Gå till innehåll

Carin

Stödjande medlem
  • Antal inlägg

    30
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Carin

  1. Ser att du har din pump åt andra hållet än jag. Är kanske därför som vår sand flyttar på sig.  Det gröna innefiltret är bara där under uppstarten. 

     

    Från början hade jag 2st 6020...men den ena gav krypström så den har jag tagit ut nu. Tanken är att köpa en till pump. 

    20240116_112111.jpg

  2. 13 timmar sedan, Alexraptor skrev:

    Hur är pumpen placerad i karet? Har själv ett 6020 i ett 61-liters kar med väldigt finkornig sand och har inga problem med att den blåser runt sanden.

    Den sitter så högt den kan nu. .. precis under vattenytan.

     

  3. Sonen fick ett 120l Juwel Rio kar i julklapp. Hade köpt all teknik begagnat, bls 2st Tunze 6020 pumpar. 

     

    I helgen upptäckte vi en av pumparna gav krypström i karet. Fick leka elektriker och lyckades lista ut vilken av dem som spökade. 

     

    Nu har vi alltså bars 1 pump som ger 2500l/h. Jag upplever att den både är för stark och blåser i väg sanden mrn samtidigt inte klara att få cirkulation i detta långa kar.

     

    Funderar på att köpa en ny Jebao pump SLW elker MLW som både ska ha ett brett och milt flöde

     

    Men hur skall jag tänka...bättre med 1 starkare pump eller två svagare som synkas/offsynkas? 

     

    Budgeten är Inte oöndlig. 

  4. 35 minuter sedan, mikoto skrev:

    Jag tror inte du behöver vara orolig att det blir för starkt. Du har lampan ganska högt upp så ljuset kommer bli ganska varsamt utspritt.

     

    Jag hade nog kört den blå slingan på 80% och sedan ställt den vita på en nivå där du tycker att ljuset har en färg  du trivs med 🙂

    Tack för svar!

  5. Nybörjare på salt och håller på att sätta upp ett 120l  tillsammans med sonen. 

     

    Tanken är enkla mjukisar och LPS till en början, en Montipora längre fram och SPS om poletten trillar ner och vi får kläm på detta. 

     

    Belysningen är ett begagnat Maxpect Razor 180W. Avstånd från ljuskälla till översta stenen är ca 45cm. 

     

    Har idag satt max till 50%  och enligt nedan tider. Tänker att jag ökar %-en allt eftersom koraller blir större men behåller tiderna. 

     

    Tänker jag rätt? Skulle ni ändrat något? 

    20240101_112201.jpg

    20240101_112118.jpg

    Screenshot_20240101_111845_Samsung Internet.jpg

  6. 1 timme sedan , kaptenen skrev:

    Belysning är svårt då det ändras i princip från år till år. LED är i princip det som gäller idag. 

     

    Vad skulle du säga är din budget på belysning så kan man utgå därifrån? :) 

    I "alla" andra trådar så verkar det vara mer än 1W/liter men här har de en färdig ramp. Hur 17 har de hittar lysrör som är tillräckligt? De jag ser ligger på 10-15W max.

     

    Eller krävs det bara 1/4 dels ljus om man har de enklaste korallerna? 

     

  7. 9 timmar sedan, kaptenen skrev:

    Tänkte mest på vikten. Med tanke på att den inte har något stag i mitten i.o.m. lådan under. Kanske går att få in en bräda för att säkra upp lite dock. Har haft kar i liknande storlek på ett kallax och där finns det ju support i mitten. 

    En extra skiva som täcker hela baksidan är kanske ett alternativ att stadga upp byrån så att den inte bågnar. 🤔 

  8. 6 minuter sedan, Oscarhaglund skrev:

    Sen kan man ju gömma saker bakom koraller och sånt också. Blir ju inte lika snyggt men det är enklare om man tycker det låter övermäktigt.

     

    Detta är min korallkarantän (samt samling som jag inte kan ha i huvudkaret). Det har ingen sump och ingen intern avdelning.

     

    IMG_4727.jpeg.a2d93943ecd23a97d050d5796e0af4e0.jpeg

    1. Aquaclear hang on back filter

    2. Tunze auto top off

    3. UV gömt bakom sten med koraller, bara sladdarna som syns.

    4. Doppvärmare, delvis gömd bakom annan sten

    HOB filter har jag funderat på men de som jag har på mina nano idag låter lite mycket...trots att pumpen är i vattnet. De börjar vibrera och skallrar till slut mot glaset. Tänkte testa att klippa en n och sätta över glaskanten för stt se om det hjälper. 

     

     

    Nackdelen är väl att det tar lång tid innan korallerna blivit storaoså de täcker behjälpligt...jag är en otålig själ 😆 

  9. 3 minuter sedan, kaptenen skrev:

    Enkelt o snygg är att gömma teknik bakom en BTN bakgrund oavsett om det blir en inbyggd "låda" eller inte. Kolla första exemplet i videon. Tror inte du kommer få stor nytta av integrerad sump utan använd en del av BTN för att skapa mer 3D i dimensionerna och gömma pump, doppvärmare och kanske en liten skummare bakom. Med schysst levande sten och en bra belysning behövs inte mer för att komma igång.

     

    Är det långa malmbänken eller en kortare ni ska ha den på? Tänker på bärigheten då malm byrån inte är så robust. 

     

     

    Det är den korta 80*50 som vi har men jag tänkte lägga en mer vattentålig skiva på. 

     

    Tack ska kika på klippet. 

  10. Funderar på @jjoonaas1 ide fast att sätta den i mitten av den bakre väggen istället för på ena kortsidan.  På så sätt kan jag få full djup på vardera sida och sätta stenar på höjden mitt fram och som letar sig runt på vardera sida. 

    Och kanske på sikt (när jag läst på om koraller) sätta olika sorter på sidan vid utblåset jämfört med överrinings-sidan. 

  11. 9 minuter sedan, jjonaas1 skrev:

    Jag har byggt om ett kar med ett fack för ytavrinning på typ 20x20cm i bakre hörnet . En returpump på botten , ett utblås och plats för skummare, doppvärmare, filtermedia etc.

    Blir som en liten sump , men ändå inte tar upp för mycket av visningsdelen :) 

    sorry för kass bild men du ser principen. 
    E2C52D51-8054-4E67-A63D-98E4FCD39B4F.jpeg.086c33d610fc9e9911ae60d9fae08eb0.jpeg

    Jag förstår  principen, kan absolut funka för mig men hur tänkte du göra för att dölja den? Har haft ett Juwel med en sån innedel. Satte en BTN på den och baksidsn men vart aldrig nöjd. Spelade ingen roll hur mycket växter jag hade i för kanten syntes jämt. Tänker att ett salt är betydligt mindre förlåtande för sådana kanter än sött. 

  12. 4 timmar sedan, Oscarhaglund skrev:

    Jag skulle i så fall belysa det bakifrån istället för uppifrån. Skulle få mycket bättre effekt.

    Smart, borde kunna lösas lätt. Behövs det mycket/lite ljus? Kan en ledstrip längs baksidan funka? 🙈🙉🙈🙈 total nybörjare och fick googla refugium och har inte hunnit läsa på om makroalger. 

  13. 5 timmar sedan, Christian J skrev:

    Vad är syftet med en integrerad sump? Om den bara skall innehålla teknik (t ex skummare) så fyller den väl ingen praktisk funktion, en inneskummare kan ju lika gärna sitta i visningsdelen. Vill du bara dölja tekniken skulle du istället kunna limma fast en konstgjord bakgrund från t ex Back To Nature framför.

     

    Möjligen skulle man kunna odla makroalger (chaetomorpha) i ett refugium, frågan är om de får tillräckligt med ljus uppifrån.

    Ja jag vill dölja eländet 😄, men om jag ändå skall göra en avskiljning tänkte jag att jag borde kunna få till mer filtreringsyta med en integrerad sump än om jag bara döljer med en BTN baksida....moduler finns ju iofs men vette 17 om det finns snygga till ett salt. 

  14. 6 timmar sedan, Oscarhaglund skrev:

    Det du måste tänka på är vad du vill få plats med där bak. Om du ska ha det på baksidan så tror jag inte att du kan få plats med en skummare utan att tumma för mycket på bredden (fram-bak) i visningskaret. Saltkar är ofta d

    bredare än sötkar för att det ska vara enklare att göra en bra aquascape där korallerna har plats att växa. 
     

    I så fall så skulle jag satsa på någon slags refugiumdel istället där du kan odla chaeto om det visar sig behövas.

     

    Det du behöver tänka på då är att det ska vara tillräckligt brett i ”sumpen” för att få plats med returpumpen samt att du vill kunna få ner handen så du kan plocka upp saker från botten utan att använda tång.

    Förstår jag dig rätt nu att mer ha en öppen vattenpelaren, utan tex skummare och annan filtrering, baktill. Volymen kan få göras så smal att bara returpumpen får plats.  

  15. 6 timmar sedan, Alexraptor skrev:

    Hur är akvariet tänkt att stå i rummet? Själv hade jag mitt första 61-liters saltkar i ett hörn, med ett konverterat 53-liters kar som sump/refugium dolt bakom. Det roliga med sumpar i ett saltvattensystem är att ju större desto bättre, då ökad vattenvolym i systemet medför ökad stabilitet. Det finns till och med vissa som har större sump/refugium än visningsakvarium. Så jag skulle föreslå att försöka gå så stort som du kan/är villig. :) 

     

    cornerfugeoverview.jpg.2c72a4877a49be405a52df212cbfb2af.jpg

     

    Eller har jag helt missförstått frågan?

    Karet ska stå på en Ikea Malmbyrå som är 80×50cm så jag har ingen plats under. Alternativet är att sätta sumpen brevid men då måste ju visningskaret minskas ändå. Därför tänkte jag att integrerat nog är bäst. Alternativet är ju att sätta tekniken i karet men det ser ju så trist ut. 

  16. Hej

     

    Jag och sonen ska börja med salt e planen. Mångårig erfarenhet för sött men helt ny på salt. 

     

    Burken ska stå i sonens rum och där finns ingen plats för extern sump. Jag avskyr att se teknik så jag försöker läsa på om integrerad sump. 

     

    Ser att de flesta lägger sumpen på en kortsida men jag skulle helst vilja ha det längs baksidan. Anledningen är om sonen tröttnar så flyttar jag karet till mitt akvarierum och där passar inte sump på kortsidan rent estetiskt.

     

    Uppskattar tips på hur jag dimensionerar sumpen. Tanken är idag att ha mekaniskt och biologisk filtrering samt skummare och plats för värmare till vintern om det kniper. 

     

    Karet i fråga är denna. Sonen vill främst ha lägre djur, jag gillar koraller...och sen kanske någon fisk för näringsbalans. 

     

     

    Screenshot_20231121_121341_Samsung Internet.jpg

  17. 22 timmar sedan, Thomas Salt skrev:

    Välkommen, 

     

    Her i Stockholm fins där Triton i Täby (som inte är annoncör än) och https://www.aquariatech.eu/ i Skarnäck som har en QR kod i kassen på nybörjarguiden. 

     

    https://www.aquariatech.eu/ ät med margian största butik, med mest at välge mellam, men båda har veldig trevlig personal som gerna hjälpar. 

     

    Mit tips är at handla begangnad Akvarie/teknik, och avstå från et komplet akvarie med koraller och fisk. 

     

    MVH
    Thomas

    Tanken är att handla mycket begagnat, håller på att försöka lista ut vad jag skall leta efter. 
    Menar du att jag skall avstå att köpa ett komplett akvarie med fisk och koraller från tex Blocket?

×
×
  • Skapa Ny...