Jump to content

nike83

Styrelse
 • Content Count

  3,596
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  34

nike83 last won the day on March 1

nike83 had the most liked content!

Community Reputation

625 Excellent

3 Followers

About nike83

 • Rank
  Ordförande

Profilinformation

 • First name
  Fredrik
 • City
  Höganäs
 • Stödjande medlem t.o.m
  Föreningsmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  12
 • Akvarievolym
  0
 • Akvarie mått
  -
 • Akvarietillverkare
  -

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Håller med dig till 100% när det gäller att det det är synd att ge upp sin dröm! men jag har lite planer för utrymmet bakom akvariumet. men det blir i framtiden. exakt, de är identiska gällande storleken men betydligt mindre jobb. Ja, väldigt konstigt med Straton. ATI borde åtminstone ha den på sin hemsida. verkar väldigt konstigt! det får mig ju att tveka! GNC, blir tyvärr för "industriell". samma gäller Philips coral care. Streamer, vet inte. jag har 1st 6095a också . tycker bara att de verkar bra. men hade troligen haft bättre cirkulation med en gyre i ena ändan istället.
 2. dags för uppdatering igen. Akvarium: tyvärr så får jag inte ihop det helt 100 så det passar placeringen med ny rördragning. kostnaden skulle bli strax över 30.000kr för glas och egensnickrad bänk. därav har jag beslutat mig för att det blir ett Reefers 750 istället. tyvärr så får jag krypa på golvet igen. kostnaden blir densamma, men kanske lite sämre upplägg med reefersen rent underhållsmässigt. Belysning: Belysningen har jag inte helt 100 valt ännu. Det står mellan Radeon G5 Blue och ATI Straton. ATI:n är snyggare, men upphäningen är inte lika delikat. ATIn har fler watt, men mer vitt ljus. kostnaden blir lite högre med Radeon. Tyvärr så hittar jag i princip ingen information om ATI straton Cirkulation just nu så lutar det åt en Tunze Turbelle stream 3 6150 - då jag tycker dessa Tunze är riktigt fina kvalitetsprodukter. kanske inte lika snygg som en Gyre, men verkar knuffa en hel del vatten. Dessutom 5 års garanti. Inte hört någon Gyre som snurrat 5 år utan problem.
 3. Hej och välkommen till Saltvattensguiden! typ av akvarium är så klart olika vad man föredrar. storlek beror ofta på plånbok och plats. förr snackades det en "hundra-kronersregel" dvs, 200 liter = 20.000kr. nu tror jag det är närmare "tvåhundra-kronorosregel", dvs kar på 200 liter kostar ca 40.000kr att få igång komplett med lite fisk och sten etc. enklast och kanske snyggast är att köpa ett komplett kar (belysning, pump och skummare saknas) från exempelvis Red Sea. De har ett par olika modeller i många olika storlekar. lycka till!
 4. Hej kan bero på att ingen vet svaret jag har aldrig prövat Coral Box- ramp. vet att vissa saker produkter de släpper inte är riktigt "testade". Dock är de vääääldigt hjälpsamma på Fish Street (som jag tror är återfärsöljare för dem). testa skicka ett meddelande till dem! jag har fått väldigt bra support av dem! har du testat att göra en "reset" på rampen?
 5. Påminnelse! hjälp oss föra forumet framåt, ansök idag!
 6. japp, det är riktigt. gillar inte den lösningen heller! dock är ventilen väääldigt stor (har den redan) och den bygger på höjden, dvs att sumpen hamnar lägre ner (20 cm). ett alternativ är ju att sätta ventilen horisontellt direkt efter böj. dock måste jag då göra min avrinning bredare, typ 100cm eller 120 för att kunna nå ventilen samt kunna ta bort den vid behov. Sedan är ventilen 13 cm bred, vilket medför att jag måste ha 15 cm till vägg - karet kommer bygga ut ytterligare 5 cm. förvisso så kan jag inte ha det dikt vägg, men 2cm blir då 5. men jag skulle så klart kunna göra avrinningsboxen något bredare och anpassa hålets centrum till ventilens centrum.
 7. förstår. 160 är nog max jag kan tänka mig.
 8. exakt. vi kommer ha akvariet i "matsalen", så det är trevligt om man ser rakt in i det när man sitter och när man står nära så man slipper böja sig så mycket.
 9. mitt gamla system var 152cm hög. då nådde jag ner till botten, men karet var bara 55 högt.
 10. Uppdatering. Mina nuvarande "huvudbryn": Höjd på visningskar ? Vad vill man max ha för höjd? Jag tänkte först 160cm, men då kommer jag behöva ha en liten pall för att nå ner till botten eller för att huvudtaget nå ner. om jag sänker till 150com så tror jag kanten hamnar i min armhåla (jag är 184cm lång). Erfarenheter? Detta påverkar då höjden på sumpen i sin tur. Bifogar min sammanställning på höjder: Överkant akvarium 1500 Underkant överrinningsbox 150 RÖR Genomföring 50 Böj inkl rör diamter 70 Distans till nästa rör 50 Genomföring vägg x3 60 fall min 8m 1 cm per meter 80 totalt för rör 460 Sump Överkant på sump 1020 Rör + sump 1480 Det jag funderar på är att jag skulle kunna dra ut "nödröret" i sidan i överrinningsboxen och då spara 50mm. Är detta en bra idé? Placering på ventil - blir troligen i sumprummet. Åsikter? Filtersockor i sumpen - skall jag bygga detta i akryl, eller skall jag försöka få detta i glas färdigt? Ny layout på dragning och jag kommer flytta sumpen in i rummet mer för att få bättre plats. Rör kommer hamna i tvättstuga ovan bänk. Jag kommer försöka få tag på vita rör för denna sträcka. Rören som går i gästdel kommer jag bygga in med kanallist. Bifogar också mina ritningar som jag skickade till Diamantakvarium för prissättning. Finns det någon i Sverige som bygger ? Fördrar ju att köpa det här, men var förut väldigt begränsat med byggare. Polen är inget alternativ, då de verkar ta ca 1 år att få ett kar därifrån. New Tank - Display 2020-02-26.pdf New Tank - sump 2020-02-26.pdf
 11. kollat, men tycker de inte är så fina estetiskt. Nu kommer ju nya G5 också. De har ju en Blue-variant med 205w. hade nog räckt med 3st sådana till mitt kar. frågan är bara vad de kostar. ATI-Straton har väldigt många vita dioder (osäker på effekt då de inte ens har den på sin hemsida).
 12. har du inget silikat-filter efter osmosen? tror det tar bort kisel (om man nu vill bli av med det).
 13. gissningsvis! kanske lite dyrare till och med? blir intressant att se när de kommer till den svenska marknaden.
 14. https://youtu.be/s1OCQZUpaSM en film från reefbuilders. tyvärr så har de byggt en egen fläkt, så dessa kommer behöva köpas av av ecotech när den går sönder. Jag tyvcker Blue-varianten är intressant, eftersom den är konfigurerad efter "AB+" programmet.
×
×
 • Create New...