Gå till innehåll

berrasburkar

Medlem
  • Antal inlägg

    25
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. funkar skitbra med dom, inget bråk alls. mer som att dom håller ihop:)
  2. hålstenen är vit och gul aktig. ska ta nån bild på den vid tillfälle.
  3. nån som vet ifall det finns såkallade bra fireworms? har några st som luffar runt på nätterna och ibland på dagarna. bla så är det 2st som är ca 20cm som uteslutande håller sig på en sten som jag har en liten mjuk korall på, men dom stör den aldrig, däremot så knaprar dom alger och till min förvåning så har jag sett dom gnaga på den här algen som liknar vindruvor (valonia). hade en matta av dom och där åt firewormsen ganska ofta.dom åt bara den när bollarna inte var så stora. vid mitt akvarie byte pillade jag bort valonia algerna och har fortfarande inte sett att maskarna stört nån av mjuk korallerna trots avsaknaden av valonia alger. utan nu käkar dom vanliga alger.
  4. har kollat upp hålstenen och som crille trodde så är det kalksten. lavastenen verkar ju inte vara någon hitt, men kalkstenen då? bra dålig?
  5. tycker det roligaste med saltvattenskar är att man aldrig vet vad som krupit ut ur stenarna på natten. och att ibland få en glimt av något nytt djur man inte sett tidigare:) jag haft mitt akvarie i nån månad och sitter fortfarande varje natt och glor frenetiskt med olika ficklampor:) studera stenarnas yta nogrant, många djur är så små och smälter in med stenen såpas bra att man lätt missar dom. när du väl lärt dig att hitta dom så kommer du se massor med kryp.
  6. stort tack för inbjudan:) ska fundera och se vad ekonomin säger. låter hur kul som helst. kan vara bra för mig att få träffa några riktiga saltisar. för jag har extremt mycket att lära. har 2 kompisar som också håller på i nybörjarskala, men dom är på min nivå och sitter hela nätterna med ficklampa och glor på allt roligt i stenarna. min tanke från början var att enbart ha stenar och ficklampa:) fast lite vill ha mer. jag hade problem med att akvariet gick varmt och fick kyla det med djupfrysta petflaskor. så då kom tanken att ha akvariet i garage förådet som är betydligt svalare. men det känndes lite väl överkurs att motorsåga upp väggen för ett 200l kar, och då jag blev erbjuden ett 540 komplett med sten så var saken klar:) och när det blev såpass stort så kom intresset för fiskar och annat roligt av sig själv:)
  7. har skummat igenom alla inlägg men det blev lite läsning och mest kikat på bilder:) du har verkligen lagt ner din själ i det här. imponerande:) törs man fråga hur mycket allt kostat? och hur många timmar du lagt ner? återigen suveräna bilder och mycket intressant. KUNGLIGT!!
  8. blir kul att följa:) gjorde samma sak med mitt 540 för nån vecka sedan. men jag hade lyxen att inte behöva bry mig om baksidans visuella del. håller med om att spånskiva tål mycket om det behandlas rätt, men skulle föredra formplywood. har byggt bänkar av formplywood som legat ute på marken i 2-3år,utan bekymmer. nackdelen är att färg inte fäster så bra på den lite oljiga ytan. nä fan, mer bilder av samma kvalite och lycka till. tror det där kommer bli kungligt:)
  9. bilden togs samma dag som flytten var gjord. så dom haft det lite stökigt, först flytta från 540 till en helt ny miljö på 200l, efter en tid där flytt igen, tibaks ti 540. det är nog både och. men dom är gulare nu iallafall. dom ser då ut att trivas. ang lavastenen så har det funkat med tidigare ägare som haft det i flera år.
  10. när jag köpte det så fick jag med följande djur, 2st gula kirurger,1st blåtryckare,1st ormsjöstjöena. på stenarna växer det några mjuk koraller, sen är det gott om små räker på många av stenarna. även på lavastenarna. på några av korallstenarna sitter det massor av musslor som lever. dom är ca 2-3cm stora. han jag köpte av hade haft det så i flera år och aldrig haft bekymmer.
  11. alger har jag gott om, dom flesta syns inte så bra på bilden men tro mig dom finns; ang anemoner så har det funkat bra hitils, matar dom ca 1 gång varranan vecka. har 2st florida anemoner, 1st sand anemon, 1st kort tentaklig magnifica (tror jag den hette) och massor (ca 15) skiv anemoner som växer överallt på stenarna. ang muränan så tror jag den går bra att ha ifall man matar den med jämna mellanrum. kan inte mer än hoppas att 540 räcker för att fiskarna ska hålla samms. tack till er alla och kom gärna med mer åsikter. jag tar defenitivt åt mig.och uppskattar verkligen kritiken. utan den så lär man sig inget. har som ingen mentor så all kritik är bra kritik. nästa gång jag ska inhandla så kommer jag fråga här innan beställningen.
  12. köpte för ett tag sedan ett akvarie med 82kilo ls, men av dom 82kilona så är 18kg lavasten och hålsten. min fundering är om lavastenen eller hålstenen påverkar balansen i akvariet? och isåfall hur länge, och vilka värden ska man kolla extra noga? stenen i det här fallet har varit i saltakvarie i minst 2år, vissa av dom upp till 5år.
  13. det här med överinningsbox är nog ingen dum ide, har lite lexanplast liggandes och även glasrutor från gammla terrarier så något ska man ju kunna snickra ihop.såg en artikel här på guiden som Martin Palmqvist skrivit. var riktigt tydlig och lättförstådd. blir nog att utgå från hans skiss. ang lavasten så vet jag inte om det varken bra eller dåligt. vet att lava stenarna varit i akvariet i minst 2års tid. så man kan ju tycka att om dom avger gift så ska det vara i minsta laget nu. ska nog starta en tråd ang lavasten. har beställt djur idag:)' blev: salarias fasciatus 2st stenogobiops nematodes stjärn murena strombus giberulus 3st ecsenius bicolor nerita sniglar 10st enoplometapus debelius colobocentratus atratus 2st heteractis magnifica 2st putsar räkor som äter glas rosor
  14. humpade i allt ändå. verkar funka, fisk och krabbor äter för fullt och anemonerna har satt sig till rätta:) dock lite jobb kvar, måste bygga en snygg ram och ordna en bra bakgrund, sen kvarstår sumpen. kommer ju utgå från ett 200liters akvarie. kom gärna med förslag.
  15. köpte för ca 2månader sedan ett 200l saltkar med ca 18kg ls. satte igång det och köpte till 16 kg ls. beställde några anemoner och 2sallykrabbor, 1 pilkrabba, några sniglar, en sjöhare vilken dog. lite vill ha mer:) så köpte sen ett 540l med 62kg ls och 18kg väl inkörd blandat hålsten och lavasten. fick i det köpet med en rejäl skummare och massa pumpar. även 3st fiskar medföljde, 2st gula kirurger och 1st blå tryckare. och en svart ormsjöstjärna. fiskarna åkte direkt i 200l karet. nu har 540 stått med 300l vatten och 62kg ls sammt dom där 18 kilona väl inkörda lavastenen och hålstenen, i ca 1 vecka. min första fråga är när törs jag pumpa över vattnet från 200l karet och flytta över allt till 540? min andra fråga är ang sump.' mitt 200l är tänkt som sump, och är tacksam för tipps på utföranden. tanken var ju att borra hål i 540liters karet men fick ingen glasmästare att ta på sig jobbet med garanti, så karet är oborrat. funderar på ställa sumpen så vatten nivåerna är samma i 540 och 200 och nyttja slangnings prinsipen med 2st 2tums rör och sen ha en pump som skickar vattnet till 2oo liters karet. kom gärna med tipps och kritik. hur mycket ls ska jag sätta i sumpen? jag har även köpt ett ytterfilter som pumpar ca 1000l/h och en eheim ytavrinning. vilket kar ska jag sätta returvattnet? i övrigt så har jag 2st powerhead pumpar som pumpar 3800l/h 3st andra mindre powerhead 2st ca 1500l/h och 1st 2500l/h 2st dubbla lysrörs armaturer med 1blått rör? 1 lila rör? 2st som vanliga tror jag. hur ska jag lägga upp belysningen? dag / natt belysning osv att till lägga är att 540 är inbyggt i väggen och sump pumpar kommer inte synas. har obegränsatt med plats där bak. har säkert glömmt skriva in massa annat jag undrar över. klarar inte sitta vid datorn speciellt länge åt gången.så jag får kompletera eftersom. tacksam över alla tips/kritik/hjälp.
  16. ok. förhoppnings vis är det ju det som var skåran. är mest rädd att det skulle röra sig om nån slags parasit som krupit ur värdjuret. blir spännande ikväll. har köpt ett till akavarie som jag byggt in i väggen, funderar på flytta över allt från mitt gammla mindre akvarie ikväll:)
  17. skåran mitt på ryggen och strax bakom och mellan kaninöronen och kanske 4-5cm bakåt. skåran var från 2 till 5mm på bredaste partiet. i botten av skåran var det som en ljus smörja. tror inte dom har gälar som fiskar, kollade ganska noga på den när jag fick den och då hadde den ett runt hål på ryggen som troligen hänger ihop med andningen.
  18. mycket riktigt så dog den. hittade den för 2 dagar sedan död. men funderingarna stannar inte av där, utan fortsätter. på sjöharens rygg såg det ut som om någon skurit ett4-5cm långt snitt längsefter. som om den spruckit. tankarna börjar ju komma i banan parasiter? sista dagarna den levde tappade den mycket volym och då den var död var den riktigt smal. jag dum som man är kastade den ju utan att tänka på att fotografera och undersöka närmare.
  19. tänk också på att dra sladdarna uppåt från akvariet, iallafall första biten. annars finns risken att vatten följer sladden direkt till utaget. köp gärna ett skarv grenutag som är godkännt för utomhusbruk (sköljsäkert).dom är ofta försedda med ögglor så man kan skruva fast den en bit över akvariehöjden. ang jordfelsbrytare kan jag inte utala mig, men det ju inte värre än att kolla eniro och ringa och rådfråga nån elfirma. sånt kostar oftast inget.
  20. he he törs ju inte lägga ut bilder på min balja,man skäms ju:) du har verkligen lyckats bra!fruktansvärt snyggt.
  21. ok, stort tack till er alla. skönt att veta vad det är iallafall. är inte säker att jag förstod texten rätt men den lever ännu och snorren har börjat gå tibaka. så jag hoppas den överlever. stora frågan är om den kan smitta andra djur i karet.
  22. vad det än är så har det blivit mindre och fått en svagare blåfärg. är nog troligast som ni tror att det rör sig om något könsorgan .
  23. sjöharen har inte rört sig mycket sen den blåa grejjen börjat visa sig. första dagen fräste den runt och käka allt den såg. nu rör den sig kanske 20-30cm per dygn, och verkar inte äta mycket. väntar på en såndär sjuk-yngel korg som jag beställt. måste ju gå bra att stoppa den i en sån? det är inte någon annan sjöhare i karet så logiskt sett så borde den inte kuta runt med stånd hela dagarna. fast å andra sidan så är det ju lite skumma djur. vill minnas att jag såg att den hade en liten blå knopp då jag fick den, på samma ställe som grejjen nu hänger i.
  24. en dag efter leveransen av sjöharen så var den försvunnen, hittade den senare inne bland stenarna med nån slags blå igel på sig. ser ut som om igeln antingen krupit in eller ut från huden. törs inte slita lös den av rädsla att haren ska dö. någon som vet vad det är förnågot, och hur farlig den är för haren och fiskar krabbor mm? finns det en så lär det ju vara flera. hur tar man bort den?
×
×
  • Skapa Ny...