Gå till innehåll

Norberg

Medlem
  • Antal inlägg

    1 352
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Mkt fint och trevligt med så många kejsare.
  2. Den filmen var ju så fin så man vart ju sugen på att starta ett kar igen! Mkt trevligt akvarium!
  3. En av de snyggaste tycker jag. Min erfarenhet av dem är att de är bland de skyggaste anthias jag haft. De kan var svåra att hålla med stora och stökiga fiskar. De är också hårda mot varandra ungefär som P. bartlettorum. Och så maten, de kan vara lite kinkiga så de är ingen anthias för nybörjare med anthias..
  4. Jag kan rekomendera att använda doserpump för att få igång kinkigare sorter av anthias som tex tuka eller små anthias som behöver bygga på hull efter stökiga transporter. För mig har det varit till stor hjälp att kunna flöda karet med mat regelbundet under de första 2-3 veckorna även medan man är på jobbet! Men om det blir för komplicerat att sköta systemet kommer det inte att funka i längden tror jag. Men som sagt det är kul att mata fisk!
  5. Det är en Pseudanthias tuka du fått med squampinisarna.
  6. Tillväxten hos mig skiljer sig väldigt mycket mellan olika individer. Sista året har några fraggar jag har gått från några polyper till 20-30 polyper medan andra som stått bredvid i samma förutsättning har blivit 250+ polyper. I huvudsak har mina trivts bäst i stabil vattenkvalite som även SPS trivs i. Dvs lågt fosfat, nitrat runt 2-5 och stabilt kh. De verkar inte tycka om kh svängningar, några sorter har varit mer känsliga för kh svängningar än SPS och tvärdött vid stora svängningar. De uppskattar när fiskarna matas mycket i akvariet. Vissa vill ha mycket ljus. En sort har växt lika mycket på 2 månader 5 cm under vattenytan som den gjorde på 1 år på botten av akvariet ( jag har 6x80w T5). Många sorter är nästan som ogräs och växer otroligt fort medan andra är mkt långsamväxande.
  7. Inte nån svensk butik, men nått kul att kika i i alla fall! http://www.coldwatermarineaquatics.com/
  8. Grattis! Mycket effektfull bild! :-)
  9. När tyvärr gör den inte det hos mig. Troligast fick den en taskig tid hos mig då akvariet gick ner sig. Men färgen är bra på den.
  10. Hehe, det fanns 2 då jag köpte den. Kanske finns den andra kvar!
  11. Tack Andreas! Jo det var en av de som stått ett längre tag hos Triton, det var därför jag tordes chansa fastän jag inte viste vad det var. Jag håller med dig om att det klargula är riktigt trevlig.
  12. Hittade en trevlig mjukis nyligen. Handlarn trodde det kunde vara en Lemnalia eller närbesläktad och jag har ingen aning vad det kan vara. Kanske kan den klara sig på ljus, kanske inte vi får hoppas på att den är ljusätare i huvudsak! Nån som vet vad det är? Måste erkänna att jag är väldigt svag för M. setosans struktur.
  13. Äntligen nån som har förstått det hela med ståndsmässig transport av fraggar!
  14. Håller med, trevlig läsning som Knopp tåtat ihop.
  15. Självklart menar jag 5 cm under vattenytan! Klev nog upp för tidigt och började skriva här! Och självklart är ju knappar giftiga, varför svamla om sånt! Man ska nog inte skriva alltförmycket på söndagsförmiddagarna känner jag!
  16. Knappar är trevligt att ha i burken och är bra komplement till alla LPS, SPS :er och annat vi håller i våra akvarier. Men man behöver vara medveten om vad man har att göra med de är giftiga. 1. Jag har själv aldrigt upplevt att jag blivit påverkad av gift från zoa/paly kolonier som har kraschat i mitt kar. Det har hänt några gånger att kolonier på 200+ huvuden har smält utan att jag har märkt något på djuren i karet eller att jag blivit påverkad av vattnet. 2.Placera aldrig dem på ett ställe där du inte vill att de sa sprida sig. Men det skiljer mycket mellan olika varianter, jag har några som det skiljer faktor 10 på i tillväxthastighet. 3. Jag matar inte. Men min erfarenhet är att de mår bäst i SPS vattenkvallite med små mängder nitrat tex 1-5 så de kan tillgodogöra sig av den näringen i vattnet tillsammans med ljuset. 4. Ljus och vattencirkulation styr utseendet en hel del på dem. Vill du ha dem korta och knubbiga så är det generellt så att det är mer ljus och strömt som gäller. De sorter om är krypande från början kommer nästan alltid att fortsätta att vara det i ett normalt akvarium. Jag har några just nu som sitter 5 cm under 6x80 w och de är "lagom" knubbiga! Den bruna trattkantarellen i den högra bilden är samma sort som den i vänstra. Jag delade kolonin och satte den vänstra mitt i karet (höjdledes) och efter ca 14 dagar hade den ändrat form och färg till första bilden. Så det är bra om man provar sig fram lite och ser var de trivs bäst. Vi får se vart det tar vägen om 14 dagar till!
  17. Hehe ränderna går aldrig ur sötvattenskillarna!
  18. Trevlig burk du har! Den erfarenheten har även jag av zoa/paly att de kan vara lite lynniga. Den som säger att alla är lätta har nog inte provat så många olika. Då de bråkar kan det vara värt att flytta runt den till lite olika förhållanden i burken så kanske man hittar ett bra ställe för den.
  19. Glöm inte att använda fjärrutlösare eller använd fördröjd exponeringen några sekunder så inte bilden blir skakig/oskarp av handrörelserna. :-) Jättebra initiativ Peter. :-)
  20. Det var en akvariebutik i Övik som hade det (fanns säkert fler som lyckades)! Var där själv och kikade på dem! :-)
  21. Här kommer en liftare jag fått med levande sten!
  22. Och nyss skrev vi om pungsparkar... Men Gubbe, hallå där nu börjar det hetta till lite... ;-) Tack! :-)
  23. Outch! Det vill jag ju inte göra, dela ut pungsparkar altså! ;-)
  24. Va kul att så många tyckt om bilden på anemonen. Ok såhär ser det ut med inställningarna (han inte med tidigare var på en innebandy match). ISO200, f9, 1/200, auto vitbalans och ingen blixt. Använde min D90 och Sigma 70mm 2.8.
  25. Det fanns inte så mycket tid till inställningar så jag hade faktiskt för snabb slutartid och fick en väldigt mörk bild som du ser. Det var ett höftskott på riktigt för en gångs skull. :-)
×
×
  • Skapa Ny...