Gå till innehåll

Vilket ljus ger korallerna sin färg?


Guest sgadrian

Rekommenderade inlägg

Guest sgadrian

Jag bytte precis från 2st T8(10000k och actinic) till en 150W MH 10000k men nu så får mina zooanthus ingen färg längre. Är det den blåa färgen som ger zooanthellerna(heter de så?)sin färg? Korallerna finns direkt under lampan så tillräckligt med ljus får de.

Jag har ju en hängande armatur och den saknar plats för ljusrör så jag undrar om man ex. går upp till 14000k på lampan vilket borde ge en blåare färg tror ni korallerna kommer få tillbaka sin färg? Någon som provat giesemanns megachrome 14000k?

mvh

Sven

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest sgadrian

Jag har inte kopplat ur mina actinic, nu har jag en ny armatur där det inte finns några actinic rör tyvärr. Så det enda sättet är nu att fixa en lampa med mer blå färg men frågan är om det räcker.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Granlund

Personligen tycker jag att du ska testa en lampa som ligger nära 20000K om du vill åt den "djupblå looken". Utbudet för 150W är dock lite begränsat men BLV säljer en lampa som de betecknar "blue" där spektrat ligger nära det som Radium producerar (peak på 450Nm) AB aqualine har oxå någon 150W i 20000K som kan passa dina behov.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest sgadrian

Jag tycker att ljuset från min 150W 10k lampa är helt ok men korallerna saknar sin färg. De slår ut och så men har som sagt ingen färg. Och eftersom desåg bra utnär jag enbart körde med mina T8(1 10k och 1 actinic)som jag gjorde innan så kanske det är färgentemperaturen på ljuset som ger korallerna sin färg? Därför kanske satsa på en giesemann 14k megachrome eller en 20K radium om den nu finns som 150W DE.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Granlund

sgadrian- Vad du just nu ser i din burk är den färgen dina koraller faktiskt har. Ljuset runt ca 420-450Nm ger dina koraller florucerande färg, vad jag vet så finns Radium inte i 150W utförande, men BLV som bla. Aquaristic.net säljer har samma (eller liknande) sammansättning på ljuset detta gäller även Aqualine lamporna på 20000K. 14000K tror jag inte du skulle bli nöjd med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har nyligen och skaffat en MH på 150 watt "slash" 10 000K. Är dock inte nöjd med ljuset och funderar därför på att skaffa en lampa som ger mig en betydligt blåare look i karet.

/marcus

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...