Gå till innehåll

JensJ

Medlem
  • Antal inlägg

    50
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Har gått och sneglat på det karet själv fast 275liters. Men du tänkte väl köra med en egen LED-ramp, eller? Har sett glasakvariet live och det är RIKTIGT bra finish på dem.
  2. Tack. Tur man är intresserad av sötvatten också alltså :-)
  3. OK Trist Var i Örebro för flera år sedan och då fanns det i alla fall en annan butik jag besökte men det hittar jag inte igen nu. Några tips på butiker annars i Örebro?
  4. Hej Skulle också gärna komma i kontakt med c-life om någon kan hjälpa. Mvh Jens
  5. Jag vill varna för detta. Jag använde dessa till dubbelbotten i regnskogsterrarium och vid test genom bl.a. blötläggning så verkade dessa kunna laka ur sig både det ena och det andra.
  6. Snyggt! Mycket intressant att följa :-) Ser ut som om du använt 2"5" som reglar. Jag skulle dock överväga att sätta ett antal diagonala stag av 2"5" i bakkant för att stadga mot eventuella sidledsrörelser.
  7. Ah! Det blir dock lite svårt att få in sumpen i skåpet med det tillvägagångssättet. Men tack för idén :-)
  8. Exakt. Därför tänkte jag dra en eventuell skarv på samma sätt. Jag har sett akvarier som är skarvade horisontellt och det blir inte alls samma sak.
  9. Hua, jo jag trodde väl inte att det skulle bli gratis men nu är det nästan med skräckblandad förtjusning jag förbereder offertbrev. Det är väl på prislappen det tar stopp antar jag om det skulle bli så illa. Budgeten ska ju räcka till bra belysning och lite annat också. Jag sökte lite på forumet men hittade inga trådar med liknande byggen. Använde kanske fel sökord. Gjorde ni trådar av era funderingar? Och sen en sista oroshärd.... blir det för litet? Alltså, jag vet att saltkar aldrig kan bli för stora men själva layouten har ju någon minimigräns där det bara ser konstigt ut. Hur stora kar funderade ni på? EDIT* Hittade denna forumtråd på samma tema https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?26481-Galenskap-eller-smart&highlight=djupdel
  10. Grymt inspirerad av Philippe Grosjean (http://www.sciviews.org/_phgrosjean/index.html ) började jag filosofer kring 120 outnyttjade centimeter i vardagsrummet. Ett par varv i Google Sketchup senare ser bilden ut så här. Bredd 120 cm Djup 55 cm Höjd (grund) 50 cm Höjd (Djupdel) 90 cm Sump ca 60*40*50cm. Hyllan i sumpfacket ska vara löstagbar. Sen hade jag tänkt krydda det hela med en LED-belysning typ EcoTech, Mazarra eller så. Jag vill dessutom ha en överbyggnad för att minska ljusspill. Att borrningen är placerad som den är beror på att akvariet ska kunna beskådas från den grundare kortsidan också. Grundfrågan är väl: Har jag blivit helt vansinnig? Om så är fallet, givet att jag bygger bänken själv, tror ni det finns någon lika vansinnig människa som har för vana att bygga akvarier som dessa? Någon rekommendation på vem man vänder sig till? Jag gissar att det blir en skarv mellan djup och grunddel i frontrutan. Den ska i så fall gå lodrätt och inte horisontellt.
  11. Kan det vara en idé att testa Fluval Edge LED? Finns i både 23 och 46 litersversion? Har dock inte kollat närmare på hur mycket ljus de innehåller men det har bl.a. färdigt moonlight.
  12. Så otroligt häftigt :-) Tolkar jag dig rätt i att sumpen ska stå i våningen under akvariet dvs i källaren? Då har du nog löst mycket av kylproblematiken också.
  13. Byt skummaren till en Tunze 9002 med en anpassad kopp. Det räckte för mig. En del byter även fläktarna men det har jag inte prövat än (kanske framöver). Det är inte så ljudligt som en mobiltelefon mot ett bord från mitt akvarium iallafall. Jag tycker du ska våga testa RSM 130. Det är mitt första saltkar och det har varit perfekt. MVH Jens
  14. Jajamen, det är det. Dra iväg ett PM så kapar vi inte tråden till det. Annars kan ju riccordea vara något?
  15. Lovande! Ska bli kul att följa. Grattis till att ha hittat en sådan flickvän Brukar inte vara så trådarna låter när det handlar om respektive här på SA. Men jag är också lyckligt lottad
  16. De små partiklarna kan förhoppningsvis ta sig igenom svampfilter men det bör i synnerhet vara skummaren som tar bort fodret från vattnet. Jag låter cirkulationspumparna vara igång för att låta fodret cirkulera.
  17. Jag använder Two Little Fishes ZoPlan & PhytoPlan. Vet inte om det är bättre eller sämre än något annat men samtliga filtrerare blir aktiva av det. Hur som helst så blandar jag ett mått (kryddmått kanske) i någon deciliter vatten och slår det i akvariet (Ett RSM130). Max 1 gång per dag. När fodret snurrar runt i burken försöker jag om möjligt ha skummaren avstängd.
  18. Hej magun

    Fattar inte varför men denna avisering ser jag 6 månader senare. Svaret var nej, men idag ja. Numer har jag xenia att avvara. HAr du något kul att byta med. Jag letar euphyllia/caulastrea/andra LPS

    Ursäkta det kraftigt sena svaret

    /Jens

  19. Min Escenius bicolor gillar enbart fryst artemia. Inget nori eller sallad verkar passa. Jag tycker att den ser ut att behöva annat käk men VAD? Vad lockar ni era bicolorer att äta på vegetabiliesidan? Alla tips mottages tacksamt.
  20. KH ~10 Buffrar med "Dubbelbuffer" men har enbart använt 15ml hittills. 1.025 Kan nog få hjälp med vattentester. Ca-testet är nytt från i somras så det borde vara OK. Bra tips. Magnesium har jag inte mätt (men borde kanske ta tag i det....)
  21. Jag har ett RSM130 med en rejäl korallgrusbotten. Har testat Ca med ett Red Sea-test och kommer fram till ungefär 650 mg/liter. Jag har inte sett sådana nivåer omskrivas någonstans. Kan det ha ett sammanhang med att jag haft problem med för lågt pH 7.8-7.9? Har nu buffrat upp pH till 8.1 och är på väg mot 8.4. Är ens en Ca-nivå på 650mg/l ett problem?
  22. Jag har ju inte själv möjligheten men om jag kunde välja och hade ett område där vattnet var rent skulle jag solklart hämta allt vatten från havet. Hur ser det ut där du hämtar? Tänk bara på att förvara vatten du inte använder under genomluftning så att inte mikroorganismer dör och förgiftar det. Har du nära till havet så skulle jag hämta direkt i samband med vattenbyte. Instämmer med Spooky sen, testa vattnet och kolla kvaliteten
  23. Lät spännande. Finns det inga möjligheter till ljusinsläpp? Kanske med några reflektorer som speglar runt ljuset ner mot akvariet?
  24. Livar upp denna tråd med en följdfråga. Vilken typ av obalans är det som avses? Överskott av kloridjoner relativt natrium? Jag har kört med CaCl i växtakvarium utan att någonsin kompensera med något annat (Ja, jag vet att växtakvarier är något helt annat men det borde inte vara TOTALT giftigt att hälla i) Följdfråga 2: Jag skulle också vilja öka halten Ca genom att enbart tillsätta CaCl-dihydrat men vad är lagom dosintervall så att det inte blir "för mycket" Mvh Jens
×
×
  • Skapa Ny...