Jump to content

Fishtank

Medlem
 • Content Count

  126
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

11 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Emil
 • City
  Falun
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  120
 • Akvarietillverkare
  Juwel
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Maxspect Razor 160W 10000K LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic Turboflotor 1000 Blue
 • Antal år inom sötvatten
  2
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  16

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tjusigt! Hur många liter är det?
 2. Bugar och bockar! Skickat från min ONEPLUS A3003 via Tapatalk
 3. Hej! Finns det någon kunnig som kan hjälpa till att identifiera denna?
 4. Har aldrig varit några problem med sena eller uteblivna leveranser, bra priser och utbud. Då jag haft problem med andra återförsäljare så kommer jag hädanefter göra mina beställningar via er istället. 5/5 sjöstjärnor!
 5. Nej, det är ju inte att leka med. Tror att fler här inne kan relatera till en nybliven ängslig småbarnsförälder som helst inte vill ha sitt barn krypande runt på golvet efter nåt sånt här. Jag har nu ringt till giftinformationscentralen och frågat om både Tetrodotoxin och saxitoxin. De kunde inte hjälpa mig mer än att be mig kontakta ett marinbiologicentrum samt möjligtvis rekommendera mig att använda något biocidmedel (ej specificerat) för att neutralisera eventuellt gift. Samtalet lämnade mig stående med fler frågor än svar. Har ni tips på vem/vad man kan ringa? De steg jag nu har tagit är att torka golven i alla rum (om man eventuellt har trampat in något och vandrat runt med det under fötterna). Torkat extra med diskmedel och toalettpapper där krabban dog, samt gjort mig av med boken som användes vid "avrättningen". Kanske är det jag som är hypokondriker, men better safe than sorry.
 6. Så sant, synd bara att dessa även verkar komma i "tråkiga" färgpaletter.
 7. Här har ni den enda bild jag lyckats fånga krabban på. Men här ser man de mörkbruna "ränder" går efter krabbans rygg/skal.
 8. Okej, jag tog för givet att alla arter under Xanthidae hade detta gift. Vore ju bra om så ej är fallet, men då krabban ej finns kvar och jag aldrig fick någon riktigt bra bild på den kan det bli svårt att identifiera. Skall se om jag kan förstora och slänga upp en bild.
 9. Hej! 1. Är lite orolig för att det skall ha smetat sig kvar på golvet och ligga kvar. Vilket går bra tills någon får in det via sår på foten eller liknande. 2. Absolut kan min identifikation vara felaktig. Däremot så verkar släktet Xanthidae inkludera ett stort antal små krabbor med röda ögon. Så om det är en Paractaea Monodi spelar egentligen ingen roll, då alla(?) Xanthidae är giftiga. 3. Länk, börjar med en väldigt kort och "uppmuntrande" Wikipediaartikel. (Kan försöka gräva vidare och återkomma om jag hittar något mer vetenskapligt) https://en.wikipedia.org/wiki/Xanthidae Sedan började en lång googling efter alla dessa olika namn tills jag landade på Paractaea Monodi. Enda anledningen till att jag fick reda på att de är giftiga var för att jag läste en tråd om hitchhiker crabs på ett amerikanskt saltvattensforum.
 10. Hehe, ja. Det får man anta. Min oro ligger dock i att om detta nu har blivit runt-trampat i hemmet, fastnat i strumpor med mera. Och att det går bra tills någon får ett sår i foten eller kommer i kontakt med det på annat vis. Skall torka golven var det tänkt, men orolig för att dra runt något gift.
 11. Hej! Skulle behöva er på saltvattensguidens hjälp angående en förmodligen giftig krabba som följde med levande sten. Fick efter några dagar med nyinköpt LS syn på en mörkbrun/svart krabba med röda ögon. Tänkte inte så mycket mer på det än att det var ett roligt tillskott till akvariet tills jag såg hur den började attackera mina turbosniglar och annat levande. Då jag inte har någon rymlig sump, extrakar eller bekant som har möjlighet att ta över en aggressiv krabba fick det bli den enkla vägen, att tyvärr döda krabban för att rädda livet på mina sniglar och eremiter. Detta gjordes med att slå en tung bok över den på golvet, vilken ni kan förstå resulterade i en ganska smetig röra. Jag har nu efter lite googlande till 99% säkerhet identifierat krabban att tillhöra familjen Xanthidae. Mest troligt Paractaea Monodi då den var slående lik denna: Nu till min fråga. Enligt många trådar på nätet samt Wikipedia är denna art extremt giftig vid förtäring och innehåller ett gift liknande blåsfiskens. Tetrodotoxin samt saxitoxin. Nu har jag inte ätit den såklart, men en mosad krabba lär ju ändå släppa iväg sitt gift. Torkade upp på golvet med lite blött papper och tänkte inte mer på det förrän jag började läsa om dem. Vad säger ni krabbexperter, bör jag vara rädd? Vilka åtgärder hade ni gjort vid ett sånt här läge?
 12. Hej! Jag har precis fått hem lite "död" korallsten och undrar hur man på bästa sätt kan göra för att sätta i den i mitt nystartade akvarium. Har just nu endast doppat stenarna i vatten, sköljt av dem, och stoppat dem i mitt tomma akvarium med sötvatten. Jag har för mig att det krävs en inkörningsperiod på någon månad där man endast lakar ur död sten. Beställde dessa: https://shop.foretagsakvarium.se/product/marco-rocks-torkad-levande-sten Finns mer information om stenen i denna länk: http://www.marcorocks.com/dry-rock/marcorocks-key-largo-dry-rock-50lb-box/ Enligt leverantören så är stenen redan rengjord "Our Key Largo is a once live natural reef rock that is cleanned and sold dry. It comes to you pest and organic free." Vilket stämmer väldigt bra om ni ser min bild: Så just nu väntar jag bara på att blanda salt och osmosvatten för att kunna sätta i de första fiskarna. Hur länge bör jag vänta? Vore det bättre att köpa inkörd levande sten istället om jag är ivrig att kunna sätta i fisk?
 13. Bugar och bockar. Företagsakvarium är en väldigt bra butik, blir att beställa därifrån
 14. Okej, då får det bli till att skaffa sig en sån. Skicka gärna en länk med den du använder
 15. Ah, då är jag med på noterna. Då blir det ändå ett motstånd på skräpvattnet. Blev bara förvånad över att det var så mycket skräpvatten som spolade hela tiden, samt att det saknades en kran. Nej precis, det blir såklart inte fullt lika många liter i timmen men denna fungerar bra för mig som endast har runt 80 liters akvarium. Tack för att du tog dig tid att besvara min fråga

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...