Jump to content

nike83

Styrelse
 • Posts

  4,584
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  121

nike83 last won the day on January 30

nike83 had the most liked content!

5 Followers

About nike83

Profilinformation

 • First name
  Fredrik
 • City
  Höganäs
 • Stödjande medlem t.o.m
  Föreningsmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  12
 • Akvarievolym
  0
 • Akvarie mått
  -
 • Akvarietillverkare
  -

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

nike83's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • Dedicated
 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • One Month Later

Recent Badges

1.5k

Reputation

 1. kul med film. säger ju mer än några bilder och mycket text. det går att ändra till 1024p på "kugghjulet" bredvid youtube-symbolen. galet vad fullt du har ! kul att se ett moget och uppväxt kar!
 2. har så jag kan avvara. du får betala för frakten.
 3. om jag vore dig så hade jag satsat på beggat. ibland så kommer det ut kompletta kar till sommaren. jag hade inte köpt med några djur, då en flytt av levande är väldigt stor när systemet inte är redo för levande direkt. ska du ha SPS (acropora) så hade jag varmt rekommenderat en mätmaskin, exempelvis Alkatronic som underlättar massor. kommer ibland ut som beggat också för runt 5000kr.
 4. Hej jag avnänder en aquabee som pump för sådana ändamål. Den har jag även använt till ett UV-ljus. Den stora nackdelen med dessa pumpar är ett mycket ömtåligt keramisk axel som tenderar att gå sönder.
 5. Första uppdateringen 2023. Gott nytt år! Karet rullar på och korallerna växer så det knakar. Vid senaste uppdateringen i början av november så har jag haft tydlig cyano i sanden och den ökade till att täcka ca 1/3 av sanden. Dock har cyanon backat tillbaka och den syns bara på enstaka ställen. Mer går att läsa här: https://saltvattensguiden.se/topic/65510-den-stora-cyano-tråden/#comment-702697 jag har introducerat ett större gäng med Anthias Squamipinnes i mitt system. Dessa får verkligen karet att bli mer levande och jag tycker att andra fiskar blir mer pigga på att vara framme. Jag introducerade samtidigt också 3st Decora. jag har inte sett dem sedan jag introducerade dem. De käkade bra i karantän. Så nu har jag troligen bara 1st igen (hade en sedan tidigare). Min Imperator har blivit lite mindre skygg, men gömmer sig till största delen av dygnet längst bak. Min Achilles har lite prick igen, men jag gör inget annat än att mata ordentligt. I måndags så skickade jag in ett ICP-test till Fauna Marin. Idag vid lunch så fick jag svar. Detta måste vara någon form av rekord! I vilket fall så överväger jag att lägga Strontium på doserpump. Jod ser jag har kommit upp lite. Bifogar mitt ICP-test. Under julen var vi borta i ca 1 vecka. Då steg pH:t och förbrukningen ökade också kraftigt under denna period. KH gick från 8.0 till 7.1. Mest troligen beror de på minskad CO2 i rummet. Ovan akvariumet sitter ett tilluftsdon som tillför rummet 10 l/s friskluft. jag trodde faktiskt att detta skulle räcka för att hålla CO2 låg, men det verkar inte göra så stor skillnad. Det ser lite dramatiskt ut, men i själva verket så är det ca 0.1 lägre pH när vi är hemma. Tankar? 2023-01-02.pdf
 6. jag har 10st skruvar om du inte köpt redan?
 7. I november började det komma lite cyano i sanden igen. Jag har sett tendenser tidigare men inte brytt mig om den. När jag gjort vattenbyten så har jag "slammsugit" sanden. Den började sprida sig i sanden och jag uppskattar att den täckte totalt 1/3 av min sand i mitten av november (har tyvärr inte foto). I början av december börjar den gå tillbaka och sakta har den dragit sig tillbaka och idag är den nästan helt borta. Detta känns som ett mysterium. Foto från början av december: Idag: Vad har jag gjort för förändringar i karet? Aktivt kol: Sedan en tid så kör jag inte längre med aktivit kol. Dock har jag haft det borta från systemet i ca 3 månader. Fosfatremover: Jag har kört en sväng med fosfatremover (alu-baserad), men den har jag inte bytt på 2 månader och innan jul så åkte reaktorn ur helt. Dosering: Ingen dosering sker av kolkälla. Dosering av Core7 samt att jag doserar Jod och Järn på doserpump för att försöka hålla upp dessa 2 parametrar. Belysning: I december när el-priset skenade, så tog jag bort sista timman av belysning för mina T5or mellan 17 och 18 på kvällen. Detta innebär att jag har T5 igång mellan 11 och 17 och LED (50%) igång mellan 11 och 18 ("rampar" upp och ner i 2 timmar). Det är dags att byta lysrör (1½ år gamla nu), så det blir så klart spännande att se om cyanon kommer tillbaka då. Näringsämnen: mitt refugium "stannade" i princip i höstas och näringsvärdena gick uppåt. Detta berodde troligen på att algerna saknade järn och kanske jod. Efter jag börjat dosera järn och jod så har näringsvärdena börjat att sjunka. jag boostade även med lite alu-remover. Sista mätningen innan jul så var nitratet under 10 och en N/P-kvot på ca 300. Bild från 13e december.
 8. jag mäter 2 gånger om dagen med Alkatronic. Dosering av balling + Jod + Järn gör jag med min gamla GHL poriflux 2 med 8 doserpumpar. jag tycker det funkar kanonbra!
 9. yepp kör tim-pris. Övervägde ett tag att bara köra doppvärmaren när belysingen ej var tänd.
 10. ser att min tanke om rörligt pris från nästan ett år, fick dåligt utslag jag har tagit bort en timma av T5 och släcker dem 17 innan strömmen är som dyrast (17-19 på kvällen). Tempen har jag satt på 24,5 grader i karet. inget verkar må dåligt av detta.
 11. tänker samma som Per. Det kommer vara fint i början, men sen kommer kalkalgerna. om man målar på undersidan så får du dina reflektioner och måste skrapa botten med jämna mellanrum.
 12. kör du vodka eller någon annan kolkälla?
×
×
 • Create New...