Tänkte göra ett försök och se om några nya insikter kommit fram.
Jag har hållit på med salt länge och vill minnas att "förr"så hade jag och mina saltvänner sällan cyano eller aldrig cyano (kanske lurar mig själv här).
Återuppstartade hobbyn runt -16, sedan dess har jag haft samma ls i olika akvarium men testat att ympa in lite nytt från olika håll.
Jag har återkommande cyanoutbrott, det ger sig aldrig. Just nu suger jag ut så mycket som möjligt vid vb och håller det på så vis i schak. Det enda som funkat är antibiotika men bara för att snart vara åter. Ska säga att jag har och haft god tillväxt och densitet på koraller bl a Acro vilka jag sällan sett ta skada direkt, men vid redan lite vävnadsdöd blir det där påväxt av cyno som såklart inte är gynnsamt.
Jag har testat följande över lång tid
-Högt flöde (ökat över tid), resp lägre flöde
-Låga resp höga näringsvärden över tid
-Stabila macroparametrar
-Högt ph
-Stänga av skummare i perioder
-Ozon
-Olika belysningar, Led, T5 och "back then HQI"
-Tillsättande av kolkälla över lång tid
-Tillsättande av bakterier över lång tid
-Med sand och sandvändare
-Utan sand
Det som jag kommer på att jag inte gjort sedan -16 är att byta ut LS, ändra tempen-25 grader, byta ballingsort Triton core 7 other methods, vilket känns långsökt. Matar sällan annat än fryst.
Så jag undrar om någon tänker på något direkt ni skulle göra i min situation. Upplever det som om att cyano uppkommer av flera sammanfallande faktorer sen väl där lever den sitt eget liv. Men har egentligen ingen aning. Det samband jag tror mig oftast se är bl a lågt nitrat.
Tankar?
Med vänlig hälsning, Robert