Gå till innehåll

Gabbi

Medlem
  • Antal inlägg

    173
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Gabbi

  1. Ok. jag är övertygad. men jag måste säga att jag har aldrig hört talas om att länstyrelsen ska va inblandade. jaja.. sånt är livet.

    Jodå, det är de allt. Vi på jobbet har och betalar för tillståndet att sälja A och B-citeslistade djur. En gång om året gör man en sammanstämning av vad som sålts, vilket datum detta djur köptes in, och varifrån. På b-listade djur krävs det inte att det står VEM som köper av affären. A-listat har vi inte sålt på bra länge, så där är jag inte uppdaterad huruvida det är ännu striktare "rappporteringskrav."

  2. Håller med om detta, men finner det nödvändigt att påpeka att det när jag gick zoorfs kurser inte nämndes något om detta. Fiskpackning (teori) förekom vid ett tillfälle, och man fick svara på frågor efter förmåga. De som visste mycket om ämnet fick höga poäng i denna fråga, och de som visste mindre fick lägre poäng. Samtliga gick därifrån med samma kunskaper som de kom dit med.

    Vill skriva om en mening så att den inte kan missuppfattas, eftersom jag ser att den kan läsas som krritik mot lärarna på kursen. Vad jag menade var att man gick därifrån med de kunskaper man valde att ta till sig. Dvs, de som gick dit med stort intresse av salt (i just det här fallet) också gick därifrån med stor kunskap om salt och däribland packning, medan de som gick dit för att man "måste" kanske inte kommer ihåg och praktiserar alla tips de fick.

  3. Får bara fråga vad du har för fog för ett sådant här uttalande? Detta är ett ganska så hårt angrepp på både mig och resten av de som arbetar med ZOORF:s utbildning så man kan kräva att du har någon typ av undersökning för att hävda det. Jag vet inte om du sov men du gick utbildningen 2003 och då vet jag att jag gick igenom detta.

    MVH Lasse

    Jag tycker inte det är ett särskilt hårt angrepp. Jag har självklart inte gjort någon undersökning på detta, utan berättar det som jag minns det och upplevde det. Det är självklart bra om det tas upp på kursen, inget negativt i detta. Dock tror jag man är lite för optimistisk om man hävdar att alla som gått kursen kan sådana saker, även om det togs upp. Jag vill minnas att jag själv klarade mig rätt bra på den nämnda kursen, men hade gärna sett att den var mer avancerad, både på söt och saltvattenssidan.

    Jag borde kanske skrivit "vissa" istället för "samtliga" eftersom jag inte vet hur ALLA uppfattade det, och hur mycket samtliga lärde sig.

  4. Jag skulle tro att alla saltvattensaffärer skickar fisk om det finns lämpliga transporter - de vill väl sälja. Problemet är lämpliga transporter - dvs under rimlig tid och att motagaren kan ta emot transporten. De handlare som genomgått ZOORF:s utbildning på fisksidan har fått en genomgång på vad som gäller vid transport på långa avstånd. Saker som lugn infångning, lagom syrgas, ingen matning under några dagar innan, inte för många i påsen, förhållandet vatten och syrgas och lite mer. Saken är att handlarna går att utbilda i och med kravet om godkänd utbildning men hur är det på andra sidan? I detta forum har jag hundratals gånger sett rådet att koppa in fisk försiktigt och under lång tid. Råden är skrivna i full välvilja att hjälpa till men ingen gång (förutom i Jannes inlägg tidigare i denna tråd) har någon nämnt att under vissa förutsättningar kan detta råd leda till massdöd. Alla grossister och handlare som tar in fisk utifrån vet att ibland måste man ta beslut som går stick i stäv mot vad som verkar vara logiskt. Under en lång transport (lång i detta fall är från södra Sverige till de norra delarna av Norrland) kan följande ske i transportpåsen: På grund av avföring och nedbrytning sker ett pH fall i vattnet. PH:t kan även i saltvatten gå så långt ner som 7. Fisken som är stressad under transporten förbränner reservkrafter (och om den inte är svält innan så tar den upp näring från tarmkanalen). Allt detta sker samtidigt som ammonium utsöndras i påsen. I och med att pH har sjunkt till under 7,5 så bildas inte så mycket ammoniak utan det kommer att ligga som det ogiftiga ammoniumet. Det är en begränsad vattenmängd och om fisken är för hårt packad eller transporttiden varit för lång (med syrgas klaras transporttider på upp emot 3 dygn) blir ammoniumhalten relativt hög. När akvaristen får sändningen så börjar han/hon koppa in fisken med ett vatten som är bra och rätt, dvs pH ca 8,3. Följden blir att pH stiger i transportvattnet och ammonium kommer att ombildas till farligt ammoniak. Tänk på att ammonium/ammoniak komplexet förekommer i 90/10 förhållande i pH 8,3. Har fisken utsöndrat så mycket som 5-6 ppm ammonium i påsen så kommer ca 0,5 - 0,6 ppm föreligga som ammoniak om pH stiger fort till 8,3. Denna mängd är dödlig.

    Ni som tar emot fisk efter lång transport - mät pH i transportpåsen. Är det under 7,8 så skulle i alla fall jag överväga att slänga i fisken utan koppning om jag inte kan göra något av följande.

    1) Lägga fisken med orginalvattnet och genomlufta ordentligt. Koppa in sedan väldigt lite och under lång tid. Luftningen kommer att driva ut eventuell bilda ammoniak. Allt måste ske väldigt långsamt.

    2) Sänk pH i motagningskaret (karantän givetvis) med hjälp av koldioxid till pH under 7,1-7,2. Använd detta vatten att koppa in fisken med. Efter lämplig tid - lyft fisken över till mottagningskaret (utan att ta med transportvattnet). Stäng av koldioxiden och låt karet sakta återgå till sitt normala pH (8,3). Ett bra tips är att man i slutet av karantäntiden byter vatten på karrantänkaret - ersätter det med vatten från huvudkaret (dvs tar det nya vattnet till huvudkaret) På detta sätt får man vattnet i karrantänkaret att motsvara huvudkaret och behöver inger koppning när fiskarna till slut skall tas över.

    3) Kan ni inte göra punkt 1 eller 2 och pH är lågt i påsen - då skulle jag av erfarenhet bara slänga över fisken utan något av transportvattnet (jag hade dock låtit påsen ligga och få ungefär samma temp som akvariet innan)

    Är pH:t över 8 så behövs för det mesta inte ovanstående procedurer eftersom fisken varit död i påsen redan om ammoniumutsöndringen varit för stor.

    Som sagt tidigare - de handlare som genomgått ZOORF:s utbildning vet ovanstående.

    Jag vill också klarlägga en sak och det är att jag har nära band med en av affärerna i Göteborgstrakten. Vi är inte släkt fast vi har samma efternamn men vi är gamla kompisar. Jag brukar rycka in då och då och hjälpa till i affären. Jag har alltså personlig vinning på att skriva upp den affären och skriva ner alla andra. Jag passar mig väldigt noga för att göra detta. Det känar ingenting till för hobbyn att hänga ut den ena eller den andre eller göra onlinereklam.

    Med vetskap av ovanstående får var och en tolka min vädjan om att sluta med att spy galla på den eller den på grund av det eller det hur den vill. Det är upp till var och en att skaffa sig en uppfattning om olika affärers moral och prissättning. Vi skall inte syssla med något sådan. Skall vi ha recenssioner på affärer så bör Admin och moderatorerna titta på de regler som gäller på ZooPet. Tillsvidare tycker jag att man skall plocka bort all bedömning av affärer.

    MVH Lasse

    Håller med om detta, men finner det nödvändigt att påpeka att det när jag gick zoorfs kurser inte nämndes något om detta. Fiskpackning (teori) förekom vid ett tillfälle, och man fick svara på frågor efter förmåga. De som visste mycket om ämnet fick höga poäng i denna fråga, och de som visste mindre fick lägre poäng. Samtliga gick därifrån med samma kunskaper som de kom dit med.

  5. Det finns ett gäng människor som inte håller till här på guiden, men som ändå visat sitt intresse för att komma på träffar. Jag har en lista med tel. nr någonstans (BroderIsak, har du den?)

    Däremot har jag uppfattat vibbarna såsom att en del inte är så pigga på att släppa in andra än just den "innersta kretsen" hemma hos sig. Har jag fel så kan man alltid skicka inbjudningar och liknande till de på den listan också.

  6. ja just så som Greger säger är det men dock så behövs tillstånd för innehav av vissa A-listade Djur

    Såsom Ljusröda Aror tex

    Så länge djuret bara är b-listat (appendix två) så är det affären som ska ha tillstånd att importera och handla med dessa djur. Det rör inte kunden. Köper man däremot ett cites a-listat djur så är det förpliktigelser för BÅDE affär och kund. Man får inte annonsera om att man vill köpa eller sälja cites a djur utan tillstånd, och när du får ditt djur, må det vara ara eller grekisk landsköldpadda eller vad man kan hitta på, ska papprena ingå, ungefär som ett registreringsbevis.

    Om djuret ifråga är svenskfött eller ej inverkar INTE på citeskravet. Självklart är det mer etiskt med ett uppfött djur iochmed att det troligtvis är ett hotat djur, men man behöver fortfarande tillstånd och papper.

    mvh

    Gabbi

  7. Jag tycker också att det är trevligt att höra från handlarna. Tycker de e lite tyst ifrån dom ibland så mer handlare som skriver på forumet. Om de räknas som reklam så är de i mina ögon även bra service.

    Vi svarar kanske inte så ofta, men vi läser desto mer :-)

  8. Johan och broder Isak ligger inte ännu på maillistan eftersom mailkanonen som saltv. föreningen använt har upphört att existera. Ni båda läser ju dock forumet så ni har nog inte missat någon viktig information.

    Jag hoppas kunna hitta en ny.

    Till Jonas Malm har ett mail skickats iväg. Om det inte kommit fram kan det bero på att du gett mig en gammal adress eller att du har ett filter som spärrar massutskick.

  9. Om det är fler som vill vara med på utskickslistan får ni antingen maila mig eller skriva ner era mailadresser här i tråden så lägger jag upp er.

    Jag vill också komma på träff hos dig, Thomas! Om jag inte jobbar...(vilket jag tyvärr tror att jag gör om det blir den 10e september.)

    Gabbi

  10. Min fungia (ca 15 cm tvärs över) föll ner från sin klippa i natt och låg upp och ner ett tag innan jag märkte det. den har skadat sig på ett område som är stort som en fingertopp. Man ser skelettet. Finns det en chans att den återhämtar sig , eftersom det inte är någon felatktighet i vattnet som orsakat skadan, utan något rent fysiskt. Eller kommer "såret" att växa och växa?

    mvh

    Gabbi

  11. Wrang, jag jämförde alltså T5 med T8 och inte MH. Jag tycker MH är bäst och snyggast, men kan inte ha det på stora karet just nu. Då återstår lysrör att jämföra med, och jag bytte upp mig till T5 när min T8 armatur brann. *morr*

    Jag blev inte nöjd. Jag har alltså mer w nu, jämför 4 x 39 w, mot 4 x 18, men jag UPPLEVER ljuset som svagare, och har inte sett någon förbättring hos korallerna, möjligen en försämring, men den kan ju ha andra orsaker. En del här i tråden som har T5 har sex eller åtta rör, och det kanske vore en bättre väg för mig att gå, om det fick plats vill säga...

×
×
  • Skapa Ny...