Gå till innehåll

FamljenAx

Medlem
  • Antal inlägg

    3
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av FamljenAx

  1. Hej!

    Har sedan en tid en alg som växer på glaset och endast släpper efter intensiv skrapning med metallblad. Började som en rund fläck, men är idag betydligt mer spridd. Går inte att få bort med gängse skrapor som monteras med magnet på glaset. Skiktet verkar mycket tunt för man ser den bara i vissa vinklar och ljus. Har inte provat att fotografera, tror det kan vara svårfångat. När det släpper är det som en tunn "film". Någon som utifrån beskrivningen kan hjälpa till och identifiera? Tänker att det kanske är självklart för en erfaren. Oftast finns det ju en orsak till problemet och evenbtuellt ett nytt djur som hjälper till att lösa det. Har haft flera sjöborrar (tyvärr överlevde de inte mer än något år, oklart varför) men upplevde inte att den löste eller reducerade problemet. I övrigt gott om borstmask, en sjöstjärna, en större mexikansk turbo (går lös på och håller nere Cotton candy som tidigare exploderade) samt ett antal eremiter och en hög med vanliga turbosniglar som förökat sig till typ en triljard.

     

    Akvariet är på 300 L och har varit igång 3-4 år nu. Generellt har vi de senaste två somrarna haft svårt med akvariet. Det blev alldeles för varmt sommartid med lessna koraller och algexplosioner (vanlig gröna på glaset sm enkelt skrapas bort, kan vara relaterat till höga NO3?). KH-droppade plötsligt för två år sedan och de få SPS:er vi hade dog. Det som trivs bäst är BTA:n som delar sig som pesten och en mjuk fuzzy som bokstavligen tagit över allt. Vi har också haft problem med för mycket NO3, men det är äntligen på väg ner efter att vi tillsatt nya bakterier (Micorbe Lift Aqua Balance Nitrate remover). Har aldrig lyckats mäta för mycket PO4. Generellt också svårt att hålla KH uppe trots bra Mg- och Ca-värden. Vi är väl inte direkt världsbäst på att mäta kontinuerligt. Doserar nu KH-höjande medel regelbundet (2x vecka) och även om vi inte mäter alltför ofta ser vi att kalkalgerna börjat växa igen. Det borde vara ett tecken att det går åt rätt håll. Även den generella algväxten på rutan minskar nu när NO3 börjat gå ner. Känns som det är på rätt väg men än är vi inte i hamn.

     

     

  2. Jo, att wrassen var död när eremiten gav sig på den är vi med på, frågan är vad som dödade den. Om det var ett svagt exemplar eller om vi acklimatiserade för dåligt så törs man ju sätta in en ny, om vi har ett rovdjur någonstans så är det klurigare. Vi har ganska grov sand och fisken gömde sig snabbt i gruset så fort den kom ner i akvariet. Sen simmade den glatt runt och var hur pigg som helst. Jag fattade för att den gömde sig i sanden/gruset för natten. Har inte förlorat fisk på det sättet tidigare, bara crispa anemoner och den fattade vi aldrig vad som tog. Nu är ju iofs anemon och fisk helt olika saker så det behöver ju inte vara samma orsak. Är wrasse särskilt känslig? Trist att plattmasken blir kvar.

  3. Inhandlade en yellow wrasse för att ta hand om plattmaskarna i karet. Ett dygn senare ser vi en eremit äta på huvudet. Övriga fiskar (kardinal och clown) vi inhandlade samtidigt lever och mår väl. Vad kan ha tagit kål på hen? Vad jag förstår sover den i sanden, vad lurar där? Tror vi har en krabba som gömmer sig någonstans, likaså en hel del borstmask men de verkar ju inte vara något man ska vara orolig för. Någon som har en idé innan vi försöker skaffa en ny. Hittar inget om wrassens fiender.

×
×
  • Skapa Ny...