Gå till innehåll

Jeppe83

Medlem
  • Antal inlägg

    58
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    1

Inlägg postat av Jeppe83

  1. 15 minuter sedan, danne031 sa:

     

    Det beror på vad du syftar på att du ska prova och justera, och kom ihåg under mitt inlägg nu att det finns nästan lika många lyckade sätt att driva ett saltkar som det finns akvarister ;)

     

    Personligen mätte jag inte no3 eller po4 de första 3-4 månaderna, det var istället den tiden jag ansåg att mitt kar skulle ha som första inkörning biologiskt. Varför uttrycket "första", jo för att jag anser att 6-12 månader tar det ofta att uppnå en balans och att lära känna sitt kar. Det enda som stabiliseras och händer  1-2 månader i början är att nitrifikationsbakterierna kommer igång. Alltså det som bryter ner ammonium till nitrit till nitrat/fosfat - inget annat. 

    När man väl har lite belastning i karet (fiskar eller att man matar något), och karet har passerat de första månaderna, då kan man börja fundera på att justera nitrat och fosfat.

     

    Det var näringsvärden, vad gäller grundpelarna i vattnet för koraller (kh, mg, ca), så kan det absolut vara värt att mäta och justera dessa från dag 1. Dels för att få in klämmen på att testa och även för att lära sig vad som händer och varför, och vad man gör åt det - om man vill ha koraller vill säga :)

    Koraller generellt ger ingen biologisk belastning (påverkan nitrifikationen), om man inte väljer sorter man matar. 

     

    Som sagt att driva saltkar är fruktansvärt förvirrande vad de gäller kemi och vad man ska göra när de händer eller de händer. Vad händer de närmste månaderna. Sjukt förvirrande. Sen känns de som att alla kar beter sig olika, så man får plocka olika delar från andra och prova sig fram.:) Just nu har jag bara två clowner och en vitbröstad kirurg, och en BTA. Alla verkar må bra iallafall. :)

    • Gilla 1
  2. 1 timme sedan, danne031 sa:

     

    Misstänkte det, nopox ingår i det kittet för att det verkar som steroider åt bakterierna man också doserar. Just nu behöver karet inget annat än tid.

    Men ska man fortsätta ta prover en gång i veckan och justera där efter, eller bara göra vattenbyte? 

  3. 8 timmar sedan, danne031 sa:

    Karet är för ungt för att slabba med nopox, ge det mer tid. Jag gissar att du körde med något startkit där det ingick och första veckorna fyller de ett syfte, just nu behöver saker och ting mogna. 

    Tid och att vispa runt lite i sanden är fullt tillräckligt tillsammans med en normal städpatrull.

    Körde med redsea starterkit. Men sen har man ju glömt att dosera. Men då har de inte gjort nåt att man glömt de? Just nu sitter jag lugnt i båten. Allt ser ut att trivas ändå. Bara tråkigt med brun sand. 

  4. 2 minuter sedan, simon.arvestrand sa:

    Hur stort är det? Kanske går att få in fler arbetare. Har inte hållit på med detta länge men en sak jag lärt mig är att bra städpatrull är nr1

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     

    180 juwel. Problemet kom för en vecka sen ungefär. Med sanden. Kör runder i de dagligen. Vet inte om problemet är att jag glömmer dosera NO3 PO4 -x redsea?

  5. 1 minut sedan, simon.arvestrand sa:

    En sjästjärna fick bort mitt problem med alger i sanden. Vänder på allt varje natt . Ser mycket bra ut nu

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     

    Stjärna har jag sen innan. Men de känns som han inte hinner:-)

  6. 2 minuter sedan, samuelhorn sa:

    Svårt att säga sådär från en bild bara. Hur beter den sig i övrigt? Ser den ut så hela tiden eller ändrar den utseende?

    Det är möjligtvis att den ser lite blek ut på bilden, men det kanske beror på kamera osv? Har du bra belysning? Jag har haft min i drygt en månad och den verkar stormtrivas av vad jag kan se.

    Såhär såg min ut första dagen: 3d171af5882bc66282cb2889923a569f.jpg och såhär ser den ut nu: f7e3eeefab07103af04d69980d02c135.jpg


    Vänligen,
    Samuel

    Såg ut så här första timmen i karet. Alltid uppblåst

    C86EB7C7-2E5D-47FC-8AB9-05D272D5D22C.jpeg

  7. Ser denna ut till att trivas? Första jag har. Den har suttit på samma ställe ungefär i två dagar nu. Utom när de är natt då den försvinner in under stenen. 

    58284033-B979-40CF-B877-95F338A1E6B0.jpeg

  8. 4 minuter sedan, danne031 sa:

    Och med knapp så menar Genne att det är antingen en zoanthus, eller mer troligt en palythoa. Vissa har dom gärna i karet medans andra är mer paranoida och ser de som domedagen.

    Med god anledning ska sägas, de kan vara ohyggligt giftiga. 

    Har bara denna som är drygt en centimeter hög. Men ska ta bort den:)

    • Gilla 1
  9. 1 minut sedan, Larsson sa:

     

    Förstår vad du menar, mina verkade iallafall bli väldigt nöjda när jag skaffade anemon till dom sen är ju anemoner grymt häftiga :) 

    Får kolla mina värde så blir de kanske en bubbletip i helgen:)

  10. 5 minuter sedan, Larsson sa:

    Mina är rätt så vaktiga, ofta om någon kommer för nära så blir de bortjagade, ”dorisen” är i princip den enda som får vara nära.

     

    Min Doris är rätt ny i karet och är och hälsar på dom inbland. Men dom blir hyper stressade då och vet inte var dom ska ta vägen. 

×
×
  • Skapa Ny...