Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Fishtank

Medlem
 • Antal inlägg

  126
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av Fishtank

 1. Tjusigt! Hur många liter är det?
 2. Hej! Finns det någon kunnig som kan hjälpa till att identifiera denna?
 3. Bugar och bockar! Skickat från min ONEPLUS A3003 via Tapatalk
 4. Har aldrig varit några problem med sena eller uteblivna leveranser, bra priser och utbud. Då jag haft problem med andra återförsäljare så kommer jag hädanefter göra mina beställningar via er istället. 5/5 sjöstjärnor!
 5. Hej! Skulle behöva er på saltvattensguidens hjälp angående en förmodligen giftig krabba som följde med levande sten. Fick efter några dagar med nyinköpt LS syn på en mörkbrun/svart krabba med röda ögon. Tänkte inte så mycket mer på det än att det var ett roligt tillskott till akvariet tills jag såg hur den började attackera mina turbosniglar och annat levande. Då jag inte har någon rymlig sump, extrakar eller bekant som har möjlighet att ta över en aggressiv krabba fick det bli den enkla vägen, att tyvärr döda krabban för att rädda livet på mina sniglar och eremiter. Detta gjordes med att slå en tung bok över den på golvet, vilken ni kan förstå resulterade i en ganska smetig röra. Jag har nu efter lite googlande till 99% säkerhet identifierat krabban att tillhöra familjen Xanthidae. Mest troligt Paractaea Monodi då den var slående lik denna: Nu till min fråga. Enligt många trådar på nätet samt Wikipedia är denna art extremt giftig vid förtäring och innehåller ett gift liknande blåsfiskens. Tetrodotoxin samt saxitoxin. Nu har jag inte ätit den såklart, men en mosad krabba lär ju ändå släppa iväg sitt gift. Torkade upp på golvet med lite blött papper och tänkte inte mer på det förrän jag började läsa om dem. Vad säger ni krabbexperter, bör jag vara rädd? Vilka åtgärder hade ni gjort vid ett sånt här läge?
 6. Nej, det är ju inte att leka med. Tror att fler här inne kan relatera till en nybliven ängslig småbarnsförälder som helst inte vill ha sitt barn krypande runt på golvet efter nåt sånt här. Jag har nu ringt till giftinformationscentralen och frågat om både Tetrodotoxin och saxitoxin. De kunde inte hjälpa mig mer än att be mig kontakta ett marinbiologicentrum samt möjligtvis rekommendera mig att använda något biocidmedel (ej specificerat) för att neutralisera eventuellt gift. Samtalet lämnade mig stående med fler frågor än svar. Har ni tips på vem/vad man kan ringa? De steg jag nu har tagit är att torka golven i alla rum (om man eventuellt har trampat in något och vandrat runt med det under fötterna). Torkat extra med diskmedel och toalettpapper där krabban dog, samt gjort mig av med boken som användes vid "avrättningen". Kanske är det jag som är hypokondriker, men better safe than sorry.
 7. Så sant, synd bara att dessa även verkar komma i "tråkiga" färgpaletter.
 8. Här har ni den enda bild jag lyckats fånga krabban på. Men här ser man de mörkbruna "ränder" går efter krabbans rygg/skal.
 9. Okej, jag tog för givet att alla arter under Xanthidae hade detta gift. Vore ju bra om så ej är fallet, men då krabban ej finns kvar och jag aldrig fick någon riktigt bra bild på den kan det bli svårt att identifiera. Skall se om jag kan förstora och slänga upp en bild.
 10. Hej! 1. Är lite orolig för att det skall ha smetat sig kvar på golvet och ligga kvar. Vilket går bra tills någon får in det via sår på foten eller liknande. 2. Absolut kan min identifikation vara felaktig. Däremot så verkar släktet Xanthidae inkludera ett stort antal små krabbor med röda ögon. Så om det är en Paractaea Monodi spelar egentligen ingen roll, då alla(?) Xanthidae är giftiga. 3. Länk, börjar med en väldigt kort och "uppmuntrande" Wikipediaartikel. (Kan försöka gräva vidare och återkomma om jag hittar något mer vetenskapligt) https://en.wikipedia.org/wiki/Xanthidae Sedan började en lång googling efter alla dessa olika namn tills jag landade på Paractaea Monodi. Enda anledningen till att jag fick reda på att de är giftiga var för att jag läste en tråd om hitchhiker crabs på ett amerikanskt saltvattensforum.
 11. Hehe, ja. Det får man anta. Min oro ligger dock i att om detta nu har blivit runt-trampat i hemmet, fastnat i strumpor med mera. Och att det går bra tills någon får ett sår i foten eller kommer i kontakt med det på annat vis. Skall torka golven var det tänkt, men orolig för att dra runt något gift.
 12. Hej! Jag har precis fått hem lite "död" korallsten och undrar hur man på bästa sätt kan göra för att sätta i den i mitt nystartade akvarium. Har just nu endast doppat stenarna i vatten, sköljt av dem, och stoppat dem i mitt tomma akvarium med sötvatten. Jag har för mig att det krävs en inkörningsperiod på någon månad där man endast lakar ur död sten. Beställde dessa: https://shop.foretagsakvarium.se/product/marco-rocks-torkad-levande-sten Finns mer information om stenen i denna länk: http://www.marcorocks.com/dry-rock/marcorocks-key-largo-dry-rock-50lb-box/ Enligt leverantören så är stenen redan rengjord "Our Key Largo is a once live natural reef rock that is cleanned and sold dry. It comes to you pest and organic free." Vilket stämmer väldigt bra om ni ser min bild: Så just nu väntar jag bara på att blanda salt och osmosvatten för att kunna sätta i de första fiskarna. Hur länge bör jag vänta? Vore det bättre att köpa inkörd levande sten istället om jag är ivrig att kunna sätta i fisk?
 13. Bugar och bockar. Företagsakvarium är en väldigt bra butik, blir att beställa därifrån
 14. Hej! Har köpt denna osmos: https://shop.foretagsakvarium.se/product/osmos-190-liter-dygn-ink-silikatfilter Kopplat in till kranen, kört igång och allt verkar fungera bra. Däremot så blir jag lite fundersam till varför skräpvattnet rinner konstant. Är det nödvändigt att ha en kran kopplad till skräpvattnet för att strypa av det flödet under användning? Någon annan med erfarenhet av just denna osmos, eller tips på vart jag kan beställa en kran om det behövs?
 15. Okej, då får det bli till att skaffa sig en sån. Skicka gärna en länk med den du använder
 16. Ah, då är jag med på noterna. Då blir det ändå ett motstånd på skräpvattnet. Blev bara förvånad över att det var så mycket skräpvatten som spolade hela tiden, samt att det saknades en kran. Nej precis, det blir såklart inte fullt lika många liter i timmen men denna fungerar bra för mig som endast har runt 80 liters akvarium. Tack för att du tog dig tid att besvara min fråga
 17. Hej och tack för ditt svar! Nej, det konstiga är att det inte har medföljt någon kran. Se bild: http://imgur.com/hEOAmCF Så ser anslutningen till skräpvattnet ut. Har inte medföljt något som kan liknas vid en kran i kartongen till osmosen heller :S
 18. Hej! Tänkte dela med mig av min app för saltvattensvärden. Värdena från denna app kommer från saltvattensvärden för dummies som postades här förut. Länk: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.reef.parameters Denna fungerar endast på android. Se länken eller sök på: Reef parameters på app market Kom gärna med synpunkter på förbättringar.
 19. Hej! Köpte mig en Salarias fasciatus/lawnmower blenny idag då jag tycker att dessa är fantastiskt fina och roliga. De är inte bara fina utan äter en hel del alger vilket jag tycker är användbart då det ofta är svårt att komma emellan och rengöra alger på den levande stenen. Nu till min fråga, behövs det någon sandbädd för att dessa fiskar ska trivas? Har en del korallsand i akvariet idag men passade på att beställa lite extra då jag var i affären. Har fått för mig att dessa fiskar gillar att rota runt i sanden och smaska i sig alger. Hur djup bör sandbädden vara? Trivs fisken lika bra utan sand om den bara har nog med stenar och grottor att gömma sig i? Vad har ni för erfarenheter av denna vackra fisk?
 20. Ah, okej.
 21. Nu har jag inte läst på om detta, men det fungerar alltså som en mysql databas med dessa tables redan färdiga? Satt först i tankarna om jag skulle dra igång en apache server på någon av datorerna som bara står och dammar här hemma och köra mysql databas med php. Då blir det stora jobbet att få min android app att hämta data med JSON. Å andra sidan så har jag ett en gratis .nu domän från one.com som fortfarande är oanvänd för att slippa allt trubbel med att köra en egen webbserver. Där ingår en mysql databas att leka fritt med. Kom gärna med tankar och ideér. Hade varit kul att lära sig mer om detta och allra helst dra igång ett projekt med någon som är intresserad.
 22. Väldigt fin firre det där
 23. Absolut, nu började jag bara lite smått på fritiden att programmera java och tänkte att en app skulle vara kul att ge sig på. Så nästa steg blir att implementera funktioner till appen. Så tar mer än gärna emot förslag på ideér för att göra den bättre. Hur hade du tänkt dig din bildgenerator? Ett värde matchas mot en databas vilket genererar en bild i html?
 24. Hade man haft pengar så hade inte dyra och ovanliga fiskar varit något jag skulle vilja avstå från
 25. Hehe, vad bra Nej, det finns ingen databasimplementering på denna alls. Har endast skrivit simpel java kod där ett visst värde matchas mot att bli grönt, gult eller rött. Låter väldigt intressant det du säger. Man skulle ha tagit tag i detta och satt igång något liknande. Har som sagt tagit värdena direkt från Saltvattenskemi för dummies som finns postad här på saltvattensguiden. Fosfat (ppm) Rekommenderat: 0 Minimum: - Maximum: 0.5 Tar mer än gärna emot förslag på förbättringar. Är inte omöjligt att jag skrivit in något värde fel. Inser själv när jag skriver detta att dessa värden inte stämmer alls. Tack för att du påpekade det. En decimal har hamnat fel