Gå till innehåll

Automatisk vattenpåfyllning


Mejsel

Rekommenderade inlägg

Jag har byggt en påfyllning enligt följande skiss.

Från Clas Ohlsson

Relä, art nummer: 36-1983

Adapter, art nummer: 36-1983

Från Kjell & C:o

Flotör, art nummer: 36036

Fördelen är att du kan använda vilken 230V akvariepump som helst.

Nackdelen är att du har nätspänning med i konstruktionen och vet du inte vad du gör så ska du inte bygga den. De nätspänningsförande delarna måste byggas in en låda. Finns också på Kjell & C:o.

Om du är ovan att mecka med elektriska prylar rekomenderar jag att du bygger en lösning för en 12 eller 24 V pump. Då kan du skippa reläet och lägga in pumpen på reläets plats i schemat.

Detta gäller förutsatt att pumpen drar max 1 A vilket är nivågivarens begränsning (vi vill inte riskera att kontakterna i givaren svetsar så den inte bryter = Översvämning). I det fallet är det bättre att ha kvar reläet och byta ut "två hål i väggen" mot en 12 V källa. Lämpligen samma som matar flotörkretsen.

Det är möjligt att flotören gott och väl klarar 1 A, det framgår dock inte om specifikationen avser 1 ADC eller 1 AAC. Det är betydligt hårdare för den att bryta en DC-ström så är den specad för AC-ström så kan det vara så att den bara klarar en bråkdel av 1 A i DC-ström.

Och sist men inte minst, man ska var väl medveten om vad man gör om man börjar kladda med 230 V. Är man det minsta osäker på vad som gäller så ska man ta hjälp av någon kunnig eller låta bli allting och köpa en färdig osmolator.

TILLÄGG:

Observera att reläet måste vara ett relä som är avsett för att bryta 230 V. Det kan alltså inte bytas ut mot något man har ligger i garaget och som kanske kommer från bilen...

/Robban

post-1450-14468913560247_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...