Gå till innehåll

Woggy

Medlem
  • Antal inlägg

    63
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Niclas
  • Stad
    Lund
  • Antal år inom saltvatten
    0 / 2007
  • Akvarievolym
    130
  • Akvarie mått
    60x40x50
  • Akvarietillverkare
    Red Sea Max
  • Antal år inom sötvatten
    3 år / 2004
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    15

Woggy's prestationer

Givmild kirurgfisk

Givmild kirurgfisk (5/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

11

Omdöme

  1. GX Developer är till Mitsubishi PLC:er, har en sån med men jag tycker det är mycket lättare att programmera Siemens S7-200 med Step 7. Har en 7" touchscreen med som jag givetvis glömt ta bilder på. Dock mäter jag inget än, blev byggstopp när min dotter föddes. Den onödigt stora skruvventilen är en nålventil av märket Aqua Medic och de köpte jag här http://www.akvarielagunen.se/Shop/Index.php?sArtId=1-71401 för 119 kr / st =)
  2. Precis, det var så jag lyckades övertala min fru =)
  3. hehe, tackar =) Jag såg att denna kanske skulle passa bättre i DIY. Är någon intresserad av programkoden så skicka ett privat meddelande.
  4. Jag styr hela mitt akvarium med en Siemens s7-200 PLC så även vattenbyten styrs via den. antar att 90% slutar läsa här för hur många har en PLC liggandes hemma:smiley24: För alla som är kvar kan jag säga att det iaf är rätt enkelt att programmera ett vattenbyte om man vill ha ett lätt förstaprojekt. Jag använder biltemas slang och spolarpumpar till allt jag doserar/tömmer/fyller. Den har en metallstav till inpellern så det är inget för oroliga människor. All teknik finns i rummet intill och slangar/sladdar går i kablellister i hela lägenheten. Givarna är från Kjell&Co och en håller reda på rätt nivå och den andra är som katastrofbackup om den första hänger sig. Det andra är en bild på alla slangar till påfyllning, tömning och dosering. Bild på där slangen kommer ut genom ytterväggen (igenom ett gammalt igenfyllt hål =) Man måste även tänka på att bryta häverteffekten så slangen måste sluta ovanför vattennivån. det löser man enklast genom att låta den lilla slangen gå in i en större. Slutligen lite bilder på dosering av balling och vodka som lyckades hålla mitt akvarium i liv när vi fick en liten flicka och jag bara orkade byta vatten 2 ggr på 5 månader! Dock var det väll inte i så gott skick men allt lever iaf.
  5. Lock finns på hinkarna, men tack för tippset ändå.
  6. Jag har precis fixat dagligt automatiskt vattenbyte av saltvatten för att jag är lat. 1300 fylls RO vatten på upp till givarnivå. 1305 töms saltvatten ut genom en slang under uteplatsen. 1306 fylls nybladat saltvatten på från en 25l hink upp till givarnivå. Frågan är hur många liter vatten jag ska byta om dagen i ett RSM 130. Nu byter jag 2 liter / dag?
  7. Har nu sett på denna sidan att han kör med Ultra Min S nerblandat i dunk 3 i ballingen. Så där var visst den frågan besvarad.-bok http://www.reefdreams.de/lang_eng/info_3_eng.html Så för att formulera om mig lite. Vilket korallfoder skulle ni ha om ni bara fick ha ett?
  8. Spolarpumpar, slangar och backventiler köper jag på http://www.biltema.se/. Runt 100kr för 1 pump, 10 meter slang och 1 backventil. Nålventilerna är av märket Aqua Medic och de köpte jag av http://www.akvarielagunen.se/ för 119 kr / st Styr gör jag med en Siemens PLC S7-224 som man kan köpa på http://www.plcsweden.com/ för mellan 1000 och 2000 kr. Sen måste man kunna programera dem med och köpa en programmeringskabel för runt 800 kr. Ett alternativ till en PLC är en sekund-timer men då dessa är rätt dyra, vad jag vet, lönar det sig snabbt med en PLC. Då kostar det bara runt 200 kr för att få en ny doseringspump. Det är troligt att det går med en minut-timer beroende på hur många ml man ska dosera / dag. Vodkan t.ex. tar ungefär 10 sekunder att dossera 2ml och då går det nog strypa flödet ännu mer alternativt att köra med mindre koncentrerade lösningar. Ett tipps till alla som vill ha doserpumpar men tycker att det är för dyrt.
  9. Har fixat färdigt min automatiska dosering av vodka nu. Hoppas kunna mata som vanligt nu utan att få för hög nitrat. Lite bilder om nån är intresserad, måste ju prova den nya funktionen att laddu upp bilder som är rund 250kb ist. Bild 1 är nivågivarna, en för rätt nivå och en "panik" som sitter 1 cm högre Bild 2 visar utloppet där backventilerna doserar balling och vodka och osmos. Bild 3 visar spolarpumpar som är strypta med nålventiler i plast.
  10. Det är bara att gratulera, både till tvillingarna och ditt RSM.
  11. Efter mer än ett år av missöden, problem och ny kunskap är det dags att uppdatera min gamla tråd. Intresset dog lite efter att jag hade haft problem med dinos, troligtvis pga lågt kh/ph. Det tog nästan 6 månader att bli av med, och det var inte förrän jag började odla skiten med nitrat och vodka och rensa varje dag med en pump med filtermedia som skiten dog. Vilket ämne som tog slut har jag ingen aning om, men det fungerade iaf. Nästa missöde var att läsa av mitt nitrattest fel. I början mätte jag genom att titta genom sidan på testet och dividerade svaret med 10. På slutet tittade jag åvanifrån men fortsatte att dividera med 10. Alla andra vattenvärden var bra, och jag förstod ingenting. Detta skämms jag fortfarande för. Nu fungerar dock karet bra med hemmabyggda doserpumpar till balling plus och snart vodka med. Lite bilder på RSM:et och DIY tekniken:
  12. Jag kör balling plus enligt detta recept till 2 liter: 1) kalciumklorid 144g 10 ml strontium-bariumlösning 10 ml heavy metal komplex 2) natriumvätekarbonat 164g 10 ml Idodo-fluoro lösning 3) Magnesiumklorid 110g Magnesiumsulfat 16g Mineralsalt 48g Jag har planer på att börja med nått av alla korallfoder och FM:s sortiment verkar bra. Frågan är dock om Ultra Min S ska doseras som vanligt även jag doserar alla Ultra Trace A B och C? Cyklop-eeze är nog den enda jag bestämt mig för men många blandar en massa olika. Tipps på vilka som är viktigast som en "allround" blandning?
  13. hahaha, det har jag provat en gång, och jag lovar. Det gör MYCKET mer ont att vaxa sig än att bli "stucken" av en fireworm =)
  14. Det kändes som att köra handen i riktigt gammal isolering (glasull), det sticks lite, men inte mer. Jag bara tvättade händerna så gick de flesta bort. Så länge man inte petar på dem anser jag att de är nyttodjur i alla fall.
  15. hehe, det flesta gick bort av sig själv. Jag hade inte tid att sitta och pilla med onödigheter när hela akvariumet låg i 25l jäshinkar =)
×
×
  • Skapa Ny...