Gå till innehåll

Harry S

Medlem
  • Antal inlägg

    11
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Harry S

  1. Tack för svaren Twik och Christian J! Uppskattar det verkligen. Låter som att jag missförstått vad canister och sump betyder, trodde att det var två olika slags filter! (någon virrig youtuber tror jag) Har jag fattat rätt i att skillnaden på ytter och innerfilter helt enkelt är om de är i vattnet på insidan - eller bredvid akvariet? . Självklart vill jag gömma alla fula grejer så en sump låter bra - och tack för länken Christian!

    18 hours ago, Christian J said:

    "Canister-filter" är väl typ Eheims traditionella behållare som står under visningskaret? Dessa har ingen speciell fördel till saltvatten och kan eventuellt börja läcka eftersom saltvatten gör PVC-slangar hårda. Det finns även innerfilter som kan fyllas med t ex vadd, men jag tycker inte de gör någon större nytta heller. Däremot har Tunze en makroalgreaktor 3181 som tydligen kan stå nedanför karet på samma sätt som ett Eheimfilter, vilket verkar praktiskt om man inte har någon sump.

    Det här förvånar mig! Hade helt räknat med att kosta på mig ett sådan megafilterbehållare för flera tusen? Vore ju nice att slippa. 

    18 hours ago, Christian J said:

     

    "Sump-filter" låter som ett brett begrepp, det skulle innebära allt från filterstrumpor till Rollermat-filter, kanske även makroalgfilter eller -refugium?

     

    Skummare, levande sten och vattenbyten räcker oftast för den biologiska belastningen. Detritus kan man suga upp från botten med hävertslang i samband med vattenbyten.

    Du menar alltså att man inte behöver ett filter? Intressant, måste ju dock vara tryggare och säkrare att köpa ett stabilt kvalitetsfilter? Minska tiden jag lägger på städning och vattenbyten? 

    18 hours ago, Christian J said:

     

    Det enda man behöver mäta de första månaderna är salthalt och temperatur, därefter kan du testa alkalinitet (KH) och nitrat ibland. Just fiskar tål väldigt höga nitratvärden.

     

    pH varierar under dygnet, men om alkaliniteten är OK är inte pH något problem. Kalcium är främst viktigt för koraller och kalkalger.

     

    Cryptocaryon/prick är en mycket vanlig parasit, kanske de flesta kar har den, se klistrad tråd i sjukdomsforumet. Om fiskarna trivs och är friska från början är det oftast inget problem, men kirurger och fjärilar kan vara särskilt känsliga. Oodinium fungerar på liknande sätt men är dödligare och sällsyntare.

     

    Ordentligt dimensionerad UVC-sterilisering kan hålla nere mängden parasiter.

     

    Ja det går bra utan. Om man däremot har ett kar fullt med dyra fiskar kan det kännas lugnare att sätta nya fiskar i karantän.

    Det här var lugnande att läsa! Lät mindre bökigt än jag tänkt mig. Tack för det! 

  2. Hej allihopa! Är helt ny i hobbyn och fortfarande i researchfasen, glad att hittills fått ett varmt och hjälpsamt mottagande här på forumet. Under mina första dagar av att läsa på har några större frågor dykt upp. Ni får gärna utgå från att min plan är saltvattensakvarium utan koraller men med levande sten. 400-600 liter. 

    1. Hur funkar en sump och måste jag ha en? Så vitt jag förstått är det skillnad på ett "canister filter" och "sump filter?" Stämmer det? Kan båda funka för mig och vilken är isåfall enklast? Jag tar oavsett gärna emot tips på artiklar eller videor som förklarar hur en sump funkar. 

    2. Behöver jag olika instrument för att mäta olika halter av ämnen i vattnet eller finns det något all-around instrument som håller koll på allt? PH, kalcium, nitrat m.m.

    3. Jag är orolig för sjukdomar bland fiskarna, hur vanligt är detta och hur svårt kan det var att bota? (generellt sätt, förstår att det skiftar). 

    4. Jag läser att många rekommenderar en karantän-tank, det låter som väldigt mycket jobb så här i början. Att kicka igång två tanks! Klarar jag mig utan en sån? 

    Uppskattar alla svar, stort eller litet! 

    • Gilla 1
  3. 4 minutes ago, Kim Rosenqvist said:

    Satsa du på fish only om det är det som är ditt dröm. Koraller kräver mer än fisk vad gäller vattenvärden, teknik (som belysning) mm, även om vissa koraller är mindre känsliga än andra. Sen kan du såklart inte strunta helt i vattenvärdena med enbart fisk i heller 😊 men det gör hobbyn aningen enklare. 

     

    För egen del så är det korallerna som lockar, men det gör ju också att jag begränsar mig i vilka fiskar som jag kan/bör husera. Har fått sälja ett par firrar som helt plötsligt valde in koraller i sin tallriksmodell. Sånt tolererar jag inte 😅

    Koraller är fantastiskt vackra såklart. Om jag fastnar för hobbyn så tänker jag att jag adderar dem längre fram! :) Med risk för att jag då måste sälja bort några fiskar.. Vi får se. Oavsett känns det tryggt att börja med några begränsningar och om detta underlättar lite så känns det bra. Kommer dock behöva anstränga mig med levande stenar (och prydnader?) för att göra det så fint som möjligt!

  4. Hallå gott folk! Nu när pandemin tycks fortsätta tänkte jag göra slag i saken och sätta igång med barndomsdrömmen - ett saltvattensakvarium. Har researchat och läst på och ska självklart fortsätta med det. Siktar på 4-500 liter och ska köpa bra tillbehör.
     
    En (av många) frågor jag har är: pratas det om en skillnad mellan saltvattensakvarium och revakvarium? Är det någon idé att skaffa saltvatten utan koraller, anemoner eller ens levande sten? För att göra det lättare för mig. Vad kan jag ha för fint istället då? Vad går jag miste om? Mycket tacksam för svar 🐡🦀🐟🐠
×
×
  • Skapa Ny...