Gå till innehåll

Fjodor

Medlem
  • Antal inlägg

    12
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Henrik
  • Stad
    Getinge
  • Antal år inom saltvatten
    2008
  • Akvarievolym
    200
  • Antal år inom sötvatten
    1987

Fjodor's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Hej Jag vet att det kanske är lite fel att fråga om sötvatten på detta forumet men då det en sump fråga så tycker i alla fall jag att den inte är helt fel. Jag vet att det är några här på SVG som även finns på plantswap (forum för sötvattensakvarier och växter, för den oinvigde), så intresset för sött finns ju här också. Jag ställde frågan nedan på PlantSwap men tänkte ställa den här också eftersom det finns många teknik intresserade och kemikunniga medmänniskor här. Finns det någon anledning till att man inte använder en sump i sötvattens akvarier, är det så att co2 avdunstar om man till sätter den i sumpen eller liknande? Annars så förstår jag inte varför. Det borde vara det optimala för alla växtakvarieister att kunna gömma all teknik så som co2 reaktor värme innerfilter eller vad man nu väljer att stoppa i sin burk i teknikväg. Att jag ställer frågan beror på att jag planerar att ha vårat 540 liters kar (110x70x70) som en rumsavdelare när jag renoverat färdigt vardagsrummet och då kommer jag bara att ha en kortsida att gömma saker på och det hade varit skönt om man kunnat ha det under karet, plus att man får en extra vatten volym och ett filter på sisådär 100 liter. Det jag mest undrar över är om man kommer att kraftigt öka åtgången av co2 pga avdunstning, man kan ju tex placera tillförseln av co2 vid returpumpen, man sätter ju normalt co2 slangen på returröret på ett ytterfilter eller kopplar den till ett innerfilter och då är ju tillförseln när ytan ändå. Hoppas att det finns någon här med kunskaper eller erfarenheter i detta ämne. Fjodor
  2. Hej, ska bygga en ljusramp till det akvarium som jag tänkt ha som saltvattens akvarium. Måtten är 100x40x40. Har tänkt att använda en 150w hqi-ts (dubbel ändad) i mitten, och kanske några t5 rör på sidorna. Är detta för mycket? Och hur nära vattenytan kan man ha ljuskällan (har tänkt lägga rampen på karet)? MVH Fjodor
  3. Ok, kanske site parametrar som jag måste klargöra för att få hjälp med mitt val. För det första så är jag nybörjare (inom salt), men det var det väll i och för sig inga tvivel om. Anledningen att jag skriver här och inte under "nybörjar grenen på forumet" är att det jag vill ha svar på är just skummaren så jag kan räkna ut hur mycket min uppstart av salt kommer att kosta. Storleken på karet är ca 4x4x9,5 (dm) altså ca 150 liter, sumpen är på ca 50 liter. Mitt mål är att få in 4 eller 5 39w T5 rör i rampen så att jag får någorlunda med ljus. Karet som kommer att fungerar som "övnings kar" till det att jag kan starta ett större (håller på att bygga om huset) kommer nog att innehålla brokig blandning av det som fungerar ihop och får plats i ett akvarium av den här storleken sps, lps, fisk, räkor, eremiter, mm, mm. Priset var tydligen en annan viktig parameter. Kostnads effektiv (billig och bra), det gör inget om den väsnas lite kan byta ut den senare om jag stör mig på den bara jag kommer igång med karet innan sommaren. Jag är tacksam för svar och tackar på förhand för alla erfarenheter som jag är säker på att ni gärna delar med Er av. Så kommer jag att återkomma med en tråd när jag startar karet.
  4. VAd ska man välja för skummare då om karet är på max 300 liter?
  5. Man ska alltså om jag förstår det rätt ha minst ca 2x vattenvolymen i timmen, eller? Om det är så tycker jag det är konstigt att Rio Nano skummaren rekomenderas för max 100 liter när den klara 400 l/h. Borde jag inte kunna ha denna till ett 130 liters kar med 50 liter sump?
  6. Är det någon som vet om det finns någon regel för förrhållandet mellan skummarens kapacitet och vatten volymen i akvariet? Och ska man räkna med sumpens volym när man ska ta reda på vilken sorts skummare man ska ha?
  7. Om du inte har varit på denna sidan så kanske du kan få lite tips här i från. En nors koll med fjord fauna i sin kalla kar. http://www.jonolavsakvarium.com/index.html Fjodor
  8. Du har altså inte skruvat alls, intresant. VAd menar du med mittstag, och var är dom placerade?
  9. Jag tackar för era synpunkter, men frågorna som jag ville ha hjälp med kvarstår. Hur tjock plywood, regla eller inte (karet ska vara ca 120x70x70 (det är längden som är ca)), och vad ska man plasta innsidan med?
  10. Den störstra anledningen till att jag ska bygga akvariet i trä och glasär att jag annars hade behövt beställa ett special tillverkat kar då det nya(som då ska byggas) ska stå i vinkel med mitt söta kar (som är 110x70x70). Ett standard 700l är inte 70x70 så vitt jag vet,vilket då mitt 540l är. Det är mycket möjligt att det slutar med ett kar helt i glas ändå, om jag hittar någon som kan ge mig ett bra pris. Tanken är också att karet och ställningen ska gå ihop med reserande möblemang i vardagsrummet. Vad det gäller försäkringsbolagen så har jag inte frågat, men dom har väll aldrig tyckt om akvarium.
  11. Synd, men tack ändå behöver få reda på tjocklek i plywood, sammanfogning plastning av insidan mm.
  12. Tjena Har funderat på att bygga ett kar i trä (2 våggar i glas). Är det någon som provat detta skulle jag gärna ta emot tips.
×
×
  • Skapa Ny...