Gå till innehåll

JensJ

Medlem
  • Antal inlägg

    50
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av JensJ

  1. AQUASCAPE:

    Ett alternativ som man ser ofta i USA är egg crate; dvs plastskyddet man sätter framför äldre lysrörarmaturer.

    Jag vill varna för detta. Jag använde dessa till dubbelbotten i regnskogsterrarium och vid test genom bl.a. blötläggning så verkade dessa kunna laka ur sig både det ena och det andra.

  2. Om man kollar noga på bilden så ser man en skarv som mellan den delen som går neråt och den delen som är som ett "vanligt"kar skarven ser jäkligt snyggt gjord ut så den förstör ju inte front intrycket av karet!

    Exakt. Därför tänkte jag dra en eventuell skarv på samma sätt. Jag har sett akvarier som är skarvade horisontellt och det blir inte alls samma sak.

  3. Tjo.

    Detta har skissats på tidigare, både Wrang och jag har varit sugna på sånt kar. Det blir dyrt så inni h-e att bygga på det viset, bara så du inte får en chock när du får in offerterna.

    Eftersom det blir 90 högt på djupdelen så måste du upp på 15mm glas, minst.

    Vill minnas att deltec har ett sådant färdigt kit att köpa, det går lös på 100 papp eller åt det hållet. Då är det bara glas frontrutan resten är glasfiber eller liknande.

    Ser fram emot om det blir av, grymt läckert kan det bli.

    Hua, jo jag trodde väl inte att det skulle bli gratis men nu är det nästan med skräckblandad förtjusning jag förbereder offertbrev. Det är väl på prislappen det tar stopp antar jag om det skulle bli så illa. Budgeten ska ju räcka till bra belysning och lite annat också.

    Jag sökte lite på forumet men hittade inga trådar med liknande byggen. Använde kanske fel sökord. Gjorde ni trådar av era funderingar?

    Och sen en sista oroshärd.... blir det för litet? Alltså, jag vet att saltkar aldrig kan bli för stora men själva layouten har ju någon minimigräns där det bara ser konstigt ut. Hur stora kar funderade ni på?

    EDIT* Hittade denna forumtråd på samma tema https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?26481-Galenskap-eller-smart&highlight=djupdel

  4. Grymt inspirerad av Philippe Grosjean (http://www.sciviews.org/_phgrosjean/index.html ) började jag filosofer kring 120 outnyttjade centimeter i vardagsrummet.

    Ett par varv i Google Sketchup senare ser bilden ut så här.

    post-3094-14468925183276_thumb.jpg

    Bredd 120 cm

    Djup 55 cm

    Höjd (grund) 50 cm

    Höjd (Djupdel) 90 cm

    Sump ca 60*40*50cm. Hyllan i sumpfacket ska vara löstagbar. Sen hade jag tänkt krydda det hela med en LED-belysning typ EcoTech, Mazarra eller så. Jag vill dessutom ha en överbyggnad för att minska ljusspill. Att borrningen är placerad som den är beror på att akvariet ska kunna beskådas från den grundare kortsidan också.

    Grundfrågan är väl: Har jag blivit helt vansinnig? Om så är fallet, givet att jag bygger bänken själv, tror ni det finns någon lika vansinnig människa som har för vana att bygga akvarier som dessa? Någon rekommendation på vem man vänder sig till? Jag gissar att det blir en skarv mellan djup och grunddel i frontrutan. Den ska i så fall gå lodrätt och inte horisontellt.

  5. Byt skummaren till en Tunze 9002 med en anpassad kopp. Det räckte för mig. En del byter även fläktarna men det har jag inte prövat än (kanske framöver). Det är inte så ljudligt som en mobiltelefon mot ett bord från mitt akvarium iallafall.

    Jag tycker du ska våga testa RSM 130. Det är mitt första saltkar och det har varit perfekt.

    MVH

    Jens

  6. Jag använder Two Little Fishes ZoPlan & PhytoPlan. Vet inte om det är bättre eller sämre än något annat men samtliga filtrerare blir aktiva av det. Hur som helst så blandar jag ett mått (kryddmått kanske) i någon deciliter vatten och slår det i akvariet (Ett RSM130). Max 1 gång per dag. När fodret snurrar runt i burken försöker jag om möjligt ha skummaren avstängd.

  7. Min Escenius bicolor gillar enbart fryst artemia. Inget nori eller sallad verkar passa. Jag tycker att den ser ut att behöva annat käk men VAD? Vad lockar ni era bicolorer att äta på vegetabiliesidan? Alla tips mottages tacksamt.

  8. KH ~10

    Buffrar med "Dubbelbuffer" men har enbart använt 15ml hittills.

    1.025

    Kan nog få hjälp med vattentester. Ca-testet är nytt från i somras så det borde vara OK. Bra tips.

    Magnesium har jag inte mätt (men borde kanske ta tag i det....)

  9. Jag har ett RSM130 med en rejäl korallgrusbotten.

    Har testat Ca med ett Red Sea-test och kommer fram till ungefär 650 mg/liter. Jag har inte sett sådana nivåer omskrivas någonstans. Kan det ha ett sammanhang med att jag haft problem med för lågt pH 7.8-7.9? Har nu buffrat upp pH till 8.1 och är på väg mot 8.4.

    Är ens en Ca-nivå på 650mg/l ett problem?

  10. Jag har ju inte själv möjligheten men om jag kunde välja och hade ett område där vattnet var rent skulle jag solklart hämta allt vatten från havet. Hur ser det ut där du hämtar? Tänk bara på att förvara vatten du inte använder under genomluftning så att inte mikroorganismer dör och förgiftar det. Har du nära till havet så skulle jag hämta direkt i samband med vattenbyte. Instämmer med Spooky sen, testa vattnet och kolla kvaliteten

  11. Det går att tillsätta endast kalciumklorid men inte för mycket då kommer en obalans att uppstå. Är det Ca värdet du vill höja? Hur mycket? Köp lite Natriumhydrogenkarbonat också slipper du en obalans.

    /Mattias

    Livar upp denna tråd med en följdfråga.

    Vilken typ av obalans är det som avses? Överskott av kloridjoner relativt natrium? Jag har kört med CaCl i växtakvarium utan att någonsin kompensera med något annat (Ja, jag vet att växtakvarier är något helt annat men det borde inte vara TOTALT giftigt att hälla i)

    Följdfråga 2: Jag skulle också vilja öka halten Ca genom att enbart tillsätta CaCl-dihydrat men vad är lagom dosintervall så att det inte blir "för mycket"

    Mvh

    Jens

  12. Bra frågor Laggeman.

    Jag har inga stenkoraller men önskar ha detta. Även en mussla står på önskelistan. Jag har kört karet ett kort tag och undrar om delvattenbyten verkligen kan räcka för att fixa rätt nivåer i långa loppet.

    Dykaren:

    Tack för tipset. En följdfråga. Tillsatser enligt bailingmetoden ska ske med Na för att kompensera för kloridjoner. Min fråga: Är kloridjonöverskott skadligt? Jag har drivit växtakvarium och där tillsätts CaCl2 utan att kompensera för natrium. Vari ligger skillnaden som gör att saltvattensakvariet inte kan hantera ett kloridjonöverskott? Kanske borde jag starta detta som en separat tråd?:smiley22:

×
×
  • Skapa Ny...