Iceaxeon Postat 4 april 2013 Postat 4 april 2013 Tjena alla kallisar. Imponerande måste jag säga om ert "område". Men en fråga maler på, hur får ni tag i liven? Finns det butiker för detta eller är det fångat? Mvh Johnny
Heske Postat 4 april 2013 Postat 4 april 2013 Inte för och sätta nån i klistret, men är det verkligen tillåtet? Borde väl finnas regler för det, precis som allt annat i vårt förlovade land?
Bygert Postat 4 april 2013 Postat 4 april 2013 Vi som har kallt brukar fånga det vi har, med håv mjärde, nät och lite av varje. Vi brukar också träffs ibland och göra nån räd. Butiker som har inhemska djur existerar tyvärr inte, det går inte ens att hitta just nåt från medelhavet i affärerna.Det finns ju ett antal regler för hur man får fiska som begränsar vad man kan ta, hummeryngel och ål t ex funkar inte av den anledningen att man inte får fånga. De begränsningarna lär man ju följa men annars så, det man får fånga i havet får man också hålla i akvarium.
Vandal Postat 4 april 2013 Postat 4 april 2013 hummeryngel och ål t ex funkar inte av den anledningen att man inte får fånga. Glasål är dessutom väldigt bra på att klättra ur akvarier, minns när jag som liten fångade såna och försökte ha i bräckta karet med spigg och småflundror från kalmar sund... glasålarna kröp ur, till kattens stora glädje...om mitt kr håller sig svalt i sommar kommer jag nog använda min kylare och starta upp ett eget kustkar =)
Norberg Postat 4 april 2013 Postat 4 april 2013 Inte nån svensk butik, men nått kul att kika i i alla fall! http://www.coldwatermarineaquatics.com/
Guest Postat 4 april 2013 Postat 4 april 2013 Man får fånga det som inte är listat finns ju rödlistatde djur så som ål mm. Dock så är det annat man får ej släppa tillbaka. kräftor är det ett himmla rabalder om då sjukdoms faktorer gör dessa mycket känsliga dock för man ha dem i ett kar va jag vet.
Iceaxeon Postat 4 april 2013 Författare Postat 4 april 2013 Rätt intressant faktiskt. Tycker att ni har väldigt fina kar och inser att det måste vara ett jäkla jobb att få till allt. Vi andra behöver ju bara knalla in till affären och få det man vill. Häftigt att det finns så mycket härligt i våra kalla vatten. Klart en dold sida i vår akvariella värld.
harrgustav98 Postat 4 april 2013 Postat 4 april 2013 Har för mig att man får ta upp allt som inte är utrotningshotat eller som det finns lite av.
Bygert Postat 5 april 2013 Postat 5 april 2013 Tycker man det här är intressant så skall man absolut prova, det går att testa i enklare skala som inte behöver bli varken dyrt eller krångligt. Vad som absolut också rekommenderas är dels kallträffar med sjöfartsmuseet, dels våra insamlingsräder. Håll utkik här, det kommer info när det är nåt på g.
Sjöfartsmuseet Akvariet Postat 5 april 2013 Postat 5 april 2013 Nu kanske jag är helt ute och cyklar då vi söker speciellt tillstånd för att fiska och hålla svenska arter, men det är väl helt ok med ryggradslösa djur? För fiskar borde väl minimimåttet för fiske gälla? Och rödlistan. Annars tycker jag absolut att fler ska prova på och testa sig fram med de inhemska arterna och biotoperna. Finns ganska lite information om att hålla tempererade arter så där är verkligen ett område där erfarenheter och ideer borde delas. MvhDavid
Bygert Postat 5 april 2013 Postat 5 april 2013 För offentlig visning så skall man ju i princip ha tillstånd för att visa de djur det handlar om så det är lite speciellt. För privat hållning i akvarium är det två saker som är relevant, dels så får man inte ha vildfångade fridlysta fiskar. Det gäller då egentligen bara vår inhemska mal där man alltså bara får ha odlade exemplar.Dels så är det EG 338/97 som har synpunkter på vad man kan hålla och relevant där är att ål är upptagen på bilaga B. För att man skall få hålla arter upptagna på bilaga B så skall man kunna styrka att de har lagligt ursprung. Vilket alltså konkret innebär att håller man en ål så måste man kunna visa att den är fångad innan fiskeförbudet eller möjligen att den är lagligt fångad efter det.Artskyddförordningen har också ett intresse då arter på bilaga N eller n kräver att man skall kunna visa att både djuret och dess föräldrar levt hela sitt liv i fångenskap. Inga havslevande svenska arter berörs (av fiskar och ryggradslöst alltså, jag antar att t ex tumlare inte är särskilt aktuellt). Några sötvattenslevande arter berörs, t ex tjockskalig målarmussla.Rödlistan är till för att katalogisera vilka arter som är hotade. I de här sammanhangen har den ingen direkt betydelse, att något är rödlistat är i sig inget hinder för att hålla det.Detta var alltså regler för att HÅLLA djur. En annan sak är regler för att FÅNGA djur. Där finns det ju en hel del, arter som inte får fångas, minimimått, fredade områden, krav på fiskekort eller andra tillstånd, förbud mot vissa fångstmetoder osv. Den som vill veta mer om det kan läsa här:http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19930787.HTMhttp://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19941716.htmhttps://www.havochvatten.se/download/18.2a9b232013c3e8ee03e1eee/1360262518218/HVMFS-FIFS+2004-36+keu+130201.pdfDet som kan nämnas är att fiskar som är olagligt fångade kan förverkas, alltså, fiskar man olagligt så får man inte behålla fisken om man har den i akvarium. Vidare har följande lista på arter som inte får fångas ett intresse:1§ Det är förbjudet att fiska skärkniv, havsnejonöga, pigghaj, småfläckig rödhaj, brugd, sillhaj (håbrand), slätrocka, knaggrocka, majfisk, staksill, blåfenad tonfisk och ål.
Bygert Postat 5 april 2013 Postat 5 april 2013 Och en sak till, det där med att släppa tillbaka. Man kanske kan lagligt ta upp ett djur ur havet, hålla det ett tag och släppa tillbaka det på samma ställe där man fångade det. Möjligen så långt men inte att flytta det. Oavsett vilket det nu är tillåtet att återutsätta djur eller inte så skall man låta bli. Knappast någon som håller på med akvarium har pryttlar som aldrig någonsin varit i kontakt med något importerat i djur eller växtväg och risken finns att smitta sprids om man då släpper ut något som man hållit i fångenskap. Risken kanske inte är så stor men konsekvenserna kan bli allvarliga, dels i form av sjukdomsutbrott eller andra problem, dels i form av att det är något som medför uppenbar risk för nya restriktioner för hobbyn. Det är illa nog med vad de utsläppta marmorkräftorna i Märstaån kan ställa till för oss, riskera inte mer elände.Har det varit i akvarium så skall det aldrig någonsin ut i naturen igen. Finns inget mer att diskutera där.http://www.sva.se/sv/Mer-om-SVA1/Pressrum/Nyheter-fran-SVA/Fynd-av-marmorkrafta-i-Marstaan-oroar/
Bygert Postat 5 april 2013 Postat 5 april 2013 Inte nån svensk butik, men nått kul att kika i i alla fall! http://www.coldwatermarineaquatics.com/Det var ju en trevlig butik men, tja, hur det nu är så ligger ju Lysekil med håv lite närmare till i alla fall.
Rekommenderade inlägg