Gå till innehåll

Puck

Medlem
  • Antal inlägg

    14
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Michael
  • Stad
    Stockholm
  • Akvarievolym
    0

Puck's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Kanske var det han menade, lät som att det slutat importeras i alla fall. Hursomhelst så blev det varken ett JBJ eller RSM (även om jag hittade grymt pris för det sistnämnda...) Sitter med ett Clown nu tillsammans med Guppyt.
  2. Tack för påpekandet om den välvda framrutan! Tänkte inte på det första gången jag såg det men har varit och tittat på det ett par ggr till nu och det är absolut något jag antagligen skulle komma att störa mig på. Sant som du säger Norgren, ang. internet.. Så RSM it is antar jag...
  3. nm... Var helt inne på att skaffa ett så åkte iväg idag, men fick höra att modellen jag letat efter (JBJ) har dragits in/ska ersättas av en annan modell.. Så lägger väl det på is tillsvidare. Vågar inte köpa ett RSM pga jag läst om flera som haft skeva kar som spruckit, vill inte vara med om ännu en vattenskada haha. Men Norgren, vad menar du med "lins effekten" ? Är det för starkt ljus för ett så pass litet kar eller är det pga de rundade hörnen...? Har för mig att RSM också har rundade hörn så är väl samma problem där då. Föresten, är dessa kar (som är helgjutna på nåt sätt?) mer känsliga för stötar o.d. än silikonade kar?
  4. Hej! Funderar på att uppgradera mitt guppyhotell till antingen ett RSM eller JBJ´s Nanocube (på 106l). Det lutar mot JBJ eftersom den har en 150W MH som standard och är billigare... men någon som testat den burken? Försökte söka men hittade inte så mycket. Känns som att det kan bli en del värmeproblem där? Hur bör jag gå tillväga? Kan jag köra igång på en gång och flytta vatten och invånare från 37´literskaret till det nya och bara fylla på med färskblandat vatten? Blir ju i princip som ett ~60% vattenbyte... Kanske fylla det till hälften och fylla på med mer vatten vartefter? Eller ska man dra igång det nya med lite sten, låta det gå in sig och sen flytta över det man ska ha kvar från det gamla? Skulle föredra det förstnämnda alternativet p.g.a. platsbrist.. Och till sist.. Förutom ev. värmeproblem, något problem med att ha ett saltkar vid fönstret?
  5. En månad har jag lämnat mitt 37-liters som längst. Instruktionerna till den som skulle passa det var: "mata sparsamt (en putsarräka och clown i det som vill ha mat) och stoppa inte in något nytt/ersätt inget som ev. dör" Det gick bra och det ser fortfarande fint ut nu 3 månader efter jag kommit hem... Tror inte han fyllde på avdunstat vatten heller.
  6. En liten uppdatering nästan ett år efter uppstart, skulle gärna vilja ha lite kommentarer. Har inte haft något dödsfall, förutom xenian som blivit lite mindre. Jag har gjort som sådant: Bytt ca 2 liter varannan vecka och fyllt på med avdunstat vatten då och då. Inga tester (jo jag vet...) Handmatar räkan och fisken varannan dag ca Men ser väl ändå ganska ok ut förutom skivisarna som inte är helt utvecklade? Saken jag glömt namnet på i högra hörnet ("blomman") ser ut att ha växt en del och jag får rensa de gröna växterna lite då och då. Det jag funderar på nu är om jag skulle kunna lägga till något mer? Skulle gärna vilja ha någon mer korall som inte är brun... gärna något som fisken skulle bosätta sig i, men det är nog väl optimistiskt. Ingen mer fisk antar jag, men kanskeåt annat djur? ja just det, måste byte lampor, har kvar originallamporna, ka man göra det på nåt speciellt sätt eller bara byta o köra på som vanligt med amma belysningstider?
  7. Så, nu har jag totalt 27W (om än väldigt provisoriska kopplingar...), blir ytterligare 9W när andan faller på. Kommer rensa ut en del Xenia för att göra plats för annat, den har spritt sig som bara den. Någon i sthlm som vill ha en bit så är det bara att säga till. Det blir inga jättekolonier, men dom sprider ju som sagt snabbt. Kan försöka fästa någon bit på en liten sten i så fall. Vill inte gärna "döda" den. Främst dom som sitter nära euphyllian jag vill bli av med. Vet bara inte riktigt vad jag ska/kan stoppa in i stället? Gilllar tentakler och färgglatt, men är urusel på namn. Har några (5 knappar) som sitter på en sten, en 2-grenad euphyllia paradicum (sp?) den med grönaktiga tentakler och vita toppar. och en koloni skivisar förutom putsarräkan, occelarisen och eremiten. Vore det att överbelasta med ytterligare en occelaris eller annan mindre fisk, eller har jag redan överbelastat karet (37L)? En skivis har föresten tappat fästet när jag försökte dela stenen den satt på, den är också fri för avhämtning om den inte hinner sätta sig någonstans. Brun med grönaktiga ränder från mitten och ut. Turbo/astraea sniglarna verkar ha förökat sig, har sett 4-5st åtminstonde på ca 3mm höjd/bredd. Kan det stämma eller kan det vara något annat? de vuxna ex. ha bott där i ca 6 månader.
  8. En snabb fråga angpende mitt mitt´belyningsprjekt. Har bestämt mig för att endast sätta in en av de 9W PC lamporona för att göra så lite ååverkan som möjligt på burken. Satte den på locket man ka fälla upp för att mata m.m., ett litet lock som man kan fälla upp. Jag klippte till relflektorn som följde med så den passar.' Problemet är att det där bara finns plats för en st lampa och på balasten står det 2x7, 2x8 och 2x9W. kan den bli överhettad och kortsluta/börja brinna om jag bara kör med 1 lampa? Jag har redan satt upp det och har en plexiglasskiva emellan för att hindra kondens att nå elektroniken, men efter en halvtimmes drift är ballasten ganska så het = vill helst inte hålla i den i mer än 10 sec. Nån elektronikkunnig som kan hjälpa mig i denna frågan? Och sen, lampan som följde med var en 6400k, funderar på att byta den till en 10000k eller liknande (jag har en 18W 10000k idag med bde blått och vitt sken i samma) Kommer jag att kunna ha något mer ljuskrävande i min bur med denna setup? förslag mottages gärna Eller ska jag skita i den utrustningen jag har och "låna hem" kontorsampan jag har på jobbet? den är på 11W. Såg föresten idag att jag har 2st nya bebispolyper/knappar *glade*
  9. Tänkte bara dela med mig med ett par bilder, dels en helbild och en där en av mina knappar (vet ej eg. namn) fick för sig att fösöka käka upp en bit av Xenian som kom för nära. Han spottade ut den efter en liten stund Svårt att ta skarpa bilder... har en Canon Ixus 60. Silikatvärdet är inte mätbart med det testet jag skaffade, eller möjligen det lägsta på skalan, 0.03 och den sträcker sig till 3. På helhetsbilden ser ni det röda luddet, är det något jag borde försöka få bort, och i så fall hur förutom att dra i det med fingrarna? det har ju liksom inte blivit värre så det kanske är ok att ha det kvar. Det ser lite rörigt ut kanske... funderar på att rensa bort lite av Xenian men vill ju inte döda den...
  10. Tack för alla svar! Tycke att det än så länge inte känns som något större problem med kiselalger, men ska inhandla ett silikattest och se om jag kommer på andra tankar efter det Värre med kalkalgerna i så fall, om dom börjar sätta sig på frontrutan också...
  11. Jo, kanske dumsnålt men men... Har hittills inte haft några större algproblem. Det som är: Jag får dra med en algskrapa på frontrutan var tredje dag ungefär (tunn brun film). Inget på frontrutan ännu, men en del kiselalger (hårda, råsaaktiga?) har dykt upp på sidorutorna och bakidan. Har inga trådalger eller annat förutom på en av stenarna. Den var redan när jag köpte den till hälften täckt av en röd matta, det har varken blivit mer eller mindre. Kanske lite längre iofs. Men det är klart, kanske blir värre med tiden allteftersom jag fyller på med nytt kranvatten? Mina kunskaper om för att avgöra om vattenkvaliten i kranen är bra eller dålig är för dåliga för att säga mig om jag har bra eller dåligt vatten... Här är iaf en analysrapport från vattenbolaget om någon känner sig manad: http://www.norrvatten.se/omvatten/analysrapport.pdf Åter till min första fråga lite snabbt, stigigemla, förlorar jag för mycket av reflektorn för att det ska bli någon större skillnad om jag gör som jag hade tänkt tror du? Dvs mycket jobb för lite bättre ljus då?
  12. Ja just det, om någon undrar så valde jag att köra på "vanligt" kranvatten. Verkar funka helt OK än så länge förutom att sanden som var vit börjar bli brun... Sniglarna är riktigt duktiga på att hålla ordning, trots att de bara är 3!
  13. Oj, var det så länge sedan jag skrev här sist... Lite sent men tack för svaren! Det blev ett ovan nämnt kar som jag nu har haft igång lite drygt över 5 månader. En liten uppdatering innan min fråga Förutom ca 5kg LS har jag idag en Occelaris (sp?), en putsarräka, en koloni skivanemoner, pulserande Xenia, 4-5st knappar med okänt namn, 3 turbosniglar som har hängt med ända sen början, en liten låbenad eremit och en sorts makroalg som måste ha följt med stenen. Allt verkar så vitt jag kan se trivas, fisken äter glupskt och jagar bort mig så fort jag är inne och rotar, räkan ömsar och har sig, knapparna har blivit fler (var 3 från början), skivanemonerna (ursäkta om det är fel namn, menar dom som ser ut som svampar) har också ökat i storlek och antal och Xenian växer som ogräs... Jag har 1st 18W rör idag och tänkte nu försöka mig på att stoppa i 2 9W rör till, men är lite osäker på om man kan ha dom så tätt som jag hade tänkt mig, eller om det kanske blir för mycket/för varmt? Försöker bifoga en bild med hur det kan komma att se ut och är tacksam för kommentarer. Jag har bara lagt dom där det är tänkt att de ska sitta än så länge, ballasten tänkte ha jag på bänken vid sidan av. Det skulle i så fall bli totalt 36W på 37 liter, då borde jag väl kunna ha något lite mer ljuskrävande än det jag redan har idag? Det är 2st 6400K rör, hade tänkt byta ut dom till något lämpligt, eller är dom OK?
  14. Hej! Ligger i startgroparna att starta upp ett "guppyhotell" (37 liter inkl filterdel tror jag), men har en fråga som jag skulle vilja ha svar på innan jag går och köper något.. Har läst en hel del här, men blir i alla fall inte klok på allt... Hur viktigt är det att ha osmos vatten egentligen? Känner ingen som kör saltvatten som jag skulle kunna sno av och har egentligen ingen lust att köpa en egen anläggning (just nu iaf..). Är det bara att ge upp planerna pga detta eller går det nästan lika bra att använda vanligt kranvatten?
×
×
  • Skapa Ny...