Gå till innehåll

chordatas

Medlem
  • Antal inlägg

    34
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av chordatas

  1. Då det återigen börjar bli övervuxet i karet här hemma är det dags att sälja av lite. Följande finns till salu:


     

    Gracilaria curtissae 150 kr/Knippe

    Caulerpa Taxifolia 100 kr/Knippe

    Caulerpa Brachypus 100 kr/Knippe

    Codium sp. 120 kr/Knippe

    Lactua Ulva 150 kr/Knippe

    Caulerpa racemosa 100 kr/Knippe

     

    Kenyaträd fram 100 kr styck

    Rosa anemoner (Bta) 200 kr styck

     

    Härliga sorter som ger vackra färger till karet och samtidigt renar vattnet! De finns i Lund men kan tas med till Malmö eller Helsingborg mot handpenning. Fraktar även där frakten går på runt en hundring. Skicka ett sms för snabbare svar: 0705462218

     

    Med vänlig hälsning, 

    Fabian Larsson 

    IMG_5818.JPG

  2. Då makroalgerna börjat växa till sig lite för mycket är det dags att rensa. Följande finns till salu:

     

    Cryptonemia Crenulata

    Ochtodes sp. 

    Caulerpa taxifolia

    Codium sp.

    Chaetomorpha

    Caulerpa Brachypus

    Gracilaria Curtissae

     

     

    40-70 kr/ stickling och då får man ett knippe i storlek med en golfboll ca. Observera att flera av dessa är ovanliga arter och svåra att få tag på i Sverige. Kan skickas men föredrar upphämtning här i Helsingborg. Lättskötta och dekorativa samtidigt som de binder ammonium och nitrat. Bättre blir det inte. 

     

    Kan nås på 0705462218

    IMG_7269.JPG

  3. Tack för tipsen hagbard.

    Köptes i affär och fraktades i plastpåse ca 1 timme. Mäter min salthalt med en vipp-hydrometer. Men om det vore fel på salthalten eller vattenkemin borde väl fiskarna, euphyllian och eremiterna också vara dåliga/ döda? I nuläget verkar alla ovannämda stormtrivas, dock så är jag långt ifrån en expert.

    Har kopplat bort slangen som gjorde att det bubblade i karet. Har även en tunze cirkulationspump på 2300liter/timmen som inte syns i bilden, har fått höra att den cirkulationen är tillräcklig. Har soluppgång vid 7 och solnedgång kl 22.

    Förstår fortfarande inte vad som gått snett.

    Mvh

    Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk

  4. jag tror att ditt ljus är för klent för stenkoraller!

    Har en 90w ctlight som jag kör på 50% då jag var rädd att korallerna fått en ljuschock. Fick nämligen det tipset av någon annan att sänka belysingen och sätta korallerna lägre ner.

  5. ....

    Kan du utveckla?

    Har du koll på salthalt , KH , ca , mg osv ? Fosfat/nitrat ?.. Den spretiga korallen ser absolut körd ut.. Montiporan kan vara lite tåligare...

    Med vänlig hälsning, Manne

    Tack!

    Låter inte bra ju, finns det något jag kan göra för att rädda dem?

    Mvh

    Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk

  6. Köpte för ca 2 veckor sedan några koraller som verkligen såg toppen ut när jag köpte dom med polyper ute, fina i färgen och allt. Så här såg de ut när de kom ner i karet: f8beac21d93bafa0872d72ee1d41a901.jpg

    Men nu ser jag inga polyper och färgerna är helt borta. Det är montiporan och korallen uppe till höger som jag pratar om. Några bilder från hur de ser ut nu: 79edabcffacd95a4c110ad021785c600.jpgac89341d001d6adb3761d4c07e322ca6.jpg

    Montiporan är hudfärgad, nästan vit och den andra korallen har polyperna aldrig ute. Är korallerna döda? Har på 50 w belysning, kör skummare, bra cirkulation och filtration. Allt annat i karet går bra och parametrarna ser bra ut. Behöver tips!

    Mvh

  7. Tack för svar.

    Vet inte om det blev något missförstånd men menade endast att hämta stenar i havet då de redan är urlakade och sedan ha dem i akvariet. Där kan de överväxas av kalkalger, så att de ser ut som vanlig ls.

    Mvh

    Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk

  8. Hej!

    Har funderat ett tag på att simma ut o lägga några stenar på en plats i havet och låta dem laka ur där då jag inte vill betala det dyra priset för vanlig levande sten.

    Men sen kom jag på att det redan finns massor med stenar i havet där jag bor. Frågan lyder därför; kan man hämta vanlig 'havssten' o slänga i karet?

    Nu när det är hyfsat varmt så vore det ju en smidig och billig lösning!

    Mvh Fabian

    • Gilla 1
  9. Tjeena!

    Har startat ett 112 liters för ca en månad sedan och allt rullar på toppen! Har inte haft någon nitrat-topp och ingen alg-explosion. Karet går nu med 4 kg ls, död sand, 2 eremiter, eheim pump, doppvärmare och tunze 9004 skummare.

    Sedan jag lade i den levande stenen har dett bildats fina röda kalkalger på ett flertal ställen. Men nu har det börjat komma någon vit algliknande sak på stenarna och den täcker över kalkalgerna.

    Någon som känner igen denna alg/ är den farlig? Börjar bli orolig då den sprids snabbt!

    Mvh62e36d5af5cbc7c41d69f63f7b160fb6.jpg9ac828bc77ff65ca10aacb935f25c5c4.jpg

  10. Hej, jag hade en 9004 i mitt gamla akvarium. Jag tycker först och främst att det är ett bra alternativ till mindre akvarium. Dock är den väldigt känslig för vattennivån och släpper som du beskriver microbubblor. Om man optimerar höjden (genom att testa olika) kan man minimera bubblorna men av med dem helt blir man inte. Bäst fungerar den med en ATO som håller vattennivån jämn.

    Den andra frågan är svårare att svara på. Har du använt nån tillsats i karet vid uppstarten? Brunt blir det förmodligen när karet cyklats och belastas.

    Vad är en ATO?

    Nej har inte använt några andra tillsatser än salt faktist. Ska prova att justera höjden.

    Mvh

  11. Har skaffat en begangnad tunze 9004 till mitt nystartade 112 liters kar. Såg ut att fungera bra i början men vid närmare titt märkte jag 2 saker.

    1: Ser ut som om massa små bubblor "bubblar" bort under koppen och ur sidorna av skummaren. Detta har lagt sig lite men problemet finns fortfarande kvar.

    2: När skummaren gått i några dagar så har det bildats en slags blå/turkos vätska i koppen. Om jag förstod det rätt skulle det istället vara en brun sörja/skum.

    Är detta något normalt eller är skummaren ur funktion? Kan inte komma i underfund med vad som är problemet. Måste bara tillläggat att skummaren sitter så att vattenytan ligger vid strecket på skummaren där det ska vara.

    Mvh

  12. Snakeled 40 är på 3w.

    Med riktigt bra led bör du ha minst 20w för de djuren du nämner. Och då är det verkligt lite för en del koraller.

    En del skivanemoner och knappar får sämre färg i så svagt ljus Så egentligen bör du ha mer än så.

    Okej, lät ju inte så bra. Finns de några bra alternativ som inte är alltför dyra då?

    Mvh

  13. Var på zoogiganten idag och letade efter belysning till mitt nya kar. Stötte på dessa led lampor, tyckte de verkade bra. Ville nämligen ändast ha lampa i armatur färdigt, då jag inte har lysramp. Tror ni 2 snakeled 40 skulle räcka till ett 112 liters kar? Hade tänkt ha lite mjukkoraller, clownfiskar, gobys och lägredjur.

    Mvh

×
×
  • Skapa Ny...