Jump to content

nike83

Styrelse
 • Posts

  4,660
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  130

nike83 last won the day on May 21

nike83 had the most liked content!

5 Followers

About nike83

Profilinformation

 • First name
  Fredrik
 • City
  Höganäs
 • Stödjande medlem t.o.m
  Föreningsmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  12
 • Akvarievolym
  0
 • Akvarie mått
  -
 • Akvarietillverkare
  -

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

nike83's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • Dedicated
 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • One Month Later

Recent Badges

1.6k

Reputation

 1. hur stort är systemet? prick utlöses oftast av stress, så försökt att inte stressa fisken mer. jag hade tagit det lugnt, matat ordentligt och eventuellt lånat ett UVC om det blir värre.
 2. jag tänker att du kanske skulle bygga upp något högt mot avrinningen i mitten . sedan då hade du förslagsvis bytt pumpar till exempelvis 2st MP40
 3. idag var det dags för hemmatester och skickade även iväg ett ICP till FM. Hemmatesterna indikerade att mycket näring (fosfat) har frigjorts efter min mörkläggning. nitratet har gått upp till 6.8 och fosfaten är på hela 0.25 (gått upp med 10 gånger). det blev att klippa ner en del koraller som har STN. Jag fick även ställa ner ballingen kraftigt för att försöka hitta en balans under dygnet. just att jag har en alkatronic underlättar massor för att se hur karet mår och hur förbrukningen följer detta...
 4. då har det gått 3 dygn och jag har idag startart belysningen. all dino är borta. korallerna ser inte att ha påverkats negativt alls och fiskarna är glada att få mat igen
 5. @Thomas Salt du har helt rätt. yepp, jag är helt enig men är inte övertygad om att jag bara har haft ett problem, utan flera. Vilket som triggar STN/RTN vet man aldrig. AEFW är ju maskar som koraller klarar av att hantera och de påverkar inte korallen under normala omständigheter. Dock får de ett väldigt övertag om det händer något annat i systemet och korallens motståndskraft blir nedsatt. när alla koraller reagerar negativt samtidigt (till och med staghorn), så behöver man reagera. 2 dygn med total mörkläggning och mycket av Dinos (kanske cyano) har dött. Lite kvar i sanden. Korallerna lever och har inte blivit sämre och jag tror inte att de mår speciellt mycket sämre av att det är mörkt i 3 dygn.
 6. Jag tror inte det är cyano, utan Dinos. Dinos dödar djur när det blir för mycket. Dinos och cyano ser lika dana ut, så man måste ha mikroskop för att fastställa vilken man har.
 7. efter att ha skrapat rutan och studerat flera koraller, så blev det drastiska beslut. samtliga acropora har STN eller RTN. Min "cyano" har blivit mycket värre den senaste tiden, och jag börjar fundera på om det hänger ihop med att koraller dör. Sedan årsskiftet så har jag haft lite "cyano" på stenen, som jag tycker varit konstigt, då cyano tenderar till att börja i sanden. idag bestämde jag mig för att behandla cyanon som Dinos istället (utan att kontrollera det i microskop), då jag måste göra något. korallerna håller på att dö och om 2-3 veckor har jag troligen inga acropora kvar. förra gången så dog nästan alla acroporo och många fiskar. bära eller brista, nu är det 100% mörkläggning i 3 dygn och UV-C på 55W.
 8. i torsdags så blev det en MP40 som placerades på bakrutan till höger (mitten i höjd). min Tunze 6095 flyttades upp till vänstra hörnet och blåser snett nedåt längs stenen. nu kan jag inte ha för lite flöde längre. i söndags gjorde jag ytterligare ett 25%igt vattenbyte. överdoseringen av aktivt kol åkte ur efter en vecka. jag har nu satt i en "normal" dos av aktivt kol. tyvärr så visa samtliga Acropora STN-symptom, och jag räknar med att tappa flera acropora. flera mindre fraggar är döda och nya koraller har STN har jag sett de senaste dygnen igår så doserade jag en större (½-startdos) av "Special blend" bakterier. Hört att denna skall vara bra för att stabilisera system. Skummaren stängdes av i ca 4 timmar för att låta bakterierna få chans att föröka sig. det är en hel del cyano, men det skulle kunna vara dino lika väl. jag vet att Axilur-dosen rubbar balansen och kan mycket väl vara balansen i mitt system som gjort att jag tidigare haft STN, snarare än red buggs eller AEFW. smått uppgiven, och kommer nog inte göra något mer åtgärder nu än att underhålla. jag har gjort väldigt många förändringar på kort tid och det är kanske dumt. det som är konstigt är att förbrukningen av KH:t är ganska konstant.
 9. jag har ett 750 och jag använder den som medföljde. funkar kanon!
 10. du bör även tänka på att du behöver komma åt rutan för att skrapa. tänker att det behövs ca 5 cm fritt minst.
 11. Det verkar komma ut en del odlade Potteris, vilket är roligt då denna är en av fiskarna som drabbats av blockaden på Hawaii. https://reefbuilders.com/2023/05/05/biota-unveils-captive-bred-potters-angelfish/ Enligt mig är detta en av de finaste dvärgkejsarna tillsammans med en elddvärgen.
 12. efter test med min 6095 i systemet, så har jag beställt en MP40 som @kaptenen Tunze 6095 har ett relativt smalt flöde i jämförelse med andra pumpar, samt det verkar svårt att få tag på den med den äldre magneten som jag vet klarar 19mm glas.
 13. jag har kört detta ett par gånger och aldrig fått någon negativ effekt. vad jag vet så tar det upp koppar och jag gissar på att det hamnar i skummaren. andra metaller vet jag inte. kanske Triton själva kan svara på det? De svarade mig på mail förut när jag hade frågor.
 14. det går har nu gått en vecka med axilur-kuren och de jag ser är att mina små sjöstjärnor (asterina) inte syns till längre på rutorna. de finns dock kvar i sumpen finns de på väggar fortfarande. en stackars turbo snäcka som jag missade att plocka vid evakueringen med sitt kvar på glaset, men verkar ha fått "motor-stopp" på bakrutan. mina näringsvärden är nära 0 på både nitrat och fosfat, så ingen större biomassa verkar ha blivit påverkad. dock verkar det som att min förbrukning av karbonater gått ner (KH), så något händer med korallerna. Igår så åkte ca 1 liter aktivit kol i min reaktor som får stå i sumpen. jag hängde även en påse i karet med ca 1 dl. idag blir det ett 25%igt vattenbyte. parallellt med axilur-kuren så börjar jag se över min cirkulation. mina gyre ger ett väldigt bra flöde, men det känns som att 15 sekunder efter att jag gjort rent dem, så är det dags igen. Jag har sedan tidigare en Tunze 6095 som funkar med mitt tjocka glas. Den går att styra från min gamla GHL-dator, så just nu är ett huvudspår att införskaffa ytterligare 1st 6095a.
×
×
 • Create New...