrazoma Desardjinii som är där och äter men den hinner inte riktigt med och jag tycker inte att det är så snyggt, är då alternativt att köpa in ny sand eller fler som äter?

  7. Jag har provat att öka cirkulationen och kollat nitrat, fosfat, KH, Kalcium och Ph utan att hitta några fel. Eftersom det bara växer på gruset så är det väl bara att plocka upp det och rengöra eller finns det något annat att göra?

  8. Osmos består av ett osmotiskt membran typ ett fint filter som släpper igenom små molekyler, som vatten och tar då bort det det mesta som man inte vill ha i akvariet som tex. silkater och tungmetaller osv. Osmosen består av en in vattenledning, en ren vattenledning och en rest vattenledning.

    /Tomas

  9. Kan någon tala om vad de här röda algerna är för något. De har växt till sig under en tid nu och börja bli riktigt irriterade. Många ser ut som små bollar då de växer runt hela gruskornet.

    /Tomas

    post-1654-14468912459646_thumb.jpg

  10. Jag har själv en liknande skummare (130cm lång och 15cm i diameter) och har haft samma tankar som du att bygga om den till en venturiskummare men blev avrådd då det kan vara ett problem att borra i gammal plast, det blir skört med tiden och kommer troligen att spricka och då är det väl bara att kasta hela skummaren.

    Jag kör med en SP302 luftpump som ger 300l/h och det räcker för min skummare. Det du ska tänka på är att den ska klara ett högt mottryck eftersom den ska trycka ut luften i botten på skummaren och det är aldrig fel med en större mängd luft.

  11. Verkar vara en riktigt smart och enkel sak.

    Som jag förstår det så riktar tratten vattnet så att det rinner mjukt och fint över bollen, som i sin tur flyter längst ner på ytan av sumpen......och när nivån höjs i sumpen så stryper bollen mot kanten på tratten........Undra om detta stämmer?:)

    Borde det inte fungera med ett smalare rör och mindre boll också? Eller fallerar lyftkraften då?

  12. Jag har inte haft något problem med min New jet, men det kan vara slumpen eller så är den inte tillräckligt gammal.

    Kommer snart att börja bygga på en 150L sump för att få plats med en ny skummare (kör med en gammal pelarskummare idag) och till den ska jag koppla en deltec 5250. Den pump typen är i mina ögon den bästa för att skicka tillbaka vattnet till tanken. Tyst, kraftfull, justerbar och ingen värme till tanken.

    Jag kör med en multicontroller till mina 6100:or och ett intervalläge på 30 och 60% och det är på gränsen till vad mina koraller klarar.

    /Tompa

  13. Ett annat förslag till återmatningspump är New jet, jag har kört med en 2300 under ett år och den går väldigt bra, är tyst och har en bra tryckhöjd. Priset är också lite lägre än Aquabee UP 2000/1.

    Som cirkulation så skulle jag i stället köpa en 6060, som har ett rykte att hålla länge, gå tyst och ge ett bra flöde för korallerna. Det skiljer inte så många 100:a lappar mellan dessa i pris heller.

    Kör själv med 2st 6100 och är hur nöjd som helst...

    /Tompa

  14. Hej,dom pumparna fungerar i evighet behöver bara lite olja då och då,Fagerhults lamporna är oxså bra ,skyddsglas köper du hos glasmästaren det går med alla sorter som klarar värme.Mvh Stefan ps det fanns olika glas en sort med hål för skruv o en utan skruv för klämma

    Har en fundering om skyddsglasen till en Mh. Har precis byggt ihop två 150 wattare med de medföljande skyddsglasen, det är en vanlig skyltbelysning med dubbel lamp fattning. Jag har satt i 10k:s BLV lampor.

    Det pratas mycket om att glasen ska skydda för uv, hur vet man att det gör det? Ska man ha ett speciellt skyddsglas till armaturer för akvarier?

    /Tompa

  15. 70w....mm...., den finns ju i 2 olika socklar. Rx7s och G12 tror jag det är på den andra.

    är den enkelsidigt socklad? eller dubbelt?

    är 250w:arn på 20.000K så kanske det skulle vara ok, men annars så ser karet gult ut.

    jag antar att det vara HCI eller CDM-T shoppingbelysning med G12 sockel. Shoppingljuset ger stora mängder grönt ljus, vill man ha det så går det bra.

    om du inte har armaturerna till utan bara HF-donen och lamporna...så...får man inte bygga armaturer själv eller bygga om befintliga osv. inte ens elektriker med AB får det.

    jag vet inte hur hemma du är på el, men om du kan skilja på fas, nolla och jord så kan du klara att bygga en armatur till Rx7s socklade akvarielampor. du behöver köpa en halogen armatur[strålkastar] som på 500w, alltså inte den minsta som har 78mm lamplängd utan den som har storleken större. donen måste kopplas i plastlåda och de måste gjordas. använd 3-fas kabel[ eller annan väl isolerad kabel] mellan drivdonet och lampan. tändpulsen är på upp till 5.000V.

    Jag är på gång att köpa ett par 150w metalhalogenbelysningar med sockel RX7s och vad jag har förstått så finns det två typer av dubbelsidiga socklar, runda och rektangulära, så vilken av de två är RX7s och hur vet man att man får rätt typ när man ska beställa och det bara står dubbelsocklad?

    /Tompa37

×
×
  • Skapa Ny...