Gå till innehåll

Roger Salenius

Medlem
  • Antal inlägg

    57
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Roger Salenius

  1. Hej! Har köpt en sump på 40L med påhängsavrinning... Det e många saker som kan gå fel... Tex om avrinningen slutar o funka så tömmer man sumpen i karet o det blir en JÄVLA röra på golvet! Likadant om returpumpen slutar o funka så rinner sumpen över.. Men det kan man kanske lösa med ett hål i utblåsröret 2cm under vattenytan? Om hävefekten slutar o funka så rinner karet över o pumpen dör.. Snubben som hade sumpen körde den som den e? IQ Bandy boll? Så jag tänker nivåvakt? Har kollat på Tunzes, visst 1600:- men det e en billig försäkring. Hittar jag ingen vakt som jag kan känna mig trygg med så får det va med sump... Tänkte höra med er om Tunzes e något som kan lösa problemen o gärna höra era tankar o erfarenheter.. Mvh...

    • Gilla 1
  2. Hej! Har LS som legat ur vatten ett par månader, ska hämta en sump imon o tänkte ha lite LS i den. Kan man ta den stenen som legat torrt ett tag direkt lr behöver man göra något med den, kanske köpa ny LS ? Mvh

  3. 1 timme sedan, jonasroman sa:

    Kalkvatten är alltså kalciumhydroxid blandat med vatten. Blanda helst med osmosvatten. Lösligheten är ungefär om jag minn rätt 1.7g / liter, så det löser sig inte så mkt.

     

    När lösningen är helt klar, skall du använda den. Ofta faller lite olöslig kalciumhydroxid ner på botten, och det skall du inte suga upp eller få med med slangen, endast den klara delen med helt löst kalciumhydroxid.

     

    Med tiden kommer den behållare du har din calciumhydroxidlösning i, tack vare att den står oundvikligt i kontakt med luftens koldioxid, bilda en liten skorpaktig hinna på ytan. Det beror på att när luftens CO2 löses ner i behållaren, kommer denna nerlösta CO2, till följd av det mkt höga pH-värdet i din calciumhydroxidlösning, gå över till karbonater, CO3. Dessa nu av CO2 bildade karbonaterna, kommer direkt reagera med Calciumjonerna i vattnet (som ju kommer ifrån din calciumhydroxid), varvid fast olöslig CaCO3 (kalk) bildas. Så med tiden kommer lösningens effektiva innehåll av såväl kalciumjoner som hydroxidjoner (det du vill ha ut av lösningen) minska och verkningsgraden på kalkvattnet sjunker över tid.

     

    Att dosera kalkvatten har två effekter på ett akvarium

    1) Höjer Ca och KH i relationen 1/1, dvs för varje 1dKH du höjer alkaliniteten, höjder du Calcium med 8 ppm. Det kan tyckas initialt lite märkligt hur även KH kan höjas då ju Calciumhydroxid(kalkvatten alltså) inte innehåller ngr karbonater. Orsaken är att de hydroxidjoner som tillförs drar undan en vätejon från befintlig löst kolsyra (H2CO3), så kolsyran övergår till vätekarbonat (HCO3), och vips så har vi fått ett nettotillskott av HCO3.

    H2CO3+ OH----HCO3+H2O

     

    Den nu minskade mängden kolsyra, kompenseras så småningom av att det dras ner en koldioxidmolekyl från luften, och summa summarum är att vi får ett nettotillskott av vätekarbonat till vattnet vid tillförsel av hydroxidjoner.

     

     

     

    2) Höjer pH tillfälligt. Som vi skrev kommer ju de tillförda  hydroxidjonerna ta upp en vätejon ifrån kolsyra, så vätekarbonat bildas:

    H2CO3+ OH----HCO3+H2O

    OCH det innebär ju som vi sa att H2CO3 och löst CO2 minskar i vattnet i början. Vad händer då med pH om CO2 och H2CO3 sjunker? Jo pH stiger då, för om vi minskar på CO2 så går nedanstående reaktion åt vänster, varvid H-jonerna tas upp=pH stiger.

     

    CO2+H2O---H2CO3---HCO3+H----CO3+H

     

    MEN, som jag skrev, så kommer ju även CO2 från luften att vilja dras ner i vattnet till följd av att löst CO2 minskar i syfte att återställa jämnvikten mellan luftens o vattnets CO2-halt. Och när/om detta sker komplett så kommer kalkvattnets pH-höjande effekt förvsinna. Nu är det ganska svårt att upprätthåll total jämnvikt mellan luft o vatten beträffande CO2, varvid kalkvattnet pH-höjande effekt kommer till viss del hänga kvar rätt länge, och doserar man regelbundet, till viss del hela tiden. Dock avmattas den pH höjande effekten av kalkvatten med ökad utluftning/skumning pgr av ovanstående resonemang.

     

    Den pH höjande effekten av kalkvatten beror alltså på att man sänker Co2 i vattnet, och den ursprungliga orsaken till lågt pH i ditt kar beror just på att du har för mkt CO2 i vattnet. Därför anser jag inte att kalkvatten är det bästa sättet att råda bot på primärproblemet=för högt CO2 i vattnet. Det bästa är att gå på grundorsaken, dvs hjälpa karet att vädra ut CO2. Googla på limesorb, CO2-scrubber etc. Kalkvattnet fungerar men är lite som att sopa smutsen under mattan. Dessutom får du ju en höjning samtidigt av både Calcium o KH som du kanske inte vill.

     

    En del använder kalkvatten enbart för att höja Ca o KH som huvudindikation. Det är helt okej men har en stor brist: Då lösligheten bara är 1.7 gram/liter, samt att du ej kan dosera för mkt på en gång just för att inte få för högt pH, kan denna metod endast ersätta ganska små förluster av Kalcium och karbonater.

     

    Summa summarum: Jag tycker du skall i första hand titta på CO2-scrubber som lösning på ditt pH problem, kort sagt;-)

     

     

     

     

     

    Mkt bra info... Ska ta en närmare titt på co2scrubber.. många tack! Mvh Roger

    • Gilla 1
  4. Hej allihopa! Har lite frågor ang kalkwasser. Har lite lågt PH, tänkte höja det med kalkwasser i en 2L akrylburk ( droppmetod) sambon e läkare så jag har en droppslang som man kan justera... Mitt kar dunstar ca 1L om dagen så jag tänker använda det som top of vatten. Men måste man inte ha ett litet hål i locket för att det ska droppa? Reagerar inte kalkwasser negativt på syre? Hur blandar man kalkwasser bäst? Mvh

  5. 3 timmar sedan, addo sa:

    Den släpper av någon anledning, men om felet inte är kvar så kommer den överleva. Annars måste du hitta anledningen. Jag antar att du menar att den släpper, som i lossnar från skelettet? Eller menar du att den drar till baka vävnad i nedre delarna, det är i så fall normalt att vävnaden dras tillbaka lite i dom inre delarna av kolonin i takt med att den växer.

    Den har lossnat från skelettet... Anledningen är nog att den fick en smäll under städning.. alla mina andra LPS koraller mår prima... Undrar om det e lönt att försöka göra något åt det? Vill inte att den ska få BJD o smitta mina andra Ephyllior... Mvh

     

  6. 10 timmar sedan, Lasse sa:

    Det var väl bra att jag hade fel - men när de ser ut på det sättet (indragna) så brukar det inte vara det bästa tecknet.

     

    MVH Lasse

    Det förstår jag Lasse... Idag mår den prima.. långa fina tentakler som vajar fint i vattnet.. färgen e väl inget o skryta med i det ljuset... Ska montera min Kessil 160AW i veckan som kommer... Tror dom kommer o trivas ännu bättre.. Mvh

  7. 1 timme sedan, Lasse sa:

    Kan vara början till Brown jelly diseases. Orsakas av bakterie/mikroorganism. Väldigt smittsam. Bekämpas bäst genom att angripna "rör" tas bort. Förloppet är ca 3 dagar. Sug bort slemmet men det brukar vara kört för angripen del.

     

    MVH Lasse

    Hej Lasse! Nu har jag YouTubat... Vad jag förstår på alla filmer jag sett så bajsar den bara.. Brown jelly som såg helt annorlunda ut... Men många tack ändå! Mvh

  8. 1 timme sedan, Lasse sa:

    Kan vara början till Brown jelly diseases. Orsakas av bakterie/mikroorganism. Väldigt smittsam. Bekämpas bäst genom att angripna "rör" tas bort. Förloppet är ca 3 dagar. Sug bort slemmet men det brukar vara kört för angripen del.

     

    MVH Lasse

    Det verkar inte vara Brown jelly... Såg ut som den spydde ut trådar med slem, inte att några rör va angripa? Nu har den kräkts färdigt o verkar pigg o glad igen?

  9. Hej! Hur lång tid tar det innan biopellets börjar o fungera ( bli aktivt ) har hört flera veckor? Stämmer det? Hur ofta behöver man byta pellets? Mvh

  10. Hej! Finns det någon särskild typ av ljus som man kan ha på natten/kvällen? Tex hos mina reptiler kör jag med rött ljus på natten, kul o kunna se vad dom pysslar med på nattetid. Tänkte att man kanske kan ha samma på akvariet? Har LED belysning med en jävla massa färger o ljusstyrka o välja på, hade varit kul o kolla in i akvariet på nattetid oxå. Mvh Roger

  11. Hej! Finns det någon särskild typ av ljus som man kan ha på natten/kvällen? Tex hos mina reptiler kör jag med rött ljus på natten, kul o kunna se vad dom pysslar med på nattetid. Tänkte att man kanske kan ha samma på akvariet? Har LED belysning med en jävla massa färger o ljusstyrka o välja på, hade varit kul o kolla in i akvariet på nattetid oxå. Mvh Roger

  12. Hej! Ännu en korkad noob fråga:looloo:

    Hur märker man om sin skummare e bra lr dålig? Lr om den gör det den ska? Min producerar bara skum som rinner ner i koppen ibland? Annars så e det skum i mitten på den men rinner inte ner i koppen? Skummaren e original som va med i akvariet, en Boyu, mer teknisk data vet jag ej. Men karet e ett Boyu 128L

    MVH Roger

  13. Köpte Loctite superglue, innehåller cyanoakrylat men oxå massa andra grejer? Etylcyanoakrylat?

  14. 5 timmar sedan, Ouscazz sa:

     

    Det beror på vad du skall limma, och hur. Kan du berätta mer detaljerat?

    Ska limma ett litet plastgaller på insuget.. ska bygga en bioreaktor.

     

  15. 15 minuter sedan, spliffen sa:

    Cyanoacrylate kan du använda. 

    Vad e det för sorts lim? Lr e det ett ämne i lim? En del använder superlim?

×
×
  • Skapa Ny...