Gå till innehåll

n00RBERG

Medlem
  • Antal inlägg

    12
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av n00RBERG

  1. 1 minut sedan, Christian_N sa:

    Det är ju precis helt vilken prisklass man lägger sig på :) Själv har jag kört med begagnade saltkar sen jag startade för 5 år sen. Det första Red Sea Max 130 gav jag 3500:-. Det andra ett Red Sea Max 250 gav jag 3800:- och det senaste som jag haft ett år nu är ett Red Sea Reefer 450 som jag gav 6000:- för. Men det senaste får man ju köpa till alla andra grejer som skummare, streamer, belysning och värmare. 

     

    Fördelen med dom två första Karen är att dom är kompletta för det mesta med allt du behöver om ingen byggt om dom :friendly_wink:

    okej, skulle egentligen vilja åka och köpa ett akvarium idag, men som sagt var har jag inte kanske de pengarna som behöves plus att jag har andra saker i livet som kostar en hel del pengar... 

    Är super exalterad över tanken på att köpa ett akvarium men har egentligen inte super bråttom att köpa ett bara för att ha ett, vill hellre lära mig så mycket jag kan innan jag skaffar ett. Samtidigt så händer det mycket i livet som jag kanske behöver avvakta en stund på att se hur de landar innan jag skaffar det också. 

    Men uppskattar verkligen hjälpen jag får :)

    • Gilla 1
  2. 10 minuter sedan, Christian_N sa:

    Tjena! 

     

    Kolla denna länken från en som sålde ett komplett här på guiden. Tänkte mest om du var intresserad av ett begagnat.

     

     

    Tackar för tipset! 

    Vore smidigt att kunna köpa allt klart och fungerande!

    Vet tyvärr inte om jag är redo att köpa allt det där med tanke på priset... stor anledning till att jag skapade detta inlägg var att försöka få ner priset om det var möjligt

    Ska jag spendera den typ av pengar på en och samma gång får jag nog spara lite mer, men uppskattar verkligen att du delar med dig av tips :D

     

  3. 15 minuter sedan, Qurex sa:

    Under nybörjarhörnan finns en tråd om att starta ett lowtech saltvatten. (Av Lasse)

     

    Jag körde själv på denna med ett juwel lido120. Förutom själva utrustningen så kompletterade jag med jebao wavemaker för 500kr. Ingen skummare. I början körde jag med kranvatten (stockholmsvatten) och vanliga daylight lysrör som följde med akvariet. Nu har jag bytt ut rören mot "saltrör" och även skaffat en billig osmosanläggning för 600kr. Jag la å andra sidan mycket pengar på 10kg högkvalitet levandesten. 

     

    Innan jag läste den guiden hade jag fått för mig att man måste ha massa teknik. Men inte för ett enklare kar med låg belastning. (Sen finns ju alltid risken att man tycker det är kul och då börjar man fundera på att köpa in massa dyra koraller/doserpumpar m.m)

    Tack för tipset, ska kolla upp det! 

  4. 4 minuter sedan, stigigemla sa:

    Salifert med fler koppartester är gjorda för att kolla kopparhalten vid medicinering.

    Det är flera hundra gånger mer än vad man vill ha i ett revakvarium.

    Menar du att kopparhalten i vattnet är oftast mer än vad man ska ha i ett saltvattensakvarium? 

    Eller menar du att man ska köpa ett sådant test från det märket och sedan kolla om det är en korrekt kopparhalt i vattnet innan man startar ett akvarium?

  5. 3 minuter sedan, danne031 sa:

    Har du hittat filen som heter saltvattenskemi för dummies?

    Den är mycket väl värd att spara, jag har den utskriven i soffbordet och öppnar den fortfarande ibland efter 8 år, klart bättre än Bibeln :)

    Den lär dig vilka grundläggande parametrar man kan och bör ha koll på, och varför. Många av dom gör man själv hemma.

     

    Sen finns det en relativt ny (inom hobbyn), teknik som går ut på att man betalar desto mer och skickar in ett vattenprov till labb som ger dig många fler parametrar. Inte något för nybörjaren enligt min mening. 

    Visste inte om detta men hittade den när du sa det! Har laddat  ner den nu,  ska kolla igen om den! 

    Tack! 

    • Gilla 1
  6. 9 timmar sedan, Christian J sa:

    Det varierar beroende på var man bor. Enligt din profil bor du i Borlänge, jag har ingen aning om hurdant vattnet är där men det kanske någon annan kan svara på t ex @Lasse ?

    Jag bor utanför Västerås just nu, har för vana att skriva Borlänge då jag har bott där i ca 4-5 år och har nyss flyttat därifrån, har redigerat detta nu. 

     

    9 timmar sedan, Christian J sa:

    Det finns vattentester för koppar i zoobutiker, eller så kan man köpa ett Triton-test: https://www.triton.de/en/articles/how-to-get-your-aquarium-tested/ vilket testar många fler ämnen (dock ej nitrat tror jag, till skillnad från konkurrenten ATI: http://atiaquaristik.com/en/?one_page_portfolio=icp-oes-analyse ).

    Detta är alltså tester som jag kan göra det själv för att se om det är lämpligt eller inte. Men måste man skicka iväg det på analyserin?

    Finns det tester som man kan se resultatet direkt hemma? Det kanske är super dyrt dock... 

     

  7. 32 minuter sedan, Christian J sa:

    Om du har otur är kranvattnet olämpligt för saltvattenskar (pga t ex koppar eller andra föroreningar), då kan en osmosanläggning behövas.

    Okej, när jag pratade med personen i butiken så fick han det att låta som att en osmosanläggning var ett måste då kranvattnet håller mycket lägre kvalité, jag kanske missförstod honom. Fungerar alltså kranvatten okej om jag tillsätter saltet korrekt? Hur ska jag veta om kranvattnet inte är lämpligt att det skulle ha föroreningar eller koppar i sig? 

     

  8. 37 minuter sedan, Danne sa:

    Det jag skulle vara väldigt noggrann med om jag köpte begagnat vore glaset. Att efter ha lagt ner en massa tid och möda på att få till ett fint rev för att sedan när man börjar fokusera mer på detaljerna putsar glaset noggrant för att framhäva sin skapelse, då plötsligt upptäcka en massa repor och oklarheter i glaset. Det vore väldigt störande.

    Köper man ett tomt akvarium med avlagringar här och där kan det vara svårt att upptäcka.

     

    Jag är inte en perfektionist på något plan egentligen, men när man gjort ett vattenbyte och pysslat om lite och sedan gett rutorna en ordentlig putsning så ser det bara så bra ut med glas som knappt syns framför innehållet :)

     

    Övrig utrustning är inte så noga. Det mesta går att fixa eller byta allt eftersom om det inte skulle vara till belåtenhet.  Möjligen att akvariebänken kan vara en plåga också att byta ut.

    Ska tänka på det om jag väljer att köpa ett begagnat akvarium :)

  9. 5 minuter sedan, danne031 sa:

    Jag bor på västkusten men blev lite nyfiken på vad för butik du hittat, man känner ju till de flesta då det inte finns mång i landet :)

    Inte så att jag vill dissa din på något sätt, men ha i åtanke att eftersom de verkar ha salt som en liten bisyssla till reptiler och sötvatten så kan deras kunskaper om salt vara begränsad. Om man vet vad man ska ha så är det säkert bra, men kunskap är antagligen säkrare att hitta exempelvis här ;)

    Butiken jag hittade ligger i Västerås och heter Zoohoo Djurbutiken, den var kanske inte den största men de hade 8 saltvattentankar i butiken när jag var där, de hade även mängder av sötvatten mycket fler än saltvatten. Det kan vara som du säger att de har det som en lite bisyssla mot sötvatten men killen jag pratade med hade då haft egna tankar mellan 200-600 liter, så han hade då haft egen erfarenhet av det, dock vet jag inte hur mycket erfarenhet han har. Men det kan säkert vara ett bra ställe att kunna köpa material och utrustning om jag vet vad jag ska ha för saker. 

    • Gilla 1
  10. 14 minuter sedan, danne031 sa:

    Och jag rekommenderar också starkt att starta med begagnat, så slipper du börja gråta när du inser att något du köpt nytt har tappat halva sitt värde eller mer efter 2 veckor ;)

    Sen är det alltid ett vågspel, det kan visa sig när du köper ett begagnat kar med "massor av utrustning", att det mesta sjunger på sista versen och/eller är billig skit från början. 

    Satsa på ett begagnat kar, se medföljande utrustning som ett lotteri och var beredd att lägga lite mer pengar ganska snart.

    Funderar på att köpa själva karet begagnat för att spara en del pengar, det känns som att det är det säkraste att kunna köpa begagnat. 

    Men det jag inte vet skillnaden på är vad jag måste ha och vad man kan ha om man känner för det. Skulle du kanske kunna berätta din syn på det? 

    Om jag skulle kunna få ner antalet saker jag ska ha till akvariumet  så kommer ju kostnaden att sjunka också, självklart så kommer jag inte snåla in och skippa att köpa utrustning som krävs för att kunna sköta det riktigt.

    Tänker mig att det kanske är en lagom blandning mellan begagnat och nytt kan vara aktuellt! 

  11. 11 minuter sedan, Christian J sa:

    Även med ny utrustning behöver det inte bli så dyrt, här är några förslag (priserna tagna på en höft). Köps allt begagnat blir det förstås ännu billigare. Skummaren och streampumpen nedan är av bra kvalitet, belysningen är i svagaste laget men räcker kanske för enklare koraller (inte Acropora) om inte karet är alltför högt:

    100-liters Juwel-akvarium (stativ, värmare, filter och enkel belysning ingår): 2800:-
    Skummare Tunze 9004: 1000:-
    Programmerbar streampump Tunze 6040: 1000:-
    Sand, salt, hydrometer (mäter salthalt och temperatur), vattentester: 1000:-
    ------------------------
    Summa: 5800:-

    En ännu billigare variant är att köpa begagnat kar och en enklare streampump. Om den medföljande belysningen är dålig (t ex T8-rör; minst två T5-rör kan eventuellt fungera) kan man kanske komplettera med en efektivare LED-armatur:

    Begagnat 100-liters kar med ställning och belysning: 500:-?
    Skummare Tunze 9004: 1000:-
    Enkel streampump Tunze 6020: 500:-
    Sand, salt, hydrometer (mäter salthalt och temperatur) vattentester: 1000:-
    -----------------------
    Summa: 3000:-

    Vart har du hitta dessa priser? Har du någon länk till någon sida där man kanske kan kolla och jämföra priser? 

    Samt är den utrustningen som du säger allt vad jag behöver? 

    Vad jag kommer ihåg från när jag pratade med kille i affären så behövde jag flera utrustnings delar än det du har skrivit om jag förstod honom rätt.

    Eller så kanske det är han som är en försäljare och vill sälja på mig dyrare saker? 

  12. Tjenare!

    Jag har varit intresserad av att starta ett saltvattenakvarium ett tag nu men har aldrig riktigt hittat något ställe där jag har kunnat köpa fiskar. Har nyligen börjat jobbat i Västerås där jag kunde hitta en affär som säljer saltvattenfiskar. Jag var dit och pratade lite om vad som krävs och vad man ska tänka på när det gäller saltvatten, vilket hjälpte en del. Det som jag dock mest är fundersam över är om jag borde köpa helt nya saker i butik vilket skulle kosta mig mellan 10-15 tusen beroende på lite storlek och kvalité/märke på utrustningen, eller är det okej att man köper akvarium och utrustning begagnat för att spara in pengar när man är ny på detta? Tänkte också fråga om någon vet om det är enkelt att sälja iväg saker begagnat om det skulle visa sig att man inte intresserad av att ha ett saltvattensakvarium? 

×
×
  • Skapa Ny...