Gå till innehåll

cowlord

Medlem
  • Antal inlägg

    27
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av cowlord

  1. Hej!

     

    Borrade 3 håll i mitt nano för överrining till sump och det gick fint tyckte jag. Dessvärre noterade jag nu när jag byggt in lamor i sumpskåpet som lyser upp bättre att det går av små flisor vid hålen. Hur fixar jag det bäst om jag nu behöver fixa det alls? Ska jag borra hål i en ny glasskiva och sätta över eller kan jag ”släta” ut flisorna med lim eller silikon?

     

    Mycket tacksam för svar!

     

    Mvh

     

    IMG_8782.JPGIMG_8783.JPGIMG_8784.JPG

     

     

    Skickat från min iPhone med Tapatalk

  2. Hej :-)
    Hur gick det med din Heteractica Magnifica...?
    Scrollade lite ang just denna...å hittade din post...
     
    Mvh
    /Michael


    Hej! Ursäkta att jag inte svarat men jag har inte sett att nån skrivit i tråden.

    Det visade sig vara en vanlig BTA så det var inga problem. Den delande sig efter ett tag och sedan fick dom flytta till ett annat kar :)


    Skickat från min iPhone med Tapatalk
  3. Hej!

     

    På grund av flytt är jag tvungen att avveckla mitt 500-liters kar och har bestämt mig för att starta upp ett nano-kar. Tänker mig ett optiwhite på 54 liter. Problemet med detta är att glaset är 4mm tjockt och jag har sett flera trådar på amerikanska forum där folk skriver att de gärna spricker om man skruvar i tankgenomföringen lite för hårt. Även en mindre stöt skulle kunna resultera i ett spräckt akvarium sägs det.

     

    Är 4mm för tunt för att kunna ha tankgenomföring i eller tror ni det kommer funka? Kan jag förstärka glaset genom att limma på en extra sida? Eller ska jag kanske ta bort baksidan på akvariet och sätta ditt en panel med tjockare glas? Vill verkligen ha en sump på detta kar för att få mer volym och dölja tekniken :)

     

    Tacksam för all hjälp!

     

     

    Skickat från min iPhone med Tapatalk

  4. Säljes 1 månad gamalt superfint nano med rundade hörn i framkant.
    Massa grejer ingår. Superfin revpelare. Kan slänga med några enkla koraller också :-)
     
    Min ambition var att starta ett nano likt bilden, men ska på lång resa snart och vågar inte lämna detta oövervakat.
     
    Skambud undanbedes! :-/
    ffabd40f13c9064ee979c85c42221339.jpg.59c87e0e788a23cf77a5212210942416.jpg
    Dennerle60l.jpg.a2fb376ecf0398aac66bc6b1e361c8b7.jpg


    Finns det kvar? Vart i landet finns den? :)


    Skickat från min iPhone med Tapatalk
  5. Hej!

     

    Måste nu sälja min Valentini Puffer eftersom att den börjat smaka på min trachyphyllia. Har levt tillsammans med räkor, snäckor och eremiter och det har inte varit några problem.

     

    Tänkte mig 200 kr eller byte mot annat kul men priset kan diskuteras. Finns i centrala halmstad.

     

    IMG_8382.JPGIMG_8385.JPG

     

     

    Skickat från min iPhone med Tapatalk

  6. Jag hade väntat ett tag till och och om det inte ger med sig hade jag prövat chemiclean, har sett flera som haft problem med spirulina där väteperoxid varit verkningslöst. Men chemiclean har fungerat utmärkt :)


    Skickat från min iPhone med Tapatalk

  7. Om det bara var järn i en neodymmagnet hade det inte varit nån fara, men det är en legering. Dvs det finns andra metaller som släpps fria när järnet börjar rosta. Men det värsta är att de har en ytbeläggning som i vissa fall består av nickel och koppar. Koppar är mycket giftigt för ryggradslösa djur. Så en sån magnet skulle jag inte ens våga tänka på att stoppa ner i akvariet.
     
    Regel nummer ett är att aldrig stoppa ner nått av metall i akvariet, som inte utryckligen är tillverkat för saltvattensakvarier.
     


    Okej! Tack och bock för den informationen! Läste nån tråd på forumet där någon hävdade att "det kan inte vara så farligt". Men nu åker dom upp bums. Tur att jag precis gjort om revet lite så jag har plats att lägga ut fraggarna sålänge i väntan på en alternativ lösning. Men tror jag prövar att lägga ett tunt lager akvariesilikon på


    Skickat från min iPhone med Tapatalk
  8. Super! Tack för länken. Ska dra på lite silikon så löser det sig förhoppningvis. Av ren nyfikenhet, vad är det för ämnen som bildas vid rost som kan vara skadligt för akvariet och dess invånare? :)


    Skickat från min iPhone med Tapatalk

  9. Hum, övervägt lite och tror jag väljer balling light med 10% vattenbytte. Kommer nog funka väldigt smidigt till mitt 200 liters kar. Är forfarande rätt nyfiken på vad spårämena är för något och exakt vad dom bidrar med till koraller och fisk. Men jag har inte funnit nån direkt info. Mycket möjligt att jag är dålig googlare dock :topsy_turvy: Är det nån som har nån shysst länk får ni gärna skicka :) Tack för hjälpen allihopa! 

  10.  
    Jag kör Balling Classic, det är busenkelt. Stig har gjort en alldeles förträfflig guide som förklarar det på en enkelt sätt - http://www.oceanakvarium.se/?category=pages/saltvatten&page=Ballingmetoden
     
    Spårämnen får du oftast tillräckligt av genom regelbundna vattenbyten med ett kvalitetssalt.


    Tack för svar!

    Ser ju fint ut det där med, en fråga bara. Är inte idén med balling Classic att man inte ska behöva göra frekventa vattenbyten? Om man kör Classic och gör vattenbyten så kan man väll lika gärna köra light?

    Har börjat läsa in mig på det här igår så det är därför jag har 1000 frågor. Lite svårt att få grepp om hela konceptet. Vad det egentligen kommer ner till är vad som blir billigast. Om man kör balling Classic och inte gör så frekventa vattenbyten så känns det spontant som att det blir billigare va då man slipper köpa så mycket salt? Mycket möjligt att jag missuppfattat allt... Anledning till min strävan efter kostnadseffektivitet är min skräck för att min flickvän ska slå ihjäl mig när hon upptäcker kostnaderna för den här hobbyn :)


    Skickat från min iPhone med Tapatalk
  11. Tack för pdf:n!

    Jag är nog inte riktigt i stadiet att jag behöver balling men jag känner att jag bara ramlar djupare och djupare in i den här hobbyn varje dag så det lär väll behövas inom en inte allt för avlägsen framtid.

    Jag förstår däremot inte vad trace elements grejerna är för något? Vad innehåller dom för ämnen? Behövs dom? Kan man blanda ihop dessa själv? Vad skulle konsekvenserna bli om man skippade dessa ämnen?

    Väldigt nyfiken på det här. Vem kunde ana att vattenkemi va så spännande!


    Skickat från min iPhone med Tapatalk

  12. Hej!

     

    Nu har det kommit fisk och koraller i mitt akvarium och Gud vad fint det blivit! Tusen tack för all hjälp!

     

    Igår så hämtade jag lite koraller och fisk från ett kar som skulle läggas ner. La upp en tråd om hjälp med identifiering och till min förvåning så kanske anemonen är en Heteractis Magnifica.

     

    Läste på lite och det verkar ju vara helt omöjligt att ta hand om dom. Står att det är expert göra och nu är jag rädd att jag ska ta livet av min fina anemon :(

     

    Anemonen sitter snällt på sin sten och den ser ut att må bra.... tror jag.

     

    Är det här dömt att misslyckas? Ska jag ge den stackar anemonen räckor?

     

    Har t5 rör. Både blått ljus och vitt.

     

    Slänger upp lite Bilder här. Ska jag placera om den i karet? Ska jag kasta bort min extra pump så stackarn inte fastnar? Kan den leva i 200 liters kar?

     

    Tog som sagt över allt väldigt spontant annars hade jag självklart läst på innan jag skaffade anemonen.

     

    All hjälp uppskattas jättemycket :)

     

    MVH

     

    IMG_6444.JPG

     

    IMG_6445.JPG

     

    IMG_6446.JPG

     

    IMG_6447.JPG

     

     

     

     

    Skickat från min iPhone med Tapatalk

  13. Hej!

     

    Jag köpte nu idag några fiskar samt koraller från ett kar som skulle läggas ner. Köpte även massa levande sten så nu är mitt kar helt proppfullt med sten :)

     

    Karet har varit igång ett tag såklart och har bra värden. Skulle vara trevligt att veta exakt vilka arter det är och hur man sköter om dom bäst :) Anledningen till att det blev så spontant va just nerläggningen av det andra karet annars hade jag inte köpt djur/koraller utan att ha koll

     

    Korall nr 1 IMG_6428.JPG

     

    Korall nr 2 IMG_6435.JPG

     

    Korall nr 3 IMG_6438.JPG

     

    Korall nr 4 IMG_6439.JPG

     

    Korall nr 5 IMG_6440.JPG

     

    Korall nr 6 IMG_6441.JPG

     

    Sedan är det här en anemon, men går det att säga vilken sort specifikt? IMG_6436.JPG

     

    Supertacksam för all hjälp! Det här forumet är verkligen super!

     

     

    Skickat från min iPhone med Tapatalk

  14. Hej!

     

    Har en snabb liten fråga. Mitt akvarium har varit igång ett tag och värdena är bra. Inga fiskar ännu men har levande sten i. Fick ett erbjudande nu att ta över lite koraller och fiskar samt sten från ett annat akvarium som ska lägga ner. Men fråga är nu om stenen jag tar från det andra akvariet kommer att starta igång cyklen igen eller kommer den här stenen bara dimpa ner i akvariet utan att det gör någon skillnad för värdena?

     

    Hoppad jag inte va allt för luddig.

     

    MVH

     

     

    Skickat från min iPhone med Tapatalk

  15. Hej! 

     

    Köpte lite begagnat för ett tag sedan och då fick jag med en hel låda med tester mm. Många va dom har gått ut så jag får tyvärr slänga dom. Nu är min fråga vart man ska kasta dom? går det att hälla ut innehållet i vasken eller ska det lämnas in till någon avfallscentral? 

     

    Det rör sig om följande om jäkla massas tester, bio starters mm. Kanske är lättare att fråga om det är något man ska tåänka på att absolut inte hälla ut i vasken? =)

     

    Mvh 

     

  16. Hej! 

     

    Ny inom detta. Köpte levande sten för ett par dagar sedan och placerade dom i mitt akvarium. Köpte även en saltvattensmätare (en refractometer) mätte upp till 1.025 S.G. Tyckte det va lite lite salt jag hällde i men litade på mätaren. Upptäckte idag att instrumentet kan kalibreras vilket jag gjorde och till min stora fasa så visade den helt fel!!! efter kalibreringen vissate måttåren att värdena i mitt akvarium va 1.018 S.G. Håller på att stabilisera det nu. 

     

    Har jag tagit livet av min sten? :( Använt red seas reef mature pro kit och är på dag 5. 

     

     

     


  17. Är stenen helt ny dvs. direkt från källan eller har den varit uppackad hos någon butik?
    1) Stenen klarar sig i lådan minst en vecka om du låter den vara stängd och inte upp packad. Så fort du gjort så förvara den i saltvatten.
    2) Kommer den från någon butik så skall du nog ta upp den och lägga den i saltvatten med cirkulation på. Funkar ju bra om du har tomma salthinkar och lägga den i.


    Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro


    Den kommer direkt från en butik, där dom låg i ett saltkar. Men då kanske det är bäst att lägga ner dom i hinken. Tror du det behövs doppvärmare med eller räcker det med pumpen?


    Skickat från min iPhone med Tapatalk
  18. Hej!

     

    Köpte 15 kg levande sten idag som just nu förvaras i en låda. Märker nu att det kommer ta längre tid att fylla mitt akvarium med vatten än jag trodde. Ska jag fylla en 25 liters-hink med saltvatten, dra ner en pump och en doppvärmare där i och förvara stenen? Eller ska jag bara låta den ligga i sin frigolit låda?

     

    MVH

     

     

    Skickat från min iPhone med Tapatalk

×
×
  • Skapa Ny...