Gå till innehåll

uppgradering av ljuset, hur fort?


MattiasN

Rekommenderade inlägg

Jag ska uppgradera ljuset på min burk, från 4*80w t5 + 2*70w (=460w) mh till 2*250w mh+ 2*80t5 (=660w). Jag har alltså bara kört med 70w mh, tänkte öka på lite för att även kunna hålla lite mer sps och få mer mh glitter i burken.

Men frågan är hur jag ska gå tillväga när det gäller tiden jag kör de nya lamporna för att inte ha ihjäl de koraller jag har nu? Kan jag börja med typ 2-3 timmar/dag och öka med 1 timme/vecka? Tänkte köra blåljuset (2*80 t5) som vanligt 12h.

Tror ni korallerna klarar sig med det ljuset, har några mjukisar, några Montiporer och en S. Hystrix, en Euphyllia och en bubbelkorall?

Andra förslag?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det går säkert bra med den nya uppsättningen men börja med att ha dem en bra bit ovanför akvariet för att sedan sänka dem vart efter. Jag gjorde misstaget att inte höja tillräckligt när jag ökade från 1x250W till 2x250W. Många SPSer ljusnade och nån mjukis blev lite grinig. Höjde lamporna 1dm och nu har alla koraller hämtat sig.

Har för mig att nån rekommenderade en sänkning på ca 1dm/vecka till önskad höjd. Har inte testat själv.

Det är nog bättre att hålla ungefär samma belysningstid som innan och istället höja lamporna eftersom korallerna du har är invanda med en viss belysningstid.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo det hade kanske fungerat bra, tyvärr gör min upphängning att jag inte kan justera höjden så mycket som behövs för att kunna köra så.

Så frågan kvarstår hur länge ska jag köra med de nya lamporna? Jag kommer att minska från 4*80 t5 till ett eller två 80w rör och byta ut 70w mh mot två 250w.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...