Gå till innehåll

Nya införselregler


Bygert

Rekommenderade inlägg

Det har varit väldigt rörigt ett tag när det gäller införselregler för djur men vid årsskiftet kommer det nya regler som klarar ut begreppen i alla fall något. Det som känns mest relevant här är ryggradslösa djur och där har det varit lite svajigt och jag har fått lägga en del tid på att övertyga Jordbruksverket om att släppa efter en del, första förslaget så var det införseltillstånd rakt av, nästa fem individer fritt vilket kunde blivit nog så intressant med korallfraggar. I alla fall, så här blir det:

Det är fritt fram att ta in ryggradslösa djur från hela världen men det finns ett antal begränsningar. Fritt är det för djur som man skall ha själv och som man själv transporterar. Kräftdjur, bin och humlor kräver alltid tillstånd. Djuren får inte finnas på en lista över skadegörare, den listan rör knappast något som finns i saltvatten. För blötdjur är det lite knepigt, på ett ställe står det att det är fritt, på ett annat att tillstånd alltid krävs. Man lär inte bli dömd för smuggling i a f när det ser ut så.

Så för ryggradslösa djur när det gäller saltvatten då, så länge det inte är kräftdjur och så länge man inte skall sälja djuren är det bara att åka, annars får man skaffa införseltillstånd som såvitt jag förstår saken skall kosta en hundring men bara gälla ett tillfälle.

Sen är det då viktigt att notera att det här gäller en enda sak, att få in djuren över svenska gränsen. Regler i andra länder och skydd av arter kan innebära att det rakt inte bara är att ta djuren ut ur landet de kommer från och det kan också vara problem att få in djuren i EU. Att det är fritt fram över svenska gränsen innebär alltså rakt inte att kan kan åka med vad som helst hur som helst.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...