Jump to content

nike83

Styrelse
 • Content Count

  3,722
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  38

nike83 last won the day on June 20

nike83 had the most liked content!

Community Reputation

709 Excellent

3 Followers

About nike83

 • Rank
  Ordförande

Profilinformation

 • First name
  Fredrik
 • City
  Höganäs
 • Stödjande medlem t.o.m
  Föreningsmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  12
 • Akvarievolym
  0
 • Akvarie mått
  -
 • Akvarietillverkare
  -

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. någon alg hade lossnat och dött såg jag idag. det var något som växter ur en sten - jag är väldigt osäker på vad det var för något. finns inget refugium.
 2. okey. membranet är ganska så nytt, men ser att jag har en del slilikat i osmosvattnet, så jag bytte silikatmedia för säkerhetensskull. dock visar TDS-mätaren 0. ja, jag ifrågasätter faktiskt resultatet för osmosvattnet en smula. jag tänker om jag tillsätter koppar genom mitt osmosvatten, så borde det vara betydligt högre i akvariet. enligt ATI-testet så har jag mer koppar i osmosvattnet än i karet, vilket verkar lite ologiskt. yepp, jag har tyvärr haft en del stress på korallerna. tycker de ser lite bättre ut idag också. någon börjar få tillbaka lite färg (inbillgar jag mig). Nitratet är på 2.5. det åkte i lite mer fisk i onsdags, så det var nog inte negativt för mina näringsvärden. tycker det ser ut som att den gröna cyanon börjar släppa.
 3. det kommer bli riktigt stiligt detta! vad tänkte du för inriktning i nya systemet? vi är många som är avundsjuka på er som har ett "sump-rum". synd att han glömde bänken bara...
 4. ingen försämring i karet. dock fick jag tillbaka mitt ICP-test (gick väldigt snabbt från ATI måste jag säga). av någon anledning har jag Koppar i osmosvattnet. dags att byta filter? i vilket fall dags att byta silikatmedia (då jag ser att jag har silikat också). vilka filter är det som stoppar koppar? gissar på aktivt kol. jag kör igång en Triton Detox direkt. Lite låg jod, men borde inte döda koraller. Analyse82106.pdf Analyse82760.pdf
 5. ojdå, 5 är ju väldigt lågt. hoppas det är fel!
 6. nike83

  Spårämnen

  Hej Jag tycker du ska följa manualen från Fauna Marin. https://static.faunamarin.de/manuals/manual_balling-methode_eng.pdf //Fredrik
 7. Vart köper man fosfor och har du något recept ? Skickat från min iPhone med Tapatalk
 8. korallerna ser inte sämre ut. för tidigt att säga om de ser bättre ut (men inbillar mig det). satte igång pump nr2 igen. dock riktade jag inte den mot korallerna. ICP-test skickat. jag hade för mig att det fanns någon tillverkare som sålde fosfat på flaska, men hittar inte nu. försöker mata så mycket jag kan, men verkar som att mitt system verkar ta emot allt jag doserar.
 9. följande åtgärder är gjorda: stängt av ena pumpen matat med nitrat påse med aktivt kol (snabbverkande). i morgon skickas det ett ICP-test. igår kväll när jag kolla så hade någon korall PE, men majoriteten hade det inte. en liten fragg hade börjat släppa vävnad och var i morse helt vit = död. jag behöver tips på att få upp nitrat och fosfat. jag matar idag totalt med en kub med frysmat + en nypa pellets. varje kväll matar jag med korallmat. dock verkar som att detta inte ger någon effekt, då jag har gjort det varje dag i över en månad. tips på hur jag får upp näringsvärdena?
 10. jag har doppat med FM pest controller 2st acroporor som ser lite "angripna" ut. ingen AEFW hoppade av. hittade en påse med Saltpeter (natriumnitrat) så jag har blandat en nitratblandning som jag doserat. har tillsatt så att jag borde ha 0.5 i nitrat, men den kan så klart förbrukas. nedan är en bild på hur karet ser ut. hade lite röd cyano för någon vecka sedan, men nu kommer det massor med grön. det växer på alla ytor (glas och sten etc). lurar på att slänga i "panikkol".
 11. jag ska testa att doppa en korall som ser stark ut. funderar på att slänga i "nöd-kol" också. finns det någon negativ effekt med det? kör med aktivt kol redan i en reaktor, men kan hänga i en strumpa också. måste fixa ett ICP-test, men det tar tyvärr en stund att få hem (bor långt från närmsta butik) och sedan tar det nästan 2 veckor innan jag får svar. borde inte vara några brister i vattent som gör att koraller dör. men kanske är det något ämne i vattnet som kan förbrukas mycket vid uppstart?
 12. behöver lite hjälp och idéer gällande mina koraller (Acropora) som ser riktigt dåliga ut. jag har ett tillfälligt akvarium igång och korallerna har sett väldigt bra ut tills för ca 1-1½ månad. då började korallerna tappa färg och gå mot den bruna färgen. karet har haft väldigt låga näringsvärden och jag har endast 3st mindre fiskar. jag matar på ordentligt, men har fortfarande "nollat" fosfaten och nitraten nära 0. detta har resulterat i att det har börjat växa både röd och lite grön cyano (gissar på cyano). temperaturen gick upp i karet för någon vecka sedan, men har installerat fläkt nu. mest troligen inte orsaken till att korallerna börjar "slänga in handduken", då de började sura innan temperaturen gick mot 30 grader. mina Mg/Ca/KH-värden ligger ok. haft lite svängningar med förbrukningen nu när korallerna börjar må sämre och förbrukningen har gått ned. Det jag har sett är att min "invasion" av plattmaskar har försvunnit senaste veckorna och för 2 veckor sedan dog en snäcka. för 1 vecka sedan gjorde jag vattenbyte och bytte mitt aktiva kol. då inbillar jag mig att korallerna fick tillbaka lite färg, men nu är de mot det sämre igen. igår gjorde jag ett stort vattenbyte igen (ca 30-40%). dock ser korallerna jätte "risiga" ut idag (se bilder). idag stängde jag av min ena Tunze 6095 som hade "strålen" riktad mot korallerna. kanske vart det för mycket direkt cirkulation på acroporona? har även en Coral Box RN1 som snurrar en hel del vatten, så kanske blev för mycket cirkulation? Mina tankar går kring följande orsaker: Nollade näringsvärden Cirkulation direkt mot korallerna Någon brist i vattnet. Kaliumbrist? Förgiftning av något slag. Mina plattmaskar har försvunnit Aefw? alla tankar och idéer är välkomna!
 13. Jag har ett membran som är gissningsvis 3 år gammalt. jag behöver det inte, så jag kan skänka till någon som behöver det. behövs nya förfilter (kol och sediment). dvs endast membranfiltret. kan vara bra att komplettera med silikatfilter också. kan inte garantera dess funktion, så lägg inga timmar att åka hit och hämta det. hämtas i Höganäs (nordvästra skåne), annars så åker det på tippen. SKICKAR INTE!
 14. riktigt imponerande fiskar du har!
 15. riktigt tråkigt! aldrig klippt för värme, men tänker de koraller du har STN på, kanske vore en idé att klippa topp/del på dem som fortfarande inte är död? tyvärr så är temperaturen kritiskt på sommaren. vad var du uppe i för temp? jag själv var på 30 grader för några dagar sedan. möjligen har jag lite STN på en acro efter det.

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...