Gå till innehåll

Mätosäkerheter


MartinForsström

Rekommenderade inlägg

Skillnaden på väderprognosen och våra mätningar är dock att väderprognosen bygger på att extrapolera ganska grisiga differensekvationer och akvariemätningar handlar om att ta ett mätvärde som är giltigt i den stund det tas. Det jag fikar lite efter är att man ska ta sina tester med en enorm skopa salt och tänka till några gånger innan man drar några som helst slutsatser från dem. Tyvärr hjälper inte ett test med en standardavvikelse på fem procent om du vill trenda en nedgång på tio procent över en vecka. Förändringen rymms inom den statistiska osäkerheten vid 95 % konfidensintervall och alla slutsatser blir till kvalificerade gissningar. Sen ska man vara medveten om att en angiven osäkerhet inte är ett värde på en maximal avvikelse utan att ett mätvärde i ca 5 % av mätningarna avviker mer än dubbelt så mycket som den angivna osäkerheten.

Om folk sitter på excelark med mätningar skulle jag tycka att det var spännande att titta på siffrorna och försöka dra lite slutsatser. Jag är en så pass tråkig människa att jag gärna pysslar med mätteknik även på hemmaplan. :)

Skickat från min LG-D802 via Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Orkar inte läsa hela tråden efter en hel natts jobb så någon kanske redan sagt det här. Vad jag vet så är sprutorna samma som vi använder inom sjukvården. De ser i alla fall helt identiska ut. Inget som skiljer. Så på den punkten kan vi nog gå i god för att mätnogranheten åtminstonde är god nog för livsuppehållande åtgärder...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...