Jump to content

Ny start av akvarium


MrJonatan

Recommended Posts

Hej jag har haft mitt salt kar nedlagt under sommaren men blev sugen på att starta upp det nu igen, behöver dock lite hjälp från någon kunnig för att få det att funka.

Jag har ett 200L saltkar med uppskattningsvis 20-30kg levande sten, runt 5 cm tjockt sandlager (för tjockt kanske?), Skummare MCE 300 tror jag den heter, vattnet har bra cirkulation och det mesta är bra i övrigt. Det jag behöver hjälp med är detta:

1 sump- jag har kört utan sump i mitt akvarium, är det något man borde ha eller kan man köra utan? vatten kvalitén blev aldrig riktigt bra när jag hade akvariet igång, kan det ha berott på att jag inte hade sump eller var det på grund av annat ( gissa på vad felet kan vara, alla värden var bra, inget fel varken jag eller min lokala fiskhandlare kunde hitta)

2 LED belysning- Jag är väldigt sugen på att ha LED belysning till mitt kar men jag vet väldigt lite om detta, har hört att man måste löda själv? finns det inga färdiga sätt man kan köpa? om isåfall, kan ni skicka nån länk på var man kan köpa dem. Kan jag köra endast LED ljus eller ska jag ha vanliga T5 lampor som belysning också? Hur många LED lampor måste man ha för att ersätta ett T5 rör?

3 Vatten kvalitén STOR HJÄLP!! - När mitt akvarium var igång så var kvalitén aldrig riktigt bra, jag hade bra värden så långt jag och min lokala fisk handlare kunde se men vattnet var ändå inte bra. Vi kom aldrig på varför och detta gjorde att jag tappade intresset lite då jag inte jobbar utan pluggar så jag tjänar näst intill inga pengar och då blev det ett konstant köp av nya tester för att hitta felet men det gick inte så jag lade ner akvariet under sommaren. Måste ha hjälp med vad man ska kolla efter och gärna vilka sorts tester (antar att det finns olika kvalité på tester) för att få upp kvalitén.

Alltså nu vid den nya uppstarten tänkte jag ta det riktigt lugnt, fixa ALLT innan jag sätter i några fiskar eller någonting för att inte känna mig pressad och göra dumma beslut. Jag ska hitta bra saker med bra kvalité för att inte ha en sunkig vattenkvalité, jag älskar saltvattensakvarium och jag skulle göra allt för att lyckas, behöver bara er hjälp för att lyckas. Vill även veta om jag ska köra med sump eller inte, vad är det positiva/negativa med sump osv. LED belysning, hur gör man? vad finns det för olika sorters LED lampor som man kan använda? vart kan man köpa de? kan man ersätta T5 rören med LED belysningen?

Om någon kommer på ytterligare saker jag borde tänka på, införskaffa till starten säg gärna till! den här gången ska jag lyckas! TACK på förhand!! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...