Jump to content

bläckis

Medlem
 • Posts

  599
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  david gargiulo
 • City
  uppsala
 • Antal år inom saltvatten
  15
 • Akvarievolym
  425
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  maxspect razor
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  bläckfiskar !
 • Antal år inom sötvatten
  4
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  30
 • Har du sump
  Ja

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

bläckis's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Reacting Well
 • Conversation Starter

Recent Badges

10

Reputation

 1. Jo precis man får försöka gallra lite samt ta bort så mycket man tror är tillräckligt helt enkelt
 2. Kör bara Cheato. Och ja det är väldigt mycket där den ligger
 3. Har en misstanke över hur algproblematiken uppstått från början. Kör ju triton metoden och förlitar mig på mina macroalger, min misstanke är att jag inte "rensat" alltså tagit bort tillräckligt med macroalger då jag rensat så att säga. Man ska ju göra det i mellan åt som jag förstått det. Då macroalgerna sugit åt sig nitrater och fosfater gissar jag att då värdena blivit så pass låga så har det börjat dö tillbaka och sedan släppt mer eller mindre en bomb av nitrater,fosfater tillbaka till akvariet och på så vis har hår algerna fått sig en rejäl måltid? till min fråga hur ofta och hur mycket tar folk bort när det väl blir dags så att säga av sina macroalger? Förstår att det är en svår fråga då det antagligen är väldigt individuellt, men finns det några riktlinjer? eller kan man se på nåt sätt när det är dags att trimma tillbaka dom?
 4. Intressant! kan va värt att testa
 5. För att återgå lite till problem nummer 2 jag hade haha, är det någon annan här som kör triton metoden? Vill så himla gärna få allt att lira, jag tänker ifall det finns fler som har fått samma problem som mig att det börjar växa hår alger i display karet? Och vad har ni gjort då? frågan är kanske mer riktad mot dom som kör på triton metoden men ville i alla fall ställa den. Som jag skrev lite ovan det jag gör nu är små vattenbyten i samband med att manuellt försöka få bort algerna i karet, är dock väldigt förvånad att dom hinner växa så snabbt tillbaka igen då jag matar mycket mindre än tidigare.
 6. Skulle kunna testa små stripes faktiskt men återigen det är märkligt då jag köpt en helt ny enhet. Tycker att de man får med produkten ska funka direkt... men livet är aldrig perfekt haha. Kan testa att köpa tjockare slangar kanske?
 7. bör inte va så tätt, jag borrade inte locket på flaskorna med borr gjorde hålen " manuellt" med kniv och hålen i locket på samtliga flaskor kan man se att det fortfarande finns lite utrymme även när jag trätt igenom slangarna. Vad det gäller anslutningarna har jag tryckt samtliga slangarna på doserpumpens anslutningar så tight det går, men det ska man väl? Men bra tips! ska dra ett öga och titta igen på samtliga flasklock kan ju eventuellt förstora hålen ännu mer så det är mer utrymme. Måste få säga att man är tacksam för alla som skrivit och försöker hjälpa mig med detta problem! Kul att va tillbaka på SG igen alltid fint bemötande och grym hjälp!
 8. Du efterfrågade helbild bifogar några här hoppas det hjälper.
 9. Har märkt en grej faktiskt, jag passade på att stirra när pumpen väl doserar och i en utav slangarna som doserade akvariet kunde jag se hur vätskan började ”åka tillbaka” kan det va det som orsakar lufthålen och varför åker vätskan tillbaka lite ? Alltså ser ut som att det blir lite baksug precis efter dosen.
 10. Jo precis det är lite det jag har tänkt på med igentligen, som sagt har känt mig lite som ett frågetecken här. Inte vetat exakt hur man ska gå till väga så att säga, då man vill att ens display ska va fläckfritt från håralger men samtidigt är värdena 0ade så man står lite i ingenmansland haha. Har införskaffat städpatrull men inser att det kommer behövas betydligt mer av dom. Dock som nån nämnde lite innan, dom rör inte det långa stora algerna så måste få bort dom manuellt och därav mindre vattenbyten i samband med borttagning. Känns svårt att bara försöka få bort det med händerna. Är även inne på att försöka införskaffa salarias då dom är bra algätare och häftiga. Allright ja men då fortsätter jag ha mina som dom är. Nja kanske kan ligga i nåt du säger ska försöka tighta till det ytligare har dock tryckt på slangarna rejält, vågar knappt ta i mer då jag är rädd att ha sönder nåt. Man tycker ju dock att slangarna man får med vid inköp av pumpen är där för att dom ska passa den pumpen specifikt och bara funka ? Kan dock tänka mig att prova tjockare slang om det ger resultat vet du hur mycket tjockare ? Kör idag med vanlig siliconslang som man fick med pumpen.
 11. Fixar ny bild imorgon så får ni helhetsbild på allt. Intressant kan du lägga upp en bild hur det ser ut? Mina utskjutsslangar hänger på en slanghållare som ni såg i bild 2 jag la upp. Alltså ovanför vattenytan. Trodde inte det va bra att ha dom i vattnet ? Eller är det att dina bara nuddar vattenytan? Haha skicka bild är intresserad att testa om inte annat gjorde som dig och manuellt pumpade samt kalibrerade efteråt men luften dyker upp ca 2 dagar efteråt Ska fortsätta som jag gjort och köra vattenbyten och ha bort så mycket alger jag kan. Tack för tipset med slangen! jag har tänkt att dosera nyos zero (kolbaserat)tar nitrat och fosfat men tror den tar hårdare på nitraten. Samt phos-out från microbe lift men har avvaktat då jag som sagt inte visste om jag kunde lita på testerna men som min misstanke va så tar ju hårlagerna ämnena så falska resultat i testerna. Bör då inte skada att dosera det ovannämnda?
 12. Hej Lasse jag bifogar bild så kan du se. Är dock osäker då jag inte har samma lufthål i insugsslangarna som jag får i utskjutsslangarna. Alla insugsslangar är under ytan av vätskan dessutom, men det kan ligga i nåt det du säger för det enda jag kan tänka mig är att det kanske på nåt höger kommer in luft via locket på flaskorna då det inte är supertätt där, men jag tänkte att så länge slangarna är under ytan så bör det väl vara orimligt att det smiter in luft? Bild 1 är insugslangarna i flaskorna bild 2 utskjutsslangarna man kan även se ett ganska stort lufthål i en av slangarna i bild 2
 13. Hej! Det var ett bra tag sedan man var inne här på SG och skrev men roligt att vara tillbaka igen! Jag tänkte skriva en del frågor som jag hoppas finna svar på, då det är frågor som skiljer sig från varandra så samlar jag alla frågor på ett ställe istället för att skriva flera foruminlägg på separata huvudrubriker. Det första jag undrar över är en doserpump jag har Aquamedic evo 4. Håller på få spel här hemma för kan inte förstå varför jag får luft i slangarna som skickar vätskan till akvariet?! ska noteras att jag inte får luft i uppsugsslangarna alltså dom som ligger i vätskan. Har även bytt ut en redan mot en ny aquamedic doserpump men verkar få samma problem. Då den är helt ny så känns det ganska otroligt. På den nya valde jag att korta ner mina slangar för det står i manualen att det är bra att ha så korta slangar som möjligt, det är inte lika mycket luft som i förra men kan fortfarande få lufthål i (slangarna som skjuter ut vätskan till akvariet). Det blir ju lite problematiskt då det är viktigt med exakta doser av alla vätskor, då jag kör triton core7. Är det någon som upplevt samma problem? eller vet lösning på detta ? Ska sägas att jag har kollat alla kopplingar och det sitter väldigt tätt kan inte förstå hur det kommer in luft? fråga två jag undrar över är lite kemi. Jag har enligt mina tester ( hanna checker fosfat ) samt ( saliferts nitrat test) 0 i båda. Vet att det aldrig är bra att ligga 0ad i båda allt för länge lite av varje skadar ju inte. Men jag har lite hår alger i akvariet i min värld betyder det att jag inte riktigt kan lita på mina tester? då hår alger livnärrar sig på nitrater och fosfater? då svåra för mig här är att jag inte riktigt vet vad jag ska lita på eller göra. Jag vill inte ha hår algerna i akvariet utan vill endast att mina macroalger blommar rejält i sumpen. Som sagt kör triton metoden och vill bara att det ska rulla Det jag gjort hittills är små vattenbyten samt borttagning av alger i akvariet men ger inte superbra resultat då dom växer snabbare än vad jag hinner få bort. Har även ökat ljustimmarna i sumpen för att försöka konkurera ut hår algerna men vet inte om det ger effekt? Hoppas nån kan komma med bra tips och hjälp för själv känner man sig som ett ? hoppas jag inte missat nåt. Med vänlig hälsning David
 14. Hejsan det va ett bra tag sen jag loggade in här på SG, men jag har tittat in då och då. Som övertexten lyder har jag ett par frågor kring Krabbor,Räkor mm. Det är så att jag letar efter nån som skulle kunna förse mig med levande Krabbor stora som små tanken är att dessa ska bli mat till min cuttlefish (bläckfisk) Jag tänker främst om nån vet nån som levererar nåt dylikt här i Sverige? Har även planer på att odla min egna mysis men har hört att detta ska va ganska krävande pga att de äter varandra. Är det nån som har erfarenhet att odla mysis? kom gärna med tips, förslag! Skulle vara grymt om nån vet nåt företag eller nån person som gärna levererar levande föda i stora mängder för en billig peng. Även folk här på SG som inte vill ha tråkiga Krabbor som förstör i era Akvarier är välkomna att skicka dom till mig. Mvh David.
×
×
 • Create New...