Gå till innehåll

Bujje

Medlem
  • Antal inlägg

    129
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Simon
  • Stad
    Skövde
  • Stödjande medlem t.o.m
    2019-05-08
  • Antal år inom saltvatten
    10
  • Akvarievolym
    Reefer 625 XXL
  • Akvarie mått
    150 x 65 x 62
  • Ljusuppsättning
    Hybrid
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    ATI 8x64W T5 3x75W led
  • Använder du skummare
    Ja
  • Om JA vid skummare - Vilken
    RE Double Cone 200 RD3 Speedy
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Stenkoraller SPS
  • Antal år inom sötvatten
    5
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    ca 20
  • Har du sump
    Ja
  • Storlek på sump
    Ca 100 liter
  • Kör du med sand på botten
    Nej
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

3 178 profilvisningar

Bujje's prestationer

Korallgalen

Korallgalen (7/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Två tummar upp
  • Välkomnad

Senaste prestationer

36

Omdöme

  1. Tydligt, tack! Är Sverige verkligen så mycket billigare på levande? Tycker korallpriserna är väldigt nära de flesta webbshoppar i Europa. Dock har det ju börjat spåra ur fullständigt med fräcka namn på vanliga koraller som sedan skall köpas för orimliga summor. Får hoppas detta inte får fästa i Sverige. Hårdvara känns även den hyfsat lik de flesta affärer i EU, så vitt jag kan se i varje fall. Det jag menar är att ett köp av en ny korall eller en fräsig fisk inte är av akut karaktär, som viss hårdvara är - spårämnen, balling etc. För mig är den stora stående kostnaden varje månad alltid det hårda rund akvariet, inte det levande jag då och då stoppar i. Med detta resonemang tror i varje fall jag att hårdvaran är det som affärer kan dra in de riktiga pengarna, även försäljning av levande givetvis inte är ett nollsummespel. Finns säkerligen en mängd övriga parametrar och dylikt som spelar in också, är nog inte så enkelt som jag försöker få det till. Vid ett flertal tillfällen har jag befunnit mig i en affär och hört personer köpa för ca 50.000kr i ett bräde. Inte en grej av det har varit levande.
  2. Så du menar att vi i Sverige är bra på att sälja fraggar till skillnad från att köpa korallerna i affären? Jag ser vad du skriver men inte vad det har med min text att göra, inget illa menat.
  3. Har man utgångspunkten att alla skall kunna sina lagar så absolut, den har funnits länge och du och dina kan den bra. Säkerligen också påpekat den tidigare. Å andra sidan vill jag tro att försvinnande få personer som ex gillar stenkoraller har koll på vare sig CITES och/eller artskyddsförordningen. Hur som helst är min poäng att det är just i sådana här tillfällen - när en lag som få känner till beivras och får rättsliga påföljder för någon - som det känns lämpligt att ha åsikter. Motsatsen skulle vara att kunna sina lagar och det är inte ett trovärdigt scenario, oavsett hur mycket man än kan önska det. CITES är säkerligen bra på att minska/förhindra olaglig import av koraller. Tramset i fråga, tycker jag, är att det ska drabba hobbyodlare som säljer lite koraller för symboliska summor till andra i hobbyn. Har man ett registrerat företag och importerar koraller från EU eller andra delar för att sälja i sin affär, då vänder jag mig inte mot att man skall ha rätt papper och tillstånd etc. Finns inget syfte att kunna skilja en fragg, som sälj i Sverige från en hobbyodlare till en annan, med en fragg tagen från en illegalt importerad moderkoloni. Vågar nämligen hävda att privatpersoner som beblandar sig med att importera illegala stenkoraller i Sverige är låg, kanske även riktigt låg. Det innebär att huvuddelen av alla stenkoraller som florerar mellan hobbyister mest troligt är köpta av tidigare nämnda affärer med alla korrekta dokument och tillstånd. Således följs CITES och mängden vildfångade koraller kan i teorin iaf minska. CITES bör fokuseras på affärer, företag, importörer. Att det skall skvätta vidare på kreti och pleti lämnar en dålig smak i munnen. Men så som verkligheten ser ut nu kommer jag nästa gång jag köper en pinne kräva CITES-intyg. Kommer nog bli populärt. Och skicka en ansökan till Länstyrelsen att få sälja fraggar om jag känner för det. Ge mig en lyckospark. Uppfattat
  4. Tror att branschen överlever precis som du säger. Jag tror att vi i Sverige åtminstone är riktigt dåliga på att sälja fraggar. De flesta tror jag handlar i affärerna, även koraller och i synnerhet rariteterna. Sedan tror jag dessutom inte att det är det levande butikerna går runt på, det är nog snarare allt "hårt" som måste köpas i varierande utsträckning varje månad, så som rollerfilter, balling, mat, konstiga tillsatser etc. Mängden hardcore SPS akvarister som vill betala 2200kr för en fragg är försvinnande liten i lilla Sverige
  5. Vid första anblick kan det ju tyckas vara så. Men min åsikt är att det gynnar hobbyn och i och med detta indirekt även handlarna. De flesta handlare måste även släppa den omedelbara förtjänsten och tänka större. Ex lägga mer kraft på att ta in kvalitet för att på så sätt utmana gemene Green Slimer. Riktigt fina koraller kommer alltid vara intressanta, tror jag iaf, oavsett mängden fraggar som florerar.
  6. Nu råkar det vara så att det är vi alla genom våra politiker som ser till att, vid behov, lagstiftning förändras. Visst är det fördelaktigare att följa lagen för enskild, men det får stå för var och en, men att lägga armarna i kors och hävda att "nu är lagen så och det är bara att följa" vänder jag mig emot. Det är väl exakt när lagstiftningen - som oerhört få personer känner till - börjar tillämpas av myndigheten som det känns naturligt att komma med synpunkter? För mig ter det sig synnerligen kontraproduktivt att begränsa hobbyisters säljande av fraggar till varandra. Om något borde det hämma denna olagliga import/försäljning av ex CITES klassade stenkoraller. Affärsverksamhet ser jag inte som hobbynivå. Om definitionen av hobby inte är tillräckligt krispig då är det väl där det bör ses över.
  7. Har en ATI powermodule hybrid, 8x54w T5 och 3x75 W led. 2st av T5 rören går ej igång längre. Jag har testat att koppla upp den mot datorn och synda time samt spara om schemat. Fungerade i 2 dagar sen slutade de fungera igen. De två T5orna som inte går igång är bredvid varandra, längs ut på rampen. Funderar lite kring vad som kan vara problemet. De övriga två längst ut på motsatt sida fungerar felfritt, har förstått det som att dessa två tillhör en grupp och de "mittre" 4a tillhör en annan grupp. Alla tips mottages tacksamt!
  8. Har fått för mig att Neptune inte visade upp Trident på Interzoo 18.
  9. Nja, är inte helt orimligt tycker jag. Har man mycket SPS i ett mindre akvarium så är det inte alls omöjligt. I mina ca 400L märkte jag sänkning av kH i motsvarande mängd för en tid sedan (precis bytt zeomedia samt nytt co2 scrubbermedia). Mindre akvarium = större svängningar vill jag tro (mindre vatten att "hålla" kH i).
  10. Kan inte förbrukningen ha ökat med motsvarande mängd? Hur stort akvarium har du? Typ av koraller?
  11. Har kejsaren rört knapparna ännu?
  12. Riktigt smart måste jag säga. Ser bra ut! Funderat på att lacka resten av möbeln/överdelen i vitt? Då jag själv inte har någon katt blev jag nyfiken - skulle katten sätta sig och hova upp en fisk om du inte säkrade? Eller är det mest för att undvika att den "tar vatten över huvudet"?
  13. Vad hade hobbyn varit utan teknik?
  14. Ser ut som att den trivs! Hoppas det går vägen nu med knapparna, håll oss uppdaterade
  15. Jag gjorde så att jag tog silikon och gjorde bollar av som jag sedan tryckte fast som fötter under en gammal Deltec skummare jag hade. Funkade fint
×
×
  • Skapa Ny...