Gå till innehåll

CizziB

Medlem
  • Antal inlägg

    58
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av CizziB

  1. Ska ta och uppdatera er lite:

    Det enda jag har gjort är att dra ner belysningstiden så nu lyser det bara 4timmar om dagen och det verkar fungera!! När lyset tändes idag så såg jag att det har minskat, på sanden, på stenarna och på rutan (har inte behövt "skrapa" bort nått)... Får hoppas det fortsätter så här bra.

    Jag har 4st eremiter i karet... inga sniglar.

  2. Skulle nästan kunna sätta en fragg på att det är dinoflagellater. Släck ljuset eller minska ner till 2h/d, sedan sätter du dig ner och använder sökfunktionen så lär du få en hel del träffar.

    Har kollat runt lite och det skulle kunna vara dinoflagellater.... Om jag släcker ner lyset helt så kommer väl inte anemonen och dom där andra sakerna att bli så glada eller? Hur reagerar dom på bara 2h lyse?

  3. Hehe, inte så lik då, första bilden är min lilla frag av Caulastrea :) men är sig inte helt lik på bilden får jag erkänna, den är grönare i verkligheten.

    Den på din bild är lik den som jag har.... bara färgen som skiljer.... Mina var mkt större i höstas innan karet flyttades till mina svärföräldrar. Sen vet jag inte vad som hände med dom.... Men nu verkar dom återhämta sig och växer på sig. :)

  4. Ser ut att kunna bli riktigt trevligt det där när det blir välfyllt :)

    Hm, ska bli intressant att se vad proffsen på identifiering säger om den där korallen, påminner i första ögonkastet om ett antal Caulastrea (kan se en liten sådan på sista sidan i min tråd t.ex., men tänk på att huvudena bara är 1-2cm stora i verkligheten) men när man tittar närmare så inte, men fin färg på den :)

    Vilken av dom menar du? Bild två eller tre?

  5. Slem och bubblor? kan det vara cyanobakterier i så fall? är ganska vanliga i uppstart också, men har inte själv råkat ut för dem, men sök på "cyano" här på forumet. Om du har en möjlighet lägg upp en bild, så blir det lättare att identifiera.

    Jag ska försöka ta en bild på botten så ni får se hur det ser ut....

  6. Nja lite som blodiglar ser dom väl ut kan man säga, men dom har en snabel som går upp. Triton kan man köpa dom på, tror tyvärr inte dom har några inne just nu då jag köpte dom sista av dom, kanske går att få ihop någon.tror dom heter något på nassuris eller något, sök här så hittar ni dom nog, sandvändande snigel. Har ni brunt i sanden med?

    Inte brunt i sanden... men ovan på.... ser ut som ett brunt lager med slem med bubblor... svårt att förklara....

  7. Den delar sig och sprider sig över stenar. Sök här på Sg så får du veta lite mera, om du ser ett större kar med stenkoraller ser du oftast inge skivanemoner i dom.

    Reaktorer menar jag, kanske fosfat reaktor, kalkreaktor, Zeovit reaktor, det finns massor med sådant roligt att köpa om man vill.

    Sandvändande sniglar är en sorts snigel som går i sanden, oftast ser man dom inte så mycket man ser mest en "snabel" sticka upp dom går där under sanden och gör rent den och vänder runt sanden, tar lite tid men tror dom är effektiva långsiktigt. Mina i clownhotellet kommer upp när jag matar med torrfoder och kryper upp på rutorna och ramlar sedan ner och gräver ner sig igen :)

    Mvh Rickard

    Jag ska söka så får jag se vad jag kan hitta om skivanemonen.

    En massa mer elektronikprylar vill vi nog inte ha... om vi inte absolut måste....

    Dom där sniglarna, ser dom ut som blodiglar typ i kroppen? Vart kan man köpa dom? Finns dom på Tritons?

  8. Skivanemon då förstår jag :) Tänk dock på att den kan sprida sig så att du får problem med den i ditt kar, håll koll på den. Jag kommer välja att avstå ifrån min skivanemon i mitt stora när jag flyttar över allt från clownhotellet för att jag är rädd att den ska ta över karet. 30kg låter väldigt mycket för eran volym?! kommer ni ha simyta till fiskar?! Tänk även på att spara plats åt reaktorer i sumpen om ni vill ha i något sådant i framtiden.

    Jag skulle rekommenderar att ni åker och köper lite turbosniglar och sandvändande sniglar så ni får lite styrning på algerna.

    mvh Rickard

    Hur sprider sig skivanemonen?

    Mesta delen av stenen ska vara i sumpen (74liter) och sen resten i själva karet... Sim yta blir det nog till fiskarna, men vi ska ha små fiskar mest typ gobies, clowner mm.

    Vad för reaktorer menar du? Vi har skummaren ståendes i sumpen...

    Jo vi har tänk köpa turbosniglar... Sandvändande sniglar vad är det för filurer? Tror jag inte hört talas om dom.

  9. ok. låter vettigt det. Tänk dock på att anemoner är inga lätta djur att hålla (dock har jag en just nu som jag fick med när jag köpte min beg Ls.) som verkar trivas, men risken är att dom börjar vandra vilket inte är så roligt då dom bränner en massa koraller. Men annars är dom jättefina att titta på, det som är lite tråkigt är mina clowner som vägrar att lämna den, inte ens när dom får mat så simmar dom ut mer än 10cm från anemonen. :(

    Hur mycket sten planerar ni att ha i karet? Jag skulle rekommendera att kasta i all sten på en gång då ni slipper nya uppstart då.

    Skivanemonen vi har är med sen första börja och har inte flyttat sig nått från den stenen vi köpte den på....

    Vi ska väl fylla sumpen (74liter) och så en del till i själva karet. Så kanske runt 30kg....

  10. Ja visst är det roligt med flera :)

    Ok, tror som havre att det är kiselalger. Ni borde skaffa en osmos, iallafall nu när ni kör lite större kar.

    Vad är eran tanke med karet? vad ska ni ha för fiskar? koraller? övrigt?

    Mitt tips till er är att skaffa lite tester, jag själv tycker Elos tester är kanonbra.

    Tanken med karet är väl att ha en blandning av koraller och fiskar.... Vi vet inte exakt än. Ska få det här att fungera bra innan vi skaffar nått mera. Men tanken är väl små fina fiskar och andra roliga djur och anemoner och så. :)

  11. skoj med en härifrån trakterna!

    Tror faktiskt inget är fel, tror bara ni har fått en liten "uppstart" iochmed nytt vatten och sådant, har ni ingen annan sten än det som var i clownhotellet alls? Däremot såg jag att ni kört 14h ljust, vilket kanske inte är så bra, dra ner till kanske 6h istället för era nu 9timmar, iallafall i början, för ni har inga riktigt ljuskrävande koraller? Själv har jag nyss startat mitt 300l kar med beg. LS och har också en massa alger men köpte ett gäng sniglar både turbo och nassauris (tror jag dom heter) och algerna börjar försvinna nu. Ni har inga turbosniglar alls?`

    Vad har ni för vattenvärden?

    Sanden, är det ny levandesand eller har ni tagit det från clownhotellet?

    Sök på guiden och leta mera så kommer ni finna massor med svar.

    lycka till

    //Rickard

    Hej! Kul med en till rospigg med saltvatten! :)

    * Nej vi har ingen annan sten förrutom den som fanns i clownhotellet. Först hade vi 5kg ls som var i clownhotellet, sen köpte vi 5kg till och stoppade ner i clownhotellet (det blev fullt). Så dom "nya" fick köras in lite.

    * Vi kan köra ner till 6h och testa. Nej vi har inga ljuskrävande koraller, har bara en skivanemon.

    * Nej vi har inga turbosniglar. Hade några förrut men eremiterna tyckte om deras hus och dödade dom. :)

    * Vattenvärdena vet vi inte då testerna vi har är tyvärr gamla. Saltet ligger bra iallafall

    * Sanden är nån form av korallsand och kommer från clownhotellet.

  12. Så här är läget:

    Vi har haft ett clownhotell i över ett år så vi är inte helt nya på salt men vi kan inte påstå att vi kan särskilt mkt. För någon vecka sedan startade vi ett 118liters plus 74liters sump och flyttade över allt från clowhotellet till den karet (LS, några eremiter och en pepparmintsräka). Nu är det så att allt i karet (sten, sand, pumpar, rutor) brunt och jättefult!! Vad kan vara fel? Skummaren är helt ny och ska klara en volym på 900liter (Red Sea BerlinX2 Turbo tror jag den heter). Vi har inte vågat fylla sumpen med sten eftersom det ser för jävligt ut i resten av karet så det finns bara sten i själva karet. Tempen är nånstans runt 27 grader. Ljusrören (2x39W) har en styrka på 17000k och 9000k tror jag och var först tända i ca 14 timmar men nu har vi dragit ner till 9timmar. Salthalten ligger bra.

    Nån som har några tips på vad vi ska göra? Nån teori på vad som är fel?

  13. Nej, men det skiljer väl lika mycket där som för icke-filtrerande krabbor... finns säkert sagolikt många varianter på dom. :ler:

    Sedan så är den numera R.I.P. så vitt jag vet. Den försvann spårlöst efter några veckor och sedan dess har jag inte sett till den. Anemonen den bodde i flyttade på sig och sedan dess, inte ett spår.

    Revhummern ser man dock aldrig till, men däremot hittar man skal den ömsat ett flertal gånger, så sent som häromdan.

    Jag har aldrig sett nått skal efter krabban... så jag har ingen aning om hur länge den funnits i burken. Köpte LS för en vecka sen så det kan ha kommit med då... eller så har den funnits där sen ett år tillbaka då vi sist köpte sten...:)

×
×
  • Skapa Ny...