Gå till innehåll

Nu startas det


Mattias Malmö

Rekommenderade inlägg

Just beställt en RO-anläggning från Triton - tänkte det är lika bra att investera i detta och köra ordentligt från början. Valde en mindre modell utan silikat-filter - tänkte nämligen att jag borde kunna bygga ett eget av typ tratt och strumpbyxor eller kaffefilter eller nåt och att det borde bli billigare.

Själva akvariet hämtar jag hem nån gång nästa vecka.

Allt kommer att gå väääldigt lååångsamt i början. Dels är jag ju nybörjare och vill lära mig ordentligt längs vägen, göra allt rätt, hinna utvärdera varje moment och så. Sen är jag inte en särskilt impulsiv person heller. Och så är det ju lite av ekonomisk fråga. Dessutom är jag inte intresserad av saltakvarium för att "det är ju vackert och färgglatt" utan istället för att betrakta biologiska processer och beteenden hos olika organismer. Att det sen i slutändan säkert blir snyggt är en bonus, men det är främst av intresse för djur&natur så att säga som jag är intresserad. Så var det när jag hade sötvatten också - hellre fiskar med roliga beteenden även om de är "fula" än en otroligt vacker färgglad sak som bara simmar fram å tillbaka med uttryckslös min.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så - hämtat akvariet igår, men varit sjuk några dagar så jag har bara precis börjat skruva lite på möbeln. Och samtidigt tillverkat ca 15 liter osmosvatten för att förbereda - kommer ju ta ett tag innan man fått ihop 130 liter så det är lika bra att låta droppet stå på medan jag skruvar.

Sen längre fram undrar jag om nån Malmö- eller Lundabo har för vana att rensa ut Caulerpa och slänga? För i så fall tar jag gärna lite för att konkurrera med skitalgerna...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Sa att det skulle gå långsamt fram, men nu börjar det ta sig. Har varit sjuk med feber i förra veckan och jobbade sen den helgen.

Vad har hänt?

Jag bestämde i sista sekunden för att ha en slimline-bakgrund för att få en mer dynamisk yta att på sikt låta koraller växa på. Köpte, skar till och satte fast.

Fråga1: Främst till Lasse, då jag spanat en del på dina bilder av slimline-lösning. Ser att du satt en bit framför överrinningen. Det har jag inte gjort - utan skurit ut en ruta där. Om man sätter nåt framför så antar jag att själva avrinningen inte är nåt större problem, eftersom man enkelt borde kunna karva kanaler i materialet. Men hur gör du med städning av överrinningen? Jag funderade på om man kunde sätta dit nån bit på ett sätt som gör den borttagbar för städning - eller kommer man åt tillräckligt bra ändå?

Sen satte jag ihop alla pumpar, värmare, skummare, lysrör etc. Den svenska översättningen av intruktionerna lämnade lite att önska men jag tycker ändå det gick förvånansvärt enkelt och snabbt att pussla ihop allt. En mindre fadäs uppstod, eftersom de glömt stoppa ner en sugkopp till doppvärmaren. Detta löste jag dock genom att ta en annan sugkopp jag hade hemma (i soporna, så det var tur jag inte tömt det ännu). Den hade dock hålen för att trycka in hållaren på sidorna, men med ett fint snitt skar jag ett nytt hål på rätt plats, pressade i hållaren och tycker nu det sitter ihop mycket stabilare än vad såna prylar brukar göra när de är "gjorda för varandra".

Två frågor uppstod dock som jag skulle vilja ha svar på innan jag börjar fylla:

Fråga 2: Hur långt ner ska doppvärmaren sitta? Ända ner så den touchar botten? Eller?

Fråga 3: På skummaren finns ju en liten luftslang som sitter ihop med nätsladden. Denna luftslang har ett litet munstycke på en förgrening och en vanlig slang-ände i den andra. Vart ska dessa ta vägen? Först följde slangänden in i utrymmet där alla sladdar är, men det var nog inte bra tänkte jag utan flyttade ut den till själva utrymmet där skummaren står. Ska de bara vara där - hängande löst så att säga?

Ja - det är ett RSM kan jag säga, det underlättar väl för att svara på mina frågor.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ang. frågan till Lasse - ser nu på bilden att du byggt ut en rejäl bit så det borde finnas gott om utrymme att komma åt för rengöring. Tror dock att jag väntar med detta och gör denna modifiering senare med undervattensepoxy på ett lite annorlunda vis - dvs sätter själva "slimline-boxen" inte fast på akvarieväggen som du gjort utan fast på den slimline som redan är fastsatt i väggen. Tror jag...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag använder inte pumpen, för det kommer aldrig att behöas. Tempen håller sig högt ändå! Ang. skummaren så är det bara att se till att luftslangen suger in luft och inte vatten. Inga problem...

OK - jag tänkte så om skummaren.

Då blir det till att städa ur smulorna och dammet efter installationen av slimline när jag kommer hem från jobbet, och sen hälla i vatten och hoppas att inget läcker.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...