Gå till innehåll

skjortan

Medlem
  • Antal inlägg

    27
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Thomas
  • Stad
    Stockholm
  • Akvarievolym
    112

skjortan's prestationer

Nyfiken mandarinfisk

Nyfiken mandarinfisk (4/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Det var på bromma zoo jag köpte det. Tyckte det var ett riktigt bra pris. Det låter ju lovande med era svar om korraller och RSM. Då kanske man kan våga sig på lite roliga SPS koraller då. Jag har som sagt bara mjukisar i just nu. Jag dykare och är van att se koraller i dess naturlig miljö och vill nog ha mina acropora lite mer åt det bruna hållet. Dessa färgsprakande exemplar av acropora man ser på bilder av SPS kar har jag under mina hundratals dyk aldrig sett i naturen. Visst acroporafält brukar ha toner av färg åt ena eller andra hållet men inte som neon som man ser i vissa zeolit kar. Så om det går att hålla SPS med tillväxt även om färgerna är lite bleka skall jag nog försöka med ett par fraggar.
  2. Nu har molly hotellet varit igång ca ett år och korallerna t.o.m. överlevt en flytt. Så jag impulsköpte ett RSM 130 vid senaste besöket i affären. Jag skulle egentligen bara ha lite mer salt och fosfat remover. Men det var rea efter jul på RSM. Vattnet är blandat och hälften av LS är överflyttad tillsammans med lite vatten från det gammla. Ett par eremiter och en hummer har flyttat in. Ja lite xenia och andra mjukisar hängde med på stenen. I helgen så planerar jag att flytta över fiskarna (två oscilaris). Då har karet gått en vecka. Kommer lägga upp lite bilder i helgen när jag har tid. Jag funderar på att börja med lite mer avancerade koraller typ. lps och ev. sps. Fungerar det att köra lps/sps i ett RSM? eller är MH ett måste? Jag är också intereserad av att stoppa i en dvärgkjesare av något slag antingen "bicolor" eller "fire". Men jag är lite avskräckt av den information jag hittat om revsäkerhet gällande dessa dvärgkjesare. Har någon erfaranheter av dessa i ett mindre kar (130L)?
  3. Jag har ett nanokar 82L som varit igång ett par månader. Allt verkar bra utom att fosfaten är mätbar 0.5 enl. saliferts test. Nitrit=0, Nitrat=0, ph 8.2; iofs verkar alla koraller må bra och mina knappar är gröna och fina. Känns spontant onödigt att stoppa i fosfatremover om allt mår bra.
  4. Nu kör jag iofs bara med 2*37w och mina problem är inte avdunstningen som är ca en cup (2,5 dec) per dag, utan värmen. Om du skall köra en nanokub med huven på och 4*37 kommer du DEFENITIVT att behöva kylning eller att montera in nya feta fläktar. mitt kar är uppe i 28.5 med lilla locket öppet och en ambient temp på 25 som det varit de senaste dagarna (svart plåttak).
  5. Jag misstänkte att MH var någon slags HID. Men inom dykning talar man bara om HID och inom akvarier bara om MH. Och inom dykning brukar vi vilja ha minst 10k färgtemperatur eftersom allt rött ljus försvinner efter ca 5 meter. (empiriskt). Och dörför är det som att elda för kråkorna att elda på med en halogenlampa på 4k grader. Men korallerblir förståss glada av lite rött ljus Men det finns HID Lampor med alla möjliga färgtemperaturer.
  6. Hej jag kommer ju från dyksidan av saltvattenshobbyn och har just börjat med saltvattenskar. inom dykning (framförallt grottor). Har HID lampor revolutionerat dykningen på senare år. Istället för 50w halogenlampor med brinntid på en timme dyker man nu oftast med 10-18w HID lampor. med en brinntid på minst det dubbla. Så min fråga är. är MH lamporna inom akvaristvärlden samma sak som hid (High intensity Discharge). http://www.halcyon.net/lights/hid-faq.shtml Och om inte är det någon som provat att ha HID över karet.
  7. Tja jag trodde också jag var hård för att jag hade kalkskellet!
  8. Nu så har karet varit igång totalt 4 veckor. Vecka1. Efter ca en vecka med 10 timmars belysning med 24w röret kom algprocessen igång. Då inköpptes lite olika sniglar. (astrea och turbo sp.). Karet matades dagligen med bakteriekultur. Även med lite lite artemia (för bakterierna). Vecka 2. efter ca en vecka med sniglarna var brunalgsfasen över och det började se lite dött ut. Nu modifierade jag huven och stoppade i ett 36w 14000k rör. Nästan genast började tillväxten av grönalger. Eftersom både Nitrit och nitrat var varit omätbara under en vecka och att fosfat var ca 2ppm inhandlades en oscilaris för att var säker på att få näring åt bakterierna. Vecka3. Oscilarisen koppades in och äter glupskt. Matas med fryst artemia. Sniglarna (bara 5 stycken har algerna under total kontroll och rensar all sten och alla rutor. Kan bara säga att astrea är mycket effektiva. vissa stenar har redan börjat få små röda prickar i de gröna som verkar vara kalkalger. Vecka4. Alla värden ser stabila ut och Vanten fick en kompis. (oscilarisen kallas vanten eftersom den flyger som en vante i utblåset från pumparna. Nitrit och Nitrat har gått ner och Fosfat har ökat helt enligt plan. Att fosfat är uppe i 0.75ca är inte så konstigt eftersom jag inte har fosfat remover koraller eller Macro alger. Jag har också köpt mina första koralldjur (en grön kollonianemon och en grönaktig skivanemon). Fortsatte belysningen ca 10 tim/dag med 39w powercompact. Nitrit: ej mätbart Nitrat: 0.5 Fosfat:0.1
  9. Hej jag har startat mitt första saltvatten för ett par veckor sedan. I morse när jag skulle tända ljuset fick jag se en 5-6 cm lång bristleworm eller fireworm som vi dykare kallar dom. (för att dom bräns värre en maneter). Denna bristleworm är så vitt jag kunde se av arten Eurythoe complanata eller Chloeia sp. (Polycheata, Amphionidae). Är detta ett pestdjur som bör tas bort eller tillför det något bra till mångfalden? Jag har bränt mig ordentligt på dessa små rackare vid djupare grottdyk. dom verkar trivas i grottor och vad dom äter vet jag inte. tyvärr har jag inga egan bra bilder för den e snabb som attan! här är en bild jag hittade på google
  10. Har handlat där ett flertal gånger. dom brukar leverera kring helgerna vad jag förstått. Jag har alltid fått snabba leveranser. Dom har även skött returer och garantiåtaganden på ett mycket föredömligt sätt. Kan bara starkt rekommendera PWSS
  11. Je en sånn går man nog in under huven. Det beror iofs på hur många lampor man klämt in. Problemet är att om man har mer än ett originalrör har man nog använt upp det utrymme som är över själva karet. Det som finns kvar då är utrymmet över filterfacken. Ser iofs inget problem med att mata i pumpgropen och pumpa ut fodret (om man inte tänkte mata med vuxen artemia eller något annat större).
  12. Jaha nu har man ju börjat med saltvatten. Och då får man ju massa roliga organismer. De flesta finns utförligt beskrivna i mina rev böcker. Men alger är det värre med. Inte ens "indo pacific reef guide" har något bra alg kapitel. Så vad är det här ? Och det här (jag åsyftar den vita skorpan av alger inte klutten).
  13. Nej jag har tyvärr inte sätt ett ända litet kryp. Har tittat med ficklampa nu på kvällen och det ser rätt dött ut =(
  14. Hej allihopa håller precis på att starta upp. nu har jag kört karet i en vecka och jag ser inga levande organismer på min levandesten förutom brunalg och lite av en röd alg. Inga små rörmaskar eller kräftdjur och inget som rör sig . Stenen har gått i en affär ett längre tag och gick med skummare med låg cirkulation och utan ljus. De flesta andra man hört om på forumet som startat har sett massa roliga levande saker på sina stenar inom en vecka. Det kanske är så att stenen är cyklad, frisk och mår bra men jag tycker att jag borde ha någonting levande i stenen förutom bakterier. har tyvärr inga tester för fosfat eller amonium änn (kändes lite onödigt då jag inte har någon amonium alstrare i karet änn). Vattenvärden. temp: 26,4 c Nitrit: ej mätbart Nitrat: ej mätbart Ph: 8.0 finns det något sätt att konstatera om min sten är frisk eller är det bara att utgå ifrån att den är det och stoppa i lite lägredjur.
×
×
  • Skapa Ny...