Jump to content

nike83

Styrelse
 • Posts

  4,185
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  86

nike83 last won the day on July 20

nike83 had the most liked content!

2 Followers

About nike83

Profilinformation

 • First name
  Fredrik
 • City
  Höganäs
 • Stödjande medlem t.o.m
  Föreningsmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  12
 • Akvarievolym
  0
 • Akvarie mått
  -
 • Akvarietillverkare
  -

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

nike83's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

 • Very Popular Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Posting Machine Rare
 • Reacting Well Rare

Recent Badges

1.1k

Reputation

 1. igår så åkte doseringen av nitrat och fosfat igång igen. fosfaten hade rasat till ca 0,02 och nitraten var ca 10. en längre tid har jag haft problem med cyano som jag behövt blåsa bort från stenen. nu har den spridit sig till sanden, och jag måste blåsa med pump en gång i veckan för att hålla cyanon borta från stenen. så igår åkte även en kur med Red slime remover i karet för att bli av med denna plåga. för att motverka låg syrenivå i systemet har jag dragit upp skummaren på max-fart och sänkt nivån till den lägsta, samt öppnat "pluggen" i skummarkoppen, så att all vatten rinner ur den hela tiden.
 2. riktigt bra. tyvärr så får vi aldrig reda på om Trace 1 & 2 innehåller iod, om det inte finns något sätt att skicka dem på analys. tänker att man kanske kan kan ta nyblandat saltvatten i samband med ett vattenbyte och dosera en liten mängd Trace 1 + 2 som borde ge utslag i ICP-test. det blir intressant vad du får för resultat nästa gång med FM.
 3. vilka är det då? de ville ha 400kr för ett par fläktar, vilket är väldigt dyrt i mina öron.
 4. precis! de är kanske lite "priset man får betala" för att köpa beggat?! Fick offert från Pacific Sun på typ 550kr inkl. frakt. Lurar på att ta ett par fläktar också, då frakten är ganska så dyr (50% av kostnaden).
 5. liten uppdatering: mitt näringsvärde har fortsatt uppåt trots minskad dosering, nitrat ligger över 10 (gissar mellan 10-25) och fosfat ligger på 0.05. jag har nu slagit av doseringen av nitrat och fosfat. förhoppningsvis så har stenen slutat "suga" näringsämnen. jag har införskaffat mig ett Hanna Nitrat Checker, men det visade sig att man måste ha nyblandat saltvatten för att testa i mätområde 5-50PPM, så det blev att gissa på Salifert istället. igår så skulle jag bara byta lysrör och göra rent fläktarna. jag tänkte att de skulle ta ca 1-2 timmar. det visade sig vara lättare sagt än gjort. började bra: när jag skulle försöka göra rent fläktarna så kunde jag konstatera att de inte går att demontera (går ej att komma åt muttrarna) utan att ha sönder fläkten. så det blev pilla med liten trasa och försöka dammsuga så bra det går. sedan var det dags för lysören. då sprack 2st olika hållare (sockets). plasten är jätte torr och spröd. jag fick använda buntband på den ena hållaren för att den skulle hålla ihop. nu ska jag försöka beställa nya hållare av Pacific Sun, då jag misstänker att resten kommer gå sönder vid nästa byte.
 6. Hej Jag är nybörjare med 3D-skrivare, men det skall vara PETG för det som skall vara i och i kontakt med vattnet. Enligt uppgift så skall du då ej ha PLA i vattnet, då det löses upp med tiden (kanske släpper något olämpligt). Observera att detta är vad jag fått berättat för mig, så du bör kolla upp det mer noggrant från någon annan. Tror @M0jjen har koll! //Fredrik
 7. jag har för mig att det rekommenderas att man ska syresätta akvariet när man kör RSR. skummaren löper dock "amok", men jag har kört utan kopp och öppnat upp så att nivån blir jättelåg. kanske dog dina fiskar av syrebrist ( så klart ren gissning)?
 8. kallas "yellow belly". lite info: https://www.liveaquaria.com/product/2767/?pcatid=2767
 9. jag har haft liknande problem med mitt kar efteruppstart med död sten. nu efter nästan ett år så börjar det ordna upp sig, efter att jag tillförde mycket mer levande sten. nästa gång jag startar upp ett salt akvarium, så kommer jag köra minimalt med död sten. tror i ditt läge så kan du inte göra så mycket just nu. vattenbyte och försöka hålla näringsnivåerna stabila (ej stabila 0).
 10. aldrig hört talas om att eremiter käkat upp ephyllia. däremot kan det kanske vara så att den fångat lite mat, som eremiten försökte komma åt. både eremiter och putsarräkor är ganska så brutala i sin jakt på mat.
 11. skönt att det vänder! vore väldigt spännande att se vad respektive flaska innehåller. @jonasroman vet du något mer ?
 12. skickade ICP till Fauna Marin i torsdags förra veckan. Idag kom resultatet. Helt otroligt snabbt! Efter kontroll av resultatet (stämmer bra överens med mina egna tester), så känns det som att allt är i sin ordning. lite lågt på en del spårämnen, men tror inte jag ska lägga någon energi/pengar på det. 2021-06-24.pdf
 13. om det är "turbos" så kan du sälja dem när de blir typ 2cm... hur många stora snäckor har du?
 14. jag är ingen expert, men tror inte heller att det är OW. @greger vad tänker du?
 15. flytta ner kameran några cm så att ljuset kommer igenom glaset - samma höjd som glaset ligger.
×
×
 • Create New...