Jump to content

Emelie

Medlem
 • Posts

  48
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Posts posted by Emelie

 1. Ett tag sen jag skrev här nu. Allt går väldigt bra just nu och har fått ner håralgerna väldigt bra. Växer just nu inget nytt utan ska plocka bort det sista tack vare @kaptenen tips om att höja mg till runt 1700. 😃

   

  Försöker övertala sambon om ett red sea 350 om han får välja fiskarna. Vilket verkar vara ett bra lockbete.

   

  Köpte en jätte fin torch dragon soul av @Alessandrosom skickades från Stockholm till Halland. Rädd att den inte skulle överleva då det blir försenat. Såklart med posten 🙄Men så himla fint han hade packat det så va den i perfekt skick. ☺️
   

  Trevlig sommar!

  image.jpg

  image.jpg

  FD1DFB85-2849-41A6-81DF-D574716821E4.jpeg

  • Like 5
 2. 21 timmar sedan, kaptenen skrev:

   

  KH är en av de värden som förbrukas fort när stenkoraller och annat som bygger kalksten trivs och växer. Dessutom så är det väldigt bra att ha KH hyfsat i balans för att ha stenkoraller som trivs långsiktigt. Ett KH drop på runt 2 enheter per vecka är ju inte alarmerande i sig men att höja från 6 till 7,5/8 på en gång (om det är vad du gör) kan chocka en del koraller. Så långsiktigt så skulle jag ha köpt en doserpump. Det öppnar upp för en helt annan typ av stabilitet som inte går att jämföra med manuell dosering då vi människor glömmer och hittar ursäkter för att hoppa över akvariet någon dag eller två. 

   

  Men som sagt. För tillfället verkar du inte ha skyhög förbrukning men planerar du att fylla på med fler koraller eftersom så blir det än mer svårare att hålla ett bra KH värde uppe.

  Tack just nu har jag inte så mycket stenkoraller. Men höjer kh sakta isåfall såklart. Men ska kolla in doseringspump sen när jag uppgraderar till större akvarium. 
  Tack för all hjälp ☺️

  • Like 1
 3. Har inte svårt att hålla ca och mg

  22 timmar sedan, kaptenen skrev:

   

  Om du märker att du fortsätter ha svårt att hålla upp värdena (Ca, MG, KH) så skulle jag ha gått över till ren och skär balling. Har du doserpump eller doserar manuellt?

  Doserar för hand när jag bytar vatten vilket är en gång i veckan, har inte svårt att hålla upp ca och mg, bara kh som inte vill hålla sig stabilt just nu. Verkar som att algerna har reagerat då det har börjat bli mer gråa. Ska höja lite till nu och vänta någon vecka.

 4. 22 timmar sedan, kaptenen skrev:

   

  Testa Thomas linje med förhöjt Magnesium. Det lär ge dem ett ordentligt knytnävslag. 

   

  Hur doserar du KH?

   

  Just nu så har jag doserat med bikarbonat för jag har behövt höja den lite. Har du något tips för att dosera? ☺️

 5. 6 minuter sedan, Thomas Salt skrev:

  Håralger, eller trådalger bekemper du enkelt via höj Mg til +1700 i 2 veckors tid. 

  Dom kommer bli mörke och ramle af efter et par dagor. 

   

  När man höjer MG, kan dom ej uppta "syre" och krävs, det er inte farligt för andra koraller eller djyr. 

  Oh tack så mycket för svar. Då testar jag att göra det☺️

 6. @kaptenen haft den runt 3 år och kämpat med håralger senaste året. Jätte störigt. Har bra värden när de kommer till nitrat och fosfat. Förstår att håralgerna lagrar lite av det och därav syns inte det helt rätt på testerna. Kämpar med att få upp kh från 6 till 7.5-8. Har du något tips när de kommer till håralger? 
   

  tack för svar☺️

 7. Hej har en euphyllia paraancora som ser annorlunda ut jämfört med andra. Min har mycket längre ”ben/ skelett och mindre tentakler. Den växer på bra och ser ut att må bra förövrigt. Men den ser inte lika kompakt ut. Har nu testat att fragga av de ”grenar” som växer åt helt fel håll och sätta dem mellan vissa andra huvuden. Så att de ser ut som att de växt tätt. Hade velat göra en ”garden” av hammare men ser tyvärr skumt ut när den är så ”gles” . Har ni några tips? 
   

  Tack på förhand Emelie

  5F2AEF8C-78CA-412F-B148-E3CCD4FA54D2.jpeg

 8. Hej. Jag hade gärna velat köpa några Lps koraller. Typ euphyllia, gontipora och liknande. Även lättare sps som montipora. Har någon liknande så får ni gärna höra av er.
   

  Är ifrån Laholm men kan köra någon/några timmar bort☺️
   

  Tack på förhand Emelie

 9. On 2021-08-13 at 23:40, Kim Rosenqvist skrev:

  Min gissning är att det är en kombination av alldeles för lågt kh och näringsvärden. Vet inte vad du kör med för typ av filtrering, men du kan nog mata på mer 😊

  Att ha 0 på någon av näringsvärden är aldrig bra för korallerna, det kan dessutom ge upphov till oönskade fulalger som får fritt fram när deras konkurrenter inte får någon näring. 

   

  Med en hydra 26hd och djupet i en lido samt placeringen av dina euphyllior finns det nog inte så stor risk att du bränner dom. Kör du med låga nivåer på dina olika färgkanaler? 

   

  Ph... Får du upp kh så kommer pH sommartid inte vara någon big deal. Så länge du inte doserar i syror i ditt kar ska mycket till för att hamna på farligt låga nivåer. Dock behöver du som sagt få upp ditt kh värde. 

   

  1 timme sedan, stigigemla skrev:

  Enligt min erfarenhet behöver Euphyllia mer nitrat och fosfat i vattnet än de flesta Acropora. Om nitraten går under 1 brukar de få svagare färger.

  Lågt kH sänker tillväxt och polypexpansion hos mig men det brukar inte påverka färgen annat än att den kan bli lite intensivare när tentaklerna är mindre.

  De tar ett par veckor efter det att du fått upp värdena innan färgerna är helt tillbaka.

   

  On 2021-08-14 at 07:53, MichaelE skrev:

  Med tanke på algtillväxten tvivlar jag på att näringsvärdena är så oss låga. Kolla om testerna inte har gått ut. 
  vad har du för inställningar på ljuset?

   

  Mycket lågt KH men förutsatt att det har droppat över en längre tid så borde det inte stressa överdrivet mycket. Jag har haft 5,8 i ett kar fullt med acroporor att märka några negativa effekter när jag glömde att mäta på ett jäkla tag 😆

  Är säkert som ni säger en blandning. Har sänkt nitratet och fosfaten antagligen alldeles för fort. Ska testa mata den för hand och se om den mår bättre. Blandar just nu i bikarbonat i det nya vattnet innan vattenbyte. 
   

  just nu så är jag så osäker med inställningar på ljuset. Har högt blått lågt rött och grönt. Sänkte uv för att hörde att det kunde ”bränna” korallena. Så får se om de blir bättre. 
   

  tack för svaren ☺️

 10. Hej. Ett tag sen jag skrev här. Nu är det såhär att min Hammarkoralls ena huvud är sur. 
   

  mina världen ser ut som följande:

   

  Kh=5,4

  Fosfat= 0,01

  Nitrat= 0

  Nitrit = 0

  Magnesium= 1260

  Kalcium = 400

   

  vet att kh:t är i lite dålig skala. Håller på att fixa med det. Tyvärr är mitt ph test slut. Så vet inte värdet på det. 
  har under de senaste veckorna gjort vatten byten några gånger i veckan på 25 liter i mitt juwel lido på 120 liter. För att få kontroll på brun alger och liknande även att få kontroll på nitraten och fosfaten som låg än aning högt. Vet om att euphyllias brukar gilla lite smutsigare vatten. Men vet inte om det är problemet. 

   

  Köpte en ny led ramp för något år sen. En Ai hydra 26 men får inte till ljuset som jag vill ha det och är även rädd att de är det som gör att huvudena som inte är i skuggan är sura.

   

  Mina två andra mjukkoraller växer som bara den annars så är lite frustrerad.

   
  svårt att få till bilder så hoppas ni ser

   

  Tack på förhand Emelie

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

 11. 7 timmar sedan, Kim Rosenqvist sa:

  Bra jobbat! Saltvattensakvarium på studentinkomst är säkerligen en större utmaning än för många av oss andra 😊👍

  Tack 😊Ja ush. Blivit mycket med alger och lite dåliga värden nu innan studenten. Men nu  får man ta sig i kragen och komma igång igen🤪 Ska försöka införskaffa mig koraller lite senare.

  • Like 1
 12. Äntligen har jag kunnat skaffa riktigt ljus i lilla karet. Efter 6-7 år. Inte jätte bra med pengar som student. Men efter studenten så blev det ju lite. Så nu kan man utöka lite mer med koraller. Mina clowner är fortfarande med sen start 😎DD707040-12AC-436E-BA6B-4DD552075923.jpeg.5ecd4afd07cae19bebba77b70cacebdc.jpeg

  • Like 5
 13. On 2020-07-06 at 10:05, MattiasN sa:

  De är ju gjorda för att doseras ihop med ballling och på det sättet så får du ju även en lagom dos, att dosera dem för sig på frihand tycker jag känns onödigt krångligt.... Hur doserar du kh kalcium och magnesium? 

  Köpte en påse med magnesium från typ lantmännen och tog i några gram, funkade jätte bra (jämförde med andra ”saltvatten magnesium”) de va same same liksom. Sen har jag haft kalcium och kh från något märke som man tog någon matsked och hällde i spannen med 25 liter vatten vid vatten byte. Men får köpa hem isåfall pulverna isåfall. Tack för svar!

 14. Tjena, jag har haft fauna marin bailing light liggandes hemma, endast flaskorna med vätska i. Och jag undrar kan man endast använda de som de är eller måste man blanda i pulverna med kalcium och magnesium. Eller funkar vätskan för sig själv. Och om inte vad för märken rekommenderar ni för att dosera ämnen med jämna mellanrum. Har testat lite olika. Kommer inte ihåg några specifika namn. Men tänkte se om ni kunde säga lite hur ni tänker.

   

  Tack på förhand Emelie

  20917ABC-A5A7-4BCC-9951-391D21A06E08.png

 15. 1 timme sedan, mikoto sa:

  Aldrig haft tyvärr men den ser ju riktigt tuff ut! 

  Ja, vet inte riktigt va den är för något, antingen en ball anemon eller en jewel, i vilket fall så är den visst ofarlig, så tänkte att jag behåller den. Är jäkligt tuff ändå. 

 16. Jag gjorde ett gymnasiearbete om vilken avsaltnings metod som är bäst för att få fram ett drickbart vatten iår. Valde detta för just saltvattnet. Gjorde dock ett litterärt arbete. Gäller att göra det så lätt som möjligt, och sätt gränser.

 17. Hej, jag har aldrig haft en ända glasros i mitt kar på de 6 år som jag har haft det. Men jag undrar va det här kan vara. Ser inte ut att vara en traditionell glasros.

   

  som ni förmodligen ser så är tentaklerna genomskinliga och ändarna har en brun knopp

  image.jpg

  image.jpg

 18. 2 timmar sedan, kaptenen sa:

   

  Fördelen är väl att man då har större möjlighet att anpassa det utefter ens egna behov, men viss en till kostnad tillkommer.

  Jo det är ju iförsäg sant, tack för all hjälp! ☺️ Trevlig helg

×
×
 • Create New...