Gå till innehåll

Christern

Medlem
  • Antal inlägg

    38
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Christern

  1. Åker en hel del till USA i jobbet. Brukar beställa diverse prylar (elektronik och fiskegrejor) och portorderföretagen skickar till hotell. Funkar alltid jättebra. 110V bryr jag mig inte om längre, finns ingenting man inte kan lösta med en juste transformator. Classe kan stå till tjänst här och det är ju inga megawattbehov för akvariegrejor. Har även fått saker skickade från USA direkt till Sverige. Pratar man med företaget brukar de skriva ett mycket lågt värde på följesedelen. Amerikaner är MYCKET förstående gentemot folk som vill undvika skatter/tullar

    Vill ha!

    http://www.nanotuners.com/product_info.php?cPath=23_53&products_id=153

    Och det här till jobbet!

    http://www.nanotuners.com/product_info.php?products_id=152

  2. Det kanske redan har besvarats i den här enorma tråden (men jag kunde inte hitta det). Går det att koppla till en sump till Red Sea Max samt finn det möjligheter att även använda en påfyllningsautomatik?

  3. Helt rätt Christer!

    En metod som kan passa för dig om du ska bygga en ås i akvatiet kan vara att bygga ett skelett av plaströr som du fäster stenen i för att få sten på höjden och inte så mycket på bredden.

    Hur menar du här? Nått i stil med detta (sett från sidan)? Silikonlimmat?

    0

    000

    000000

    Äsch! Mjukvaran vägrade acceptera det triangelformade upplägget men nollerna enl ovan samt lika mycket spegelvänt

    Är inne och inspireras av Reefcentrals "Tank of the Month". Helt otroliga grejor där! Finns det svenska tankar som matchar dessa monstruösa burkar?

    MCE600 går det också att koppla ozon till. Är detta värt att göra? Finns det någon förgiftningsrisk?

  4. Helt rätt Christer!

    4x1000L som cirkulationspump, är kanske i det klenaste laget, Hydor Koralia streampumpar är bra och prisvärda.

    Hur lång tid det tar för död LS att bli levande fins det mycket delade meningar om från 1 månad till aldrig. Men det tar betydligt längre tid än en månad kan jag lova, och den blir aldrig lika levande som färsk LS från havet.

    Vad som är den bästa bakrunden kan du nog bara avgöra själv, för vad är snyggast? BTN bakgrunderna har jag själv aldrig gillat, Du kan såga bitar av LS och klistra direkt på rutan.

    Bakgrunder av riffkeramik brukar kunna bli riktigt snygga,

    Själv har jag bara travat en stenhög med LS mot bakrutan.

    En metod som kan passa för dig om du ska bygga en ås i akvatiet kan vara att bygga ett skelett av plaströr som du fäster stenen i för att få sten på höjden och inte så mycket på bredden.

    Skönt med lite support. Undrar vad Madame kommer att säga? Inte heeelt säkert att hon är lika stödjande som människorna som rör sig här på forumet.

    Du har rätt med cikulationen. Tänker ha dessa som bas men funderar på att komplettera med Tunzes 7000litare med "vågfunktion". Hoppas det blir lite mer pulserande liv i burken då.

  5. Till sist slog jag till. Var iväg och beställde prylarna jag behöver för att starta.

    Helglasakvarium b80xd80xh50 med en inbyggd 20l behållare för att ersätta avdunstat vatten

    Arcadia 80 cm 4xT5 belysning

    Deltec MCE 600

    4x1000 liter cirkulationspumpar

    UV-C (Älskar UV. Använder det även i min sötvattensburk)

    Apparatur för att automatiskt fylla på avdunstat vatten från behållaren i burken.

    Samt annat smått och gott.

    Dröjer några veckor innan akvariet är färdigbyggt men nu är det på rull (till sist...)

    Har tänkt sätta belysningen "på tvären" då jag har planerat att revet skall "komma ut ur väggen" som en ås och vill få så mycket ljus som möjliget på åsens topp. Akvariet kommer således att vara synligt från 3 håll genom likstora rutor. Planerar inte att ha stenkoraller och andra mycket ljuskrävande varelser men vi får väl se längre fram...

    Avser att ha väldigt mycket levande sten i akvariet. Tänkte grunda med ett antal kilo död levande sten på botten och sedan fylla på med levande sten från några olika ställen för att maximera chanserna för biodiversity.

    Har hört lite olika uppgifter om hur lång tid det tar för död LS att bli levande igen. Allt från 1 månad till ett år. Nån som vet?

    Har hört från en del att faxekalk är bäst att ha i grunden men intuitivt tycker jag att död LS borde vara bättre.

    Bakgrunden, vad blir bäst där? I sötvattensburken har jag en BTN slimline. Kanske den ljusa version av den skulla passa bra här?

  6. Bumpar den här tråden. De av oss som har haft det tveksamma nöjet att dricka tyskt och (Gudsigförbarme) amerikanskt vattenledningsvatten förstår att där är man tvungen att rena vattnet innan använding. Men har man vatten som beskrivs i inlägget ovan förstår jag inte varför. Dessutom tas det från Mälaren (alltså ingen vattentäkt där vatten kan variera kraftigt mellan tex årstiderna) och är väldigt stabilt. OK, jag ser inga uppgifter om kiselinnehållet men, såvitt jag begriper, borde kislet var den enda potentiella problemet. Så, min slutsats är att RO inte är nödvändigt om man har tillgång till Stockholmsvatten.

  7. Det är med att starta upp ett saltvattensakvarium tenderar att hålla mig sysselsatt mentalt 24/7. Undrar om det är helt normal...?

    I vilket fall, har begränsat med utrymme. Kanske skall jag bygga om mitt nuvarande sötvatten till saltvatten. Akvariet är på 420 liter (heter RENA Calvados). Det sitter några skenor av aluminium i det. överlever aluminium en saltvattensmiljö? Kan en sådan burk användas till saltvatten Dessutom har jag en BTN slim line bakgrund samt en modulsten från BTN fastsilikonad i karet. Dessa är ju inte speciellt revlika men jag antar att jag kan låta dem sitta och sedan låta alger växa över dem. Nån risk att de ger ifrån sig nåt giftigt i saltvatten?

  8. Vad menar du? Det är karbonatbuffringssystemet som är det bestämmande i så höga pH som vi har här. De olika beståndsdelarna i det är koldioxid, kolsyra, bikarbonat och karbonat. Förhållandet mellan dessa bestäms av aktuellt pH. Isättandet av dessa ämnen och vad som händer beror för ett av dem - bikarbonat - på aktuellt pH.

    MVH Lasse

    OK. Tack för infon. Var inte klar över huvuruvida det tillsattes någon syntetisk buffert typ Tris (som buffrar alldeles utmärkt vid dessa Ph) till saltvattnet.

  9. Nån som vet om nån handlare i Sthlmområdet lagerför Percula 90/120? Tycker det känns lite nervöst att köpa ett osett via näthandlare. Vill helst ha kunnat se exemplaret IRL innan köp.

  10. Du ska alltid komplettera en wavebox med cirkulationspumpar (dessa behöver inte vara styrda). Som Magnus säger så har jag en till min burk på 375L. Helt underbar produkt tycker jag som verkligen gör en skillnad i karet både estetiskt och biologiskt. Jag kommer aldrig köra utan en vågmaskin i framtiden. Cirkulationen underskattas fortfarande ofta i min mening (jag kör 2x6600 plus wavebox).

    Här är en filmsnutt med min wavebox igång:

    http://media.putfile.com/Clownens-Reef-Aquarium

    Söker du på wavebox på forumet så hittar du fler trådar.

    Mvh

    Peter

    Fy f.. vad snyggt!!! T.o.m. musiken var outstanding. Vad använder du för belysning i karet?

×
×
  • Skapa Ny...