Jump to content

Veijo S

Medlem
 • Posts

  487
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by Veijo S

 1. Hej nu har karet varit igång ett litet tag. Allt tuffar på algerna börjar försvinna samt värdena är bra men hade strul med calciumreaktorn som inte kunde skickas så det drog ut på tiden så fick köra med ballning men nu är reaktorn på plats så nu är det fin justering för att få allt stabilt. Sedan blir det flera koraller å invånare. Såg igår att mina snäckor förökat sig så hade fullt med småttingar så vart lite brydd för dom har varit i ca 2månader bara. Men kan tydligen inte lägga upp bilder än.
 2. Hej alla nu är karet ihop limmat samt att stenen är i men saknar all teknik så kan inte köra igång än. Men det kommer väl snart hoppas jag. Men kan inte ladda upp bilder
 3. Tack Det skall bli riktigt roligt att göra det klart i morgon och få i revet. Det har tagit tid men det går sakta framåt.
 4. Hej alla idag kom det sista glaset Så nu är karet ihop limmat men måste limma mera men det får jag göra i morgon när det härdat så jag kan plocka bort tejp å dyligt. Men denna veckan så blir rördragning samt revet med sanden i karet så bara att vänta på pumparna.
 5. Tack Men väntar fortfarande på grejor tyvärr så bygget står still.
 6. Det händer lite iallafall Nu är sumpen på plats samt rören dit laggda så man får se hur det kan bli för kan inte göra det klart före karet är klart. Men det börjar ju likna något iallafall.
 7. Jag hade det i mitt förra å det gick riktigt bra den gången. Men hade inte refugium då för det va inte tal på det så får se denna gång hur det funkar. Men funkar det inte så är det bara att lyfta ur dom å köra på som bubbelfällor eller med annan media i. Tack ja det vart att tänka om för sumpen vart stor när den stod på golvet ihop limmad så gjorde som såhär istället. Jag gillar fisk å sps lps ja typ allt så kommer köra ett rätt stort fisk bestånd så tänkte jag kör med extra filtrering denna gång. Men som alltid så är det något man får göra om men med tanke på alla filtermattor å grejor som används idag så kan jag bara lägga galler å köra igenom ett sådant filter eller 3 så tror filtrering skall räcka till å bli över. Men tacksam för synpungter för nu är det inte igång än så nu kan jag bygga å leka för fullt utan problem.
 8. Alla biologiska filter är bara att lyfta upp å rengöra och det är byggt så att inte sumpen kan bli överfull utan att det kan rinna över om man glömmer bort att rengöra. Men tror jag har filtrering så det räcker Facket mellan dom 2 blåa filtren skall det i sådana bio kuber så planen blir att fylla hela facket med sådana så har man åkat på biomassan med bra mycket. Så planen är att hålla mig på 5ppm nitrat samt att det skall byggas refugium 80×30×35 sedan över till skummar fack med biopellets reaktor på det. Så vad tror ni? Kan det funka eller har ni några tipps?
 9. Så nu är sumprn nästan klar. Det får limmas lite i morgon när det härdat.
 10. Ja det är det men tyvärr så saknar jag kort sidorna till karet så den får jag inte ihopa men sumpen är på g.
 11. Nu börjar det bli intressant för nu kom glaset så nu blir det att limma ihopa allt samt dra rör
 12. Nu har det kommit saker och ett litet rev men behöver mera sten som det ser ut Det kommer mera saker men saknar glaset men en liten bit på väg iallafall
 13. Hej alla nu har detta stått still ett tag för att jag inte fått varken glas eller teknik men denna veckan så kommer det mesta utav tekniken och hoppas att glaset skall komma ochså så man kan fortsätta bygga. Men man har haft tid att forska och jag kommer bygga ett refugium med sand i ett utrymme i sumpen på 75×80×35 så det blir rätt stort å kanske större än vad man behöver men man kan ju ha andra djur där ochså så vi får se. Funderingar å planer har man.
 14. Hej jag tror det iallafall Visst är det och sedan kunna blicka tillbaka på hur det började och det har funnits en plan om salt i över 6år men startskottet vart en combo utav corona så det va tråkigt på kvällarna . Tja det har blivit 8kar hittils. När jag bodde söderut så limmade jag flera st. Jag jobbade med att foga fönster så man tränade under några år så jag lägger fogen på frihand och det tar inte lång tid att foga ett akvarium. Känner man så då är det bättre att någon annan får göra det men om det är snyggt eller håller är två helt olika saker. Det håller garranterat även om det inte är snyggt så prova på ett mindre om du är nyfiken på att prova.
 15. Allt är beställt men det har bara kommit ljus som är dit monterat. Så man går och vill dra igång med att limma glaset så man kan dra rör och göra klart med lister å dyligt. Men kopplat lite el i skåpet så det finns och flera än vad jag behöver i nuläget. Men skall skaffa någon belysning till detta så något i led. Sedan funderar jag på refugium men inte bestämt mig angående det än men beställde glas så jag kan bygga det med. Sedan har jag glas till ett kar som kommer byggas till fraggkar i framtiden. Det är bra med att ha en plan iallafall
 16. Hej nä dessa är inte magnetiska men möjligheten med dessa är att jag kan sätta domni ett annat rum om det blir för varmt i karet eller rummet. Jo det är inte svårt att byta om jag vill ha kraftigare saker. Jag vill ju inte måla in mig i ett hörn så tänker framåt och försöker få det så bra som det bara går. Men väntar med spänning på glas samt resten utav grejorna.
 17. Så första lev utav akvarie delar kom idag så då är det bara att vänta på resten 3×250w MH och ballaster så jag kan dra iväg dom upp till 10m från karet.
 18. Så mera saker inhandlat så silicon samt rör för rör dragning samt tunna för osmosvatten och en för att blanda salt och dessa är på 250l st. Så nu står bygget still tills det börjar komma grejor. Sedan blir det bygge så som det ser ut nu så kommer det vara igång i dec och sedan får det stå och gotta till sig.
 19. Så nu är det paket på g å 18st tot hittils så detta kommer bli en tidig julafton
 20. Nu regnar mailen in med order bekräftelse så nu är det på g Detta skall bli både roligt å intressant å få börja greja och göra ordning allt och få bygga klart karet och sedan kunna sitta och njuta av grejorna man byggt ihop. Men man har planerat och funderat mycket på och under bygget. Karet är tänkt med blandning sps lps samt mjukisar med ett bra fisk bestånd. Men skall bygga ihopa ett rätt brett rev som skall gå från bakre glaset men det skall vara mellanrum mellan revet samt glaset. Så det kommer bli rätt bra botten yta med ett kar på 100cm i djup. Så man kan göra några små rev här å där med koraller man inte vill skall sprida sig i revet som ex knappar.
 21. Det verkar som att det kan vara igång i dec med vatten så man kan prova alla pumpar och ställa in dessa. Sedan provköra allt och sedan vänta på att karet skall mogna så man kan inhandla levande. Riktigt roligt måste jag erkänna och nu vill jag bara ha grejorna så man kan börja bygga.
 22. Idag så vart glaset beställt så till veckan börjas det att limma karet samt sumpen och rör dragning. Beställde det mesta i teknikväg så skummare calkreaktor med pumpar och mängder med annat smått och gott är nu beställt så snart är det dax att bygga för fullt
 23. Jaha där ser man och ja det är en billig uppvärmning men själv så kör jag med bergvärme så uppvärmningen för mig är inte så farligt dyr men det blir så torrt utav bergvärmen så det är fördelar med ett kar så man får lite fuktigare luft. Men angående värmen så har det kanske varit 2 veckor tot i år som varit varmt på dagen men runt 15på kvällen. Det va ju minus grader i början på juli här och sedan i aug så va det dax igen Jag körde med 3×400w MH på det senaste karet jag hade och där va det aldrig så jag behövde kyla med något men det va nära några gånger. Men ett väldigt fint element måste jag säga
×
×
 • Create New...