Gå till innehåll

tvångsmatning


hagbard

Rekommenderade inlägg

Har ni övervägt det någon gång? I ciklidboken visas en bild på en frontosa som tvångsmatas med en tryckspruta...varför kan man undra..men jag antar att det betalats dyra pengar o firren måste överleva typ...är det nått att ta till om de inte äter? vad tycker ni?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

för näringen skull kan man ha druvsocker i vattnet ium saltvattenfisk dricker. Annars har jag ingen aning allt som är lösligt i vatten kan man erbjuda och fisken får i sig

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har tvångsmatat orm och kan säga nåt med utgångspunkt från det. Ibland kan vissa djur vara svåra att få igång och matvägra länge. Vissa ormungar t ex fattar inte att det som bjuds är ätbart men får de in det i munnen eller ner i magen så kan de komma igång. På orm kan alltså tvångsmatning absolut ibland vara livräddande.

Samtidigt är det riskabelt. Att fånga och hålla fast ett djur i dålig kondition är inte lyckat, det blir svår stress som kan ställa till det. Det är inte heller ovanligt att djuret spyr efter tvångsmatning och då har man ju stressat djuret till absolut ingen nytta. Det är också lätt att skada slemhinnor i munnen mm så det finns en klar infektionsrisk. Ormen uppskattar inte heller hanteringen så det finns klar risk att bli biten. Lika väl som en tvångsmatning kan vara livräddande så kan det alltså vara det som tippar djuret över kanten så det definitivt är kört.

Pratar vi så om fisk så tillkommer det ytterligare en komplikation. Fiskar har känslig hud och det är närmast omöjligt att fånga och hålla fast en fisk för tvångsmatning utan att det blir skador i slemskiktet som kan bli ingång för infektion eller åtminstone tar energi att reparera. Är det en riskabel procedur att tvångsmata en orm så gäller det i långt högre grad för fisk. Därmed inte sagt att det aldrig bör tillämpas, nån gång kan det säkert vara enda möjligheten. Problemet blir ju då att hitta rätt tid när alla andra möjligheter är definitivt uttömda samtidigt som djuret inte får vara i så dålig kondition att stress mm vid matning knäcker det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har tvångsmatat småfläckig rödhaj (20 cm) som matvägrade och var undernärd, i slutändan gick den under ändå. Det går. Ibland. Använd mjuk siliconslang utanpå sprutan, för ner den förbi svalget (spruta inte in maten i munnen på fisken). Tryck i maten (väl mixad, mjuk men inte vattnig) VÄLDIGT långsamt. Håll igen fiskens mun efteråt så att den tvingas svälja. Gör allt detta under vatten. Spruta inte in mer mat än vad magen kan acceptera (leta upp storleksguide för magvolym kontra size från någon vetenskaplig artikel). Tänk på att olika fiskar har olika ämnesomsättning och matskick. Att stoppa magen full på en anthias kan få konsekvenser, medan en frogfish kanske behöver 4 dagar för att ordentligt smälta maten och vill äta stora bitar men sällan.

Bygerts inlägg ovan är väldigt bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...