Gå till innehåll

Tänkt starta upp ett 540l kar


crosswinds

Rekommenderade inlägg

hehe ja de är väl som med de mesta. Allt går att föra till de extrema ;)

Men jag vill verkligen tacka alla ni som har hjälpt mig och svarat på alla mina rookie frågor!

Karet ska troligtvis baras upp och sättas på plats antingen imorgon eller på söndag :) sen ska jag utgå där ifrån. Då lär det bli ännu fler frågor hehe!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men sitter fortfrande å slåss me tekniken hehe. Blir inte riktigt klok :S

En del kör helt utan sump, med enbart en skummare, cirkulationspump å värmare. Med jättefina kar. Sen ser man en del som har gigantisk sump, flera kilometer pvcrör, smala slangar, datorer, (gastuber elller va det är?)

Se teknik som ett hjälpmedel, inte som en slutlig lösning på problem som man normalt själv skapar. Min åsikt är att det är akvaristens kunskaper om kemi och biologi som sätter standarden på karet man startar, inte tekniken.

Alla har sin egen uppfattning om hur det borde vara.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

det beror ju också mycket på vilken typ av kar du vill ha, ska du ha ett kar med mycket koraller så behöver du något sätt att hålla ca, kh, mg uppe (det behöver du ändå, men förbrukning blir större ju koraller du har) och som regel något sätt att hålla nitrat och fosfat nere (beror till stor del på hur stor belastning du har i karet). Det kan vara lättare om man har plats att gömma undan, kalkreaktor, kalkmixer, doserpumpar eller vad man nu använder sig av. Det går ju förståss även att köra med tillsatser typ Tropic Marines Bio-calcium i pulverform, men då blir det mer "manuellt" pysslande.

För att hålla nere nitrat kan du t ex köra med nitratfilter, makroalger i ett refugium, dsb eller vodka. En del av detta underlättas av sump, men man kan också välja metoder som fungerar utan sump :)

Det viktiga, och svåra kanske, är att försöka bestämma inriktning på karet och planera efter den (för egen del har det dock en tendens att eskalera efter hand.....)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

instämmer med wiking o mattias, men jag tycker du ska satsa på sump direkt, det underlättar mycket, ofta går det bra utan sump ibörjan,men efter ett tag skaffar man en del teknik som är

bra att gömma undan, dessutom får man klarare vatten genom ytavrinningen. det går att lösa på annat vis, men blir inte så smidigt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej!

Typen utav akvarium kommer att vara som bilden jag visade. Det är vad jag kommer att eftersträva. En ganska öppen aquascaping. Gillar även typen utav inredning han har. så jag kommer att sträva efter det.

Massa automatiska tillsatspumpar känns lite onödigt faktiskt måste jag säga. Det känns som om det ändå blir extremt mycket manuellt arbete. (vilket jag tycker är roligt) Det är ju ett väldigt ansvar att ta på sig ett saltvattenskar. Kan jag få mitt att fungera väl, med enbart en skummare, massa cirkpumpar, värmare och riktigt ljus så vill jag nog köra det. Jag ser ju många som gör det.

Men typen som jag eftersträvar, är den svårare att hålla utan mycket teknik, eller är den rentav lättare?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...