Gå till innehåll

Biopellets/kolkälla i kallt saltvatten


Rekommenderade inlägg

Kopplade idag in ett biopelletstorn på ett kallt saltvattenssystem för att kunna experimentera med hur det fungerar. Tornet är kopplat på en extra sump där vatten från en "ränna" för nyinkomna djur faller ned. Den extra sumpen har sedan en avrinning som går vidare till den vanliga sumpen där skummare mm finns. Efter den vanliga sumpen går vattnet via en kylare ut till akvarierna.

Tanken kom efter att ha sett BP-filter med egen pump ungefär som en kalkreaktor. Vårt BP-torn tar och släpper vatten i den extra sumpen och vår tanke är att kunna höja temperaturen i den för att få högre aktivitet på det biologiska. Eftersom vattnet måste gå genom kylaren innan det kommer till akvarierna hoppas vi att temperaturen där inte kommer ändras särskilt mycket.

Upptäckte till min förvåning att vattnet efter rännan redan var 2 grader varmare än vattnet i sumpen så halva jobbet är redan gjort av sig själv. Men sen är frågan vilken temperatur vi ska sträva efter. Vi är nu över 15 grader. Behöver vi komma upp mot 20? Är det stor skillnad på den biologiska aktiviteten i tex 18 och 22 gradigt vatten?

Tips och funderingar mottages tacksamt!

/

David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...