Gå till innehåll

Magnus

Medlem
  • Antal inlägg

    1 345
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Magnus

  1. Magnus - jag tvivlar inte ett dugg på vad du säger - kan vara så men kolkällan och innehållet av hänglsen och svångrem måste ju vara så anpassat att bakterierna alltrid har ett överskott av kolkälla, dvs kan växa mer än vad tillsatserna tillåter för att ta upp det andra som skapats i akvariet. Därför tror jag inte att det är så som du säger om inte bakterierna är begränsade av något annat - vilket de iofs kan vara.

    MVH Lasse

    Tror vi är ense där... Varför en överdosering i vissa lägen ger en skenande näringsnivå förstår jag inte riktigt... Jag bara vet av egen erfarenhet att den kan göra det... Någonting gör att de aktuella bakterierna inte växer till sig som dom ska antar jag...

  2. Ursäkta en yngling - det är något som inte stämmer i hypotesen. Om produkten innehåller fosfor och kväve som hängslen bör det inte bygga upp vid normal dosering också? Överdoseringen bör ju leda till en övepopulation av bakterier före en ökning av halterna. Felkälla kan dock vara att något slagit ut dina bakterier eller att medlet inte innehållit tillräckligt med kolkälla. Kör du med ozon?

    MVH Lasse

    Här är innehållet i en kolkälleprodukt ( här är visserligen inte fosfat angivet längre):

    ", Calciumjodat,* D-Ribose, Essigsäure, Eisennitrat, Glucose, Kaliumchlorid, Magnesiumsulfat, Mangansulfat, Natriumacetat, Sorbit, Taurin, 17 Vitamine, 21 Aminosäuren, sowie zahlreiche weitere Elemente"

    Buntesriff...

    När jag förr orkade surfa runt mer hittade jag fler...

  3. Jag har också svårt att förstå varför man skulle tillsätta kväve och fosfor i kolkällan, skulle det vara av någon betydande mängd(lätt och mäta) så skulle man ju alltid cyckla i uppförsbacke. Justering av kväve sker ju med andra produkter zeofood och aminosyror. Och fosfatreserven har man väl i det aktiva kolet eller rättare sagt fosfatremover som finns i kolet som kan läcka tillbaka.

    Att zeostarten blivit snällare är helt klart, det har ju alltid varit akilleshälen i zeovitmetoden, så jag förstår verkligen att de jobbat på den. Generation 1 var brutal där var det lätta att det gick fel, tvåan blev snällare och trean har jag för liten erfarenhet av. Utan att veta så tror jag mer på flera typer av kolkällor som attrahera olika bakteriestammar istället för en som löper amok, lite åt hållet vodkametoden blev VSV, men på ett annat sätt.

    Det är alltid svårt att att råda i sådana fall, speciellt när man inte ser burken. Om du fortfarande har någon polypexpansion så skulle jag våga vara lite tuffare. Jag skulle byta så mycket vatten jag kunde på en gång, då skulle du i alla fall få bort nitraten och om det läcker tillbaka stora mängder fosfat så skulle jag stötta med fosfatremover, men bara så bakterieexporten fungerar.

    /Janne

    Det finns flera kommersiella kolkällor som innehåller näring... Läs exempelvis på Red Sea:s senaste... Det står inte vad den innehåller men andemeningen är densamma... Som jag skrev - de produkter som andra tyska tillverkare säljer har ibland innehållsförteckning och där står fosfat och nitratföreningar angivit i innehållet... Dessa produkter är i mångt och mycket kopior på Thomas produkter...

  4. Ursäkta en yngling - det är något som inte stämmer i hypotesen. Om produkten innehåller fosfor och kväve som hängslen bör det inte bygga upp vid normal dosering också? Överdoseringen bör ju leda till en övepopulation av bakterier före en ökning av halterna. Felkälla kan dock vara att något slagit ut dina bakterier eller att medlet inte innehållit tillräckligt med kolkälla. Kör du med ozon?

    MVH Lasse

    Självklart innehåller produkten mer kolkälla än näring... I normala fall ska bakterierna ta ut näringen... Men om något hamnar i obalans eller som i mitt fall att det inte finns tillräckligt med filter så kan det uppstå en situation där näringsvärdena ökar... I ett vanligt revakvarium med koraller borde akvariet med tiden ordna upp problemet själv... Men i det här läget skulle det vara enklare och gå fortare med att helt enkelt avbryta doseringen och använda en ren kolkälla under en period.

  5. Gissar också att zeostart 3 innehåller mer "hängslen och svångrem" än zeostart 2... Det är i alla fall min erfarenhet... I rena fisksystem utan levande sten osv där jag prövat den funkade den inte bra... Fick aldrig ner näringen till 0...

  6. Hej Magnus,

    Intressant teori. Min fundering är om det verkligen kan bli en sådan dramatisk ändring av nitrat och fosfat. Jag hade nämligen 3 i nitrat innan och 0,046 i fosfat. Problemet uppstod också under den period som jag "slarvar" mest med zeovitmetoden. Med slarv menar jag att dosering inte skett enligt schema utan vissa doseringar missas, utan kompensering vid nästa doseringstillfälle.

    Sedan är jag faktisk rädd om vissa koraller som av någon anledning inte tagit skada ännu... Hmmm

    Svårt detta.

    Jag ska suga lite på karamellen.

    EDIT: Jag tänkte lite till och min tanke tidigare har varit att det kan ha hänt något med just ZeoStart3. Denna vätska doserar jag automatiskt då den är utspädd med destillerat vatten. Jag ska testa hur mycket doserpumpen verkligen doserar. Det kan faktiskt vara att den har flippat ur... Normala dosen är annars motsvarande 0,2 ml 2 ggr/dag (vilket blir utspätt 2 ml 2 ggr/dag).

    Innan jag funderar på något så ska jag nu blanda till nytt saltvatten och mäta så att det inte ger utslag. Sedan blir det att tillsätta ballingsalterna och se om det kan vara någon av dessa som förorenar... Konstigare saker har hänt.

    Att ta det lite lugnt är alltid ett klokt beslut! Låg du på så pass höga näringsvärden innan så kan orsakerna ligga någon annanstans... Att zeostart innehåller någon form av "hängslen och svångrem" i form av näring eller liknande är i alla fall något man ska ta med i beräkningen när man använder den. Jag har själv frågat Thomas någon gång när jag själv haft lite näring i systemet och då var hans första fråga om jag överdoserat...

  7. Nej tyvärr inte.

    Jag har inte heller hunnit med mer än ett vattenbyte. Ska försöka hinna med i veckan. Mätte PO4 och NO3 och utan någon signifikant ändring.

    Skickat från min HTC Desire via Tapatalk 2

    Hej! Det var länge sedan jag skrev här men det här verkar vara ett läge då ett inlägg känns aktuellt... Kolkällor typ zeostart gissar jag innehåller olika näringsämnen förenat med spårämnen... Andra tyska tillverkare som anger innehållet i sina produkter skriver att de har både nitrat- och fosfatföreningar i sina kolkällor. Förutom själva kolkällan då... Detta för att motverka koralldöd och för att motverka obalans mellan nitrat och fosfat (då någon av dessa kan ligga på 0 och därför motverka att den andra faktorn sjunker). Därför KAN detta läge faktiskt bero på överdosering av kolkällan! Om du inte är rädd om korallerna och prioriterar att få ner fosfat och nitrat så föreslår jag att du under en period använder en ren kolkällan i stället. Tex socker, vodka eller vinäger... Eller blandar (VSV)... Sluta med alla andra tillsatser under tiden utom möjligen rena aminosyror. Sedan kan du starta om när näringsnivån ligger på 0. När du startar om så lägg dig på halv dos och pröva dig sedan fram. Stora vattenbyten under tiden är naturligtvis också bra! Lycka till! //Magnus Skråge

  8. Kom precis hem från butiken nu (00.45) Läste alla inlägg...

    Aha, nu förstår jag, Jenny! Vi hade en lite förvirrad diskussion om ljuset och vi missupfattade varandra tror jag. 1st 15w T8 rör är det du har!

    Sedan för er övriga så blir förvirringen total då Jenny pratar om 2st butiker i Örebro...

    Men nu gör vi så här:

    JENNY - uppdatera gärna ljuset med ett rör+reflektor till om det går. Sköt om akvariet enligt de instruktioner du fått av mig eller det du fått här på guiden. Vattenbyten är extra viktigt. och så testerna. När du tycker burken känns stabil så kommer du förbi C-Life så får du en korall GRATIS att ta hem och pröva med. Känns det bra?

    TILL ÖVRIGA I DENNA TRÅD SOM HAR DÅLIGA ERFARENHETER AV BUTIKER - här kommer ett erbjudande!

    Boka en tid med mig på C-Life - kom förbi - drick kaffe och snacka korall en stund - när ni åker hem får med er en eller ett par fraggar GRATIS!!!!

    Trevligt akvarievår till alla hängivna saltvattensakvarister!

    • Gilla 1
  9. Hej Niklas! Hej alla andra korallexperter! Här är jag som gett "råden"...

    Vi kan väl bara konstatera att vi inte är riktigt överens om det där med ljuset...

    Mjukkoraller har jag själv kört med 2x18w utan problem. 12 timmar ljustid. Men visst - det skiljer 6 watt...

    Men det förutsätter naturligtvis att rören inte är helt slut = någorlunda nya.

    Stenkoraller däremot är tveksamt. Vilket jag också informerar alla kunder om.

    Sinularia, Saprophyton är visserligen mer ljuskrävande än tex skivor som jag i första hand rekommenderar under svag belysning...

    Men sen måste också kunden själv få välja...

    Vad jag förstår funkade alla koraller utom 1 från start. Sedan gick de hyffsat ett tag för att sedan ganska snabbt gå sämre sista tiden. Har jag uppfattat det rätt?

    För mig är en sådan utveckling ett tecken på problem med vattenvärdet vilket även bekräftades.

  10. Hej Tomas! Har den dragit ihop sig? Min ringa erfarenhet av Catalaphylior (från Australien) är att de är som mjukisar - drar ihop sig ibland några dagar för att sedan slå ut igen och vara superfina. Så det kanske inte måste vara kört även om många har problem med dem... Vi håller tummarna.

    Ett annat tips till den som vill ha en tåligare ex utan att behöva köpa en havsfångad från Autstralien är att köpa en akvarieodlad. De går att hitta i Tyskland.

  11. OK! De gröna algerna på rutan indikerar på näring helt klart, enligt min uppfattning. OBS Sänker du näringen KAN du få nya problem med andra koraller - här får man välja.

    Det skapar problem för korallerna när man går fram och tillbaka mellan lite näring och 0. Då hänger inte korallerna med att hela tiden ställa om.

    Fosfat som lagrats tror jag löses upp när zeobakterierna äter sig in i sten/revkeramik så det kan ta tid att laka ur.

    Angående vattenbyten så handlar det om att få till ett enkelt upplägg - typ en stor tunna i badrummet + en lång slang med en hyggligt stark pump. Sen kan man stänga av flödet mellan sumpen och karet. Tömma ur x antal liter vatten ur sumpen med slang/pump direkt i avloppet i badrummet. Sedan flytta pump/slang till tunnan med nyblandat saltvatten och fylla upp sumpen med det nya vattnet. Sen startar man cirkulationen mellan sumpen och karet igen. Med lite rutin byter du 10% på under 30min.

  12. För det första ser korallerna stressade ut. De kan ibland ha svårt att klara att ställa om till ett liv med superlågt fosfat/nitrat. Tyvärr tror jag de är dödsdömda i ett zeovitsystem - har de inte ställt om nu så kommer de inte klara sig. Alla koraller klarar inte att ställa om.

    Sen är det frågan om ni har alger eller slemalger/bakterier.

    Min erfarenhet är att det förmodligen trots allt finns lite, lite näring kvar i systemet. Det försvinner så småningom - kanske behöver ni höja zeostarten och zeobac lite för att klämma ner det sista näringen. Det kan också finnas fosfat bunden i sten och sand som håller på och läcker ut i vattnet. Även det försvinner med tiden. Men ni kan pröva att höja zeostart+zeobac, fast första åtgärd är att dosera zeobac lite oftare.

    Sen kan ni ha silicat i osmosvattnet - då krävs det ett jonbytarfilter till osmosen. Det blir känsligare i ett system där inte kalkalger och annat tar hand om sånt.

    och så var det det där med vattenbyten - det är grunden till ett fungerande akvarium, enligt min mening. Speciellt när man tillsätter en massa pryttlar.

    En sista fråga - hur ofta skarapar ni rutan? Och hur ser det ut som finns på rutan om ni låter den växa igen lite? Det är nämligen en indikator på om ni har en liten nivå näring kvar (omätbar med våra test).

  13. Helt galet hur som haver...

    Kolla bara vilka snubbar som svarar honom i tråden... Några av de största tillverkarna av utrustning i Tyskland och andra "besserwissers"... Jag tycker det är skitkul! Även om jag inte orkar läsa allt eller förstår vart enda ord.

    Personen som kallar sig "OliverL" har byggt ett liknande projekt själv... Kolla hans egna tråd.

    Ja Lasse, jag tror han bygger det mesta själv.

    Kylaren... är det inte en automatisk frysfodermatare? Eller har jag missat något...

  14. Hej Elin!

    Har du läst Ultralithguiden? Så du får grundinställningarna rätt. Flödet i reaktorn tex. Är du osäker på flödet och inte har en flödesmätare så kan du enkelt klocka flödet genom att mäta tex hur fort du kör upp 1l vatten genom reaktorn.

    Ser du någon ordentlig ökning av skumningen. Det ska liksom bli "kladdigare" skum. Om inte så bör du dosera mer bakterier. Slå av skummaren några timmar när du doserar så skummar du inte bort något av det du droppar i. Du kan använda KZ bakterier utan problem, tror jag. Man kan överdosera baktrier ganska ordentligt så länge inte fiskarna börjar må dåligt. Det gör de när det blir för mycket bakterier i akvariet (bakterierna belastar vattnet, tex kan de uppstå syrebris). Du bör även slå av ev UVC när du doserar bakterier.

    Lycka till!

  15. Lite mer vad jag hittils tycket om de enskilda produkterna:

    För skojs skull kan vi väl köra dem i ett betygssystem 1-5 där 5 är bäst.

    • Bassystemet (Zeolith, Zeobak, Zeofood, Zeostart och kol)

    Detta fungerar mycket bra och får en 4 i betyg. Det som drar ner betyget för mig är inte effekten av det utan att man måste ha bestämda rutiner för att sköta allt droppande, måttande, reaktorskakande osv... Inte bara ”plug and play”. KZ kol får dock en 5:a. Tycker det är det bästa jag någonsin prövat. Noll i fosfat och mycket rent när man håller på med det.

    Tilläggsprodukter

    • Coral vitalizer

    En superprodukt som får en 5:a. Ger fantastisk polyp expansion.

    • Amino Acid

    Ytterligare en mycket bra produkt med en 5:a. Gör att korallerna friska och starka.

    • Sponge Power

    En 4:a till denna. Märker ingen större skillnad på koraller. Men lite nya snygga svampar har dykt upp här och var i akvariet och det kan ju bidra till bättre filtrering.

    • Zeospur

    En 2:a till denna. Känner att det är lite läskigt att laborera med zoxanthellerna. Ger grym effekt och en enda dosering kan ändra färg på varenda korall i burken. Men visst gillar man extremt ljusa koraller… go ahead.

    • B-balance

    Första 1:an. Märker inte den minsta effekt hit eller dit av detta trots åtskilliga försök.

    • K-balance

    Svår att betygsätta eftersom jag aldrig fått K+ brist hittills. Har prövat dosera den ändå några gånger men märker ingen skillnad på nåt. Så för min personliga del är det just nu en 1:a. Men får man K+ brist kanske det snabbt förvandlas till en 5:a.

    • Coral snow.

    Detta blir en 3:a. Visst blir vattnet kristallklart men det duger långt med bara kol. Har inte lyckats bota cyano med CS och Bak vilket drar ner betyget. En riktigt dyr produkt att använda i längden.

    • Xtra

    Ytterligare en 3:a. Den ger lite extra färg men huu vilket pris! Många ml på ett år blir det…

    Övriga produkter har jag ännu inte testat så mycket att jag vågar säga nåt om det kanske andra kan fylla i?

    /Mattias

    Kan väl i stora drag hålla med dig, Mattias.

    Men Coral Snow är faktiskt en av mina favoriter. Stör inga processer i akvariet men gör vattnet kristallklart. Och det ser friskare ut på det hela taget. Men att blanda den med korallmat är jag tveksam till - CS fastnar ju lite här och där för att sedan läcka ut det den bundit. Och som behandling mot cyano tror jag inte på den - man måste först angripa källan till problemet.

    B-balance tycker jag bleker lite samtidigt som det lyfter fram tex gröna färger lite. Har själv inte hittat rätt användning för den men många med "icke zeoburkar" tycker den är suverän som komplement - en snäll zeospur, tycker de.

    K-balance har jag inte heller "hittat hem" med - använder hellre Kalium-jodid-fluor och ren jodtillsats.

  16. Jag köper ditt förtydligan. Jag såg att Alexander på zeovit.com inte använder ZEOfood över huvudtaget.

    Själv använder jag en BK250 som jag kör så tort som möjligt så den inte ska lyft ut något i onödan och kompenserar med K-balance och B-balance.

    Det ska vara noll med våra mätmetoder i vattenkolumnen, men ibland så ska det flöda med föda för korallerna(när vi pumpar zeoliten) precis som på korallrevet när undervattensströmmarna kommer in med plankton.

    Pohl och grabbarna beskyller nålhjulet för att det piskar upp kaliumet + andra spårelement och självklart har de löst det med egen skummare.

    Jag har inte verifierat att det är skummaren som är boven, mätmetoden är så krånlig och oexakt att det blir jobbigt/långa tider och stora svängningar för att verifiera det.

    Att Mattias inte får kaliumbrist stödjer ju teorin om att det inte är zeoliten som är problemet.

    Min uppfattning är att det inte handlar om någon export via bakterier, utan att det är nålhjulet som piskar ur spårämnena och de är därför Korallen-Zucht gått över till venturi.

    /Janne

    Ja, de påstår att det är nålhjulet som är boven... men verkar det vettigt? Skulle "piskandet" då få spårämnen/huvudämnen i saltvattnet att fälla ur på något sätt?

  17. En fråga - äre det verkligen skummaren som "lyfter" ut kaliumet - jag har hela tiden trott att det är zeoliten som absorberar kalium eftersom det är ett känt faktum inom annan verksamhet att kalium kan absorberas i zeolit.

    MVH Lasse

    Hej Lasse!

    Jag har läst lite tyska artiklar i ämnet och vad jag förstår så kan kalium bara förbrukas via organismers tillväxt. Zeoliten binder bara ytterst lite kalium. SPS binder även de ytterst lite kalium när de växer.

    Så det enda rimliga gissningen till förbrukningen är att skummaren skummar ut bakterier vilka bundit kalium när de växt. Och med en effektiv skummare ökar naturligtvis förbrukningen.

    Och jag kan garantera att en BK skummar ur det mesta som finns att skumma bort - det är att rekommendera en mindre BK modell än normalt i ett zeokar. De är "för" effektiva. Om man nu inte tänker ha mycket fisk i systemet.

×
×
  • Skapa Ny...