Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

webdiddy

Medlem
 • Antal inlägg

  299
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

55 Good

Om webdiddy

 • Födelsedag 1976-09-28

Profilinformation

 • Förnamn
  Tony
 • Stad
  Göteborg
 • Akvarievolym
  140
 • Akvarie mått
  50x60x50
 • Akvarietillverkare
  Aqua Medic
 • Ljusuppsättning
  LED
  Månljus
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Ai Prime
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Tunze 9001
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

531 profilvisningar
 1. Snart har det gått en månad sen det nya karet installerade, mätte nitrat igår med Red seas pro test och det visade 5, men tror det var lite högre. Ska testa fosfat lite senare idag. Allt ser ut att trivas, min macroalger i refugiumet växer, har kanske fördubblats i storlek sedan jag la i dem. Jag gick ju som sagt från ett 140L och var van vid ett vattenbyte varje vecka så nu känns det nästan som jag ignorerar karet, jag bara skrapar alger från rutan och matar dagligen. Rengör filterstrumporna, skimmernkoppen och den svarta filtermattan som man fick med i sumpen, detta görs kanske var 10'e dag. Otroligt sköns att slippa dessa ständiga vattenbyten. Allt ser ut att må bra, både fiska och koraller, ska jag bara låta det ticka på?
 2. Okay, tack för infon, då tolkar jag det som om jag inte behöver bry mig så mycket, forsätter nog med att blåsa bort lite detritus (vad heter det på svenska?) då och då.
 3. Har ett tag nu kör med både riktigt sump och refugium. Har sett att det har börjat samlas "detritus" (svenskt ord) i både sumpen och refugimet. Då jag har skummaren i sumpen brukar jag ta en större turkeybaster och blåsa runt lite bland detritusen så den virvlar upp och så att skummaren ska få större möjlighet att ta den. Red seas mesh strumpor som jag har nu verkar släppa igenom en del skit, man borde kanske uppgradera till de där som inte är mesh. Jag är nyfiken på hur ni gör?
 4. Har inte sett den attackera nej. Det var faktiakt lite motvilligt jag spolade ner den då jag tycker det är onödigt att göra sig av med nått levande så, jag antar att den fick vara syndabock för att dorisen dog. Jag misstänkte även att det skulle visa sig att krabban var ofarlig men jag tog det säkra före det osäkra i detta fall. Så här i efterhand så skulle jag kanske haft kvar den i sumpen tills jag fick reda på vad det var för art. You live and you learn.
 5. En händelserik dag, dorisen klarade sig inte, fick tag på även krabban som fick åka express till helvetet!
 6. Det blev två st Maxspect Razer.
 7. Okay, dorisen lever, dock mår den skit, så jag gissar på att den fick sig en omgång av krabban inatt. Kollade snapsglaset med räkbiten i på lunchen, räkan var bort men ingen krabba i glaset! Har testat en petflaska fälla men tror inte det kommer funka heller då detta verkar vara nån slags superkrabba.
 8. Imorse när jag gick upp så var inte min lilla palettkirurg till synes. Jag tittade i hålan på en sten där den brukar sova, vad ser jag där, jo den jävla krabban, den är ungefär lika stor som "dorisen" jag misstänker ju direkt på vad som kan ha hänt. Jag plockade ur stenen och försökte peta ut krabben men det gick ju inte så klart, den bara flytta sig fram och tillbaka. Jag la stenen i sumpen så länge, tillsammans med ett snaps glas med en bit av en räka, förhoppningsvis blir den fångad, annars vet jag inte vad jag ska göra, jag får nog helt enkelt sticka ihjäl den och sedan peta ut den från stenen. Synd bara att krabbjäveln kostade mig 500kr då den säkerligen dödade "dorisen".
 9. Den ska vara oanvänd så vitt jag vet.
 10. Kanon. Eftersom mitt fosfat är nuvarande på 0 i karet (enlig salifert) så gör det inget om det skulle gå upp pytte.
 11. Fick en ganska stor bit död sten av en bekant. Jag vågar inte stoppa ner den direkt i karet eftersom han inte kommwr ihåg om det är död levande sten eller om det är Marco sten, alltså torkad sten från gammalt korallrev. Jag har låtit den ligga i blöt i osmosvatten som jag bytt dagligen i 3 dagar. Vattnet har varit lite missfärgat men inte luktat illa. Jag gjorde ett fosfat test på vattnet idag och det visade noll. Men då är jag osäker på om saltvatten fosfattest ens funkar på osmosvatten utan salt. Känner att det är en massa meck att koka stenen i en månad. Några förslag?
 12. Okay, men nått bör jag väl hålla ögonen på så att det inte går åt skogen för en eller annan anledning
 13. okay, tack för infon. När det kommer till salt så har jag alltid kört med Red Seas blå hink. Men, jag antar att jag avvaktar ett tag till då med byte och håller kolla på ammoniak och nitrat istället, låter det vettigt?