Gå till innehåll

Cyruz

Medlem
  • Antal inlägg

    18
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Sven
  • Stad
    Norrtälje
  • Akvarievolym
    0

Cyruz's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Jag har vid två tillfällen använt Algenex (obs inte algeaX som TS) med lyckat resultat mot bubbelalger. behandlingstid ca. 3 veckor, och bubbelalgerna var dom sista som gav med sig under behandlingen.
  2. Sådär, då var man hemma från jobbet igen och kan kika närmare på reläerna... Några siffror inom parentes finns inte, dom är däremot märkta som följer: 16A 277V AC 10A 30V DC B300, R300 Pilot Duty 1/3 HP 7.2A 110-120V AC 3/4 HP 6.9A 220-240V AC Jag tolkar detta som att det klarar 16A resistiv belastning vid 240VAC samt 6.9A induktiv belastning vid 240VAC, eller har jag fel?? Sen förstår jag inte HP-angivelserna vilka jag antar anger "horsepower" då 3/4 HP är ungefär 560W, men 6.9A med en spänning på 240V är 1656W.... Såååå, det är något som inte rimmar i mitt huvud... Kollade förresten specen på batteriladdaren också, och den är spec'ad till 90W, och ska avsäkras med 3.15A...
  3. Hmmm, om reläerna klarar induktiv last har jag faktiskt inte tänkt på att kolla... dom är av typen 700-HK36Z24-4 (allen bradley), hittar dock ingen bra spec. som anger detta.... Beträffande batteriladdaren så vet jag inte heller om den har linjär trafo eller ej, det är en laddare för lithium-ion batterier till en mutterdragare om det säger något... Men om det nu var så att reläet inte klarade startströmmen så känns det samtidigt konstigt att det inte hände igen senare, nu kan jag inte få fram samma fenomen igen...
  4. Hmmmm, insåg just att någon mer säkerhet måste till.... Testade min skapelse med en batteriladdare (det som låg närmast) inkopplad i uttaget för påfyllningspumpen, den slog till som den skulle när jag aktiverade ingången för "nivå låg", och när jag sedan aktiverade ingången för "normal nivå" så slocknade lysdiodenpå reläet som styr det uttaget, dock fortsatte batteriladdaren att surra, första microsekunden så var tanken att det satt en konding i batteriladdaren, men när den fortsatte surra spred sig oron.... Ve och fasa! reläkontakten hade klibbat ihop... Jag plockade reläet ur sockeln, och satte sedan i det igen, då var allt ok igen... Gjorde samma procedur ytterligare en gång, och reläkontakten klibbade ihop IGEN!, men släppte dock när jag knackade på reläet... Nu kan jag inte få det att hända igen, så jag misstänker att det berodde på en liten oljefilm på kontakterna i reläet som nu är borta... Hursomhelst så känns det inget vidare.... Någon idé hur jag bygger bort denna risk? En tanke var två reläer i serie för att minimera risken, men jag vet inte....
  5. Hej igen, och tack för synpunkterna! beträffande hur jag har gjort, samt med vilka delar och dyl. så tänkte jag försöka få ihop något om det när jag har version 1 (endast vattenpåfyllning ) igång, men i enkla drag så bygger det som sagt på en "siemens logo!" med expansionsmoduler, som styr reläer som i sin tur styr vanliga 230V-uttag... allt placerat på DIN-skenor i en norm-kapsling. Jag hade kunnat driva uttagen direkt ifrån PLC:ns utgångar, då dom tål 5 ampere, men det känns säkrare med relän i mellan, plus att det är billigare att byta ett brunnet relä än en brunnen logikmodul Men.... som sagt, förhoppningsvis får jag ihop något mer ingående med lite bilder så småningom. Beträffande frågan om antal givare så var jag först inne på, som du sa Lasse, att bara ha en "on-givare" och ska väl säga att jag inte helt har bestämt mig angående detta än.... anledningen till att jag nu är mer inne på att även ha en givare för "nivå lagom" är att om man bara har en "on-givare" så måste man sätta en frånslagsfördröjning på pumpen för att den inte ska behöva starta alltför ofta, och med tanke på att flödet från pumpen antagligen kommer variera en hel del med nivån i osmos-tunnan (kommer väl nästan skilja en meter i tryckhöjd mellan tom och full tunna) så känns inte enbart tidsstyrning riktigt bra... Men sen är som sagt frågan hur nära varandra i höjdled man kan lägga givarna för lagom resp. låg nivå utan att det strular. Då jag dessutom än så länge har valt modellen "flöte-hänger-i-microbrytare" så känns det väl som justeringen kanske inte blir alltför exakt, så det är mycket möjligt att det väger över mot endast "on-givare" igen... Kommer även att söka efter andra former av givare så småningom, men är skeptisk till nivågivare modell "kjell.com", dom känns inte riktigt säkra... Har nån svag aning om att det ska finnas någon form av givare (induktiva, eller kapacitiva?) som används t.ex. till avloppstankar och dylikt som man kan sätta på utsidan av tanken... dessa vore intressanta att få veta lite mer om... Lasse ---> Hur fungerar nivågivarna i tvättmaskiner?? Beträffande justering av de olika tids-styrningarna så kommer jag till en början att skippa potentiometer, då jag kommer att ha en skärm med knappar sitt ovanför akvariet, genom vilken jag kan komma åt att justera tiderna i programmet på ett förhållandevis enkelt sätt. Tack för tipset om fuktband, ska jaga lite information om det. Robert---> tanken att lägga pumpen direkt via ett relä har slagit mig också, men vafan, lite sport ska det väl vara skämt åsido, det är nog mycket möjligt att det blir så innan det är klart... Tror dessutom att till en början kommer jag bara låta lågnivå trigga ett larm som måste bekräftas med en knapptryckning för att påfyllningen ska starta, så att man får övervaka det ett tag och se att allt verkar OK.
  6. Hejsan! Jag håller på att bygga ett styrsystem till mitt kar i form av en PLC (siemens logo), och håller nu på med vattenpåfyllningsdelen av programmet... Tänkte kolla om någon har några åsikter om säkerhet när det gäller vattenpåfyllningen... mitt system är tänkt att fungera som följer... fyra nivågivare (låg nivå i karet, normal nivå i karet, HÖG NIVÅ i karet, slut på osmos-vatten) styr via plc:n en påfyllningspump... När lågnivå-givaren varit påverkad i fem sekunder triggas pumpen för påfyllning. När normalnivå-givaren blir påverkad bryts strömmen till påfyllningspumpen. Om HÖGNIVÅ-givaren blir påverkad (vilket inte bör hända om allt fungerar som det ska) så bryts strömen till pumpen och ett högnivå-larm löser ut, pumpen kommer inte att kunna starta förrän detta larm är kvitterat. Ännu en förutsättning för att pumpen ska starta är att givaren för "osmosvatten slut" inte är påverkad. Jag har även tänkt lägga in att pumpen bara ska gå X antal sekunder per gång, och om lågnivågivaren fortfarande är påverkad efter dessa sekunder går ett larm (pumpfel/läckage) som även det måste kvitteras innan pumpen kan startas igen. Larmen för högnivå samt pumpfel/läckage kommer eventuellt i framtiden även att trigga en GSM-modul som skickar ett larm-sms till min mobil... Någon som har åsikter på detta, och någon idé om ytterligare säkerhet man skulle kunna lägga till? Och Är det förresten någon som vet om det finns några fuktgivare till vettiga priser som man skulle kunna sätta på bänken/golvet?
  7. För min del lönar det sig enbart för att jag kan få tag i den genom jobbet =)
  8. Går att köpa på t.ex. solar... tror du har mer nytta av relä-kunskap än datorvana, om du programmerar i läge "ladder" så är det som att rita ett elschema, där du sätter ut reläkontakter och relä-spolar och sedan sammanbinder dem. (enkelt förklarat)
  9. Jag tänkte mer på det program folk skrivit själva som ligger i deras logo, inte själva mjukvaran för programmeringen, den har jag. Men tack ändå =)
  10. Hejsan! Vet att det är några här på forumet som kör med siemens logo för att styra sin utrustning... Jag har också planer på att bygga ett styrsystem baserat lpå en logo, är det någon som känner att han vill dela med sig av sina program så man kan få kika lite på dom, och eventuellt använda delar av dem för att slippa skriva allt själv från början?? Till en början kommer jag nog mest bara styra vattenpåfyllning och ljus, samt kanske en matningsknapp för att stänga av pumparna en bestämd tid vid matning, men det kommer väl byggas ut mer med tiden.
  11. Ingen som har någon idé?
  12. Halloj! Jag var i torsdags och köpte ett antal sniglar (astrea är det väl antar jag) på triton, koppade in dem under ungefär 2 timmar innan jag släppte dem, men något verkar galet... efter ca ett dygn hade de knappt flyttat sig, och klängde bara på varandra, jag lät det gå ett tag till, sedan flyttade jag några till stenar istället då jag tänkte att dom kanske hade problem att krypa i gruset eftersom det rör sig lite, då jag har ganska mycket cirkulation som flyttar gruset... idag såg jag två stycken som låg uppochner i gruset, och skalen var tomma... misstänker att det är antingen min lilla rödbenade eremit eller mina gigantiska borstmaskar som givit sig på dem... Men frågan är varför dom är så passiva, inte ens dom jag har flyttat till stenar rör sig märkvärt, någon har flyttat sig någon centimeter på ett dygn typ... Vattenvärden: PH 8,2-8,4 (red sea) KH 6,2 (red sea) (håller på att höja det försiktigt med bikarbonat) CA 400 (elos) MG 1340 (red sea) nitrat ej mätbart (sera...) nitrit ej mätbart (macherey nagel) fosfat ej mätbart (salifert) salthalt 1,023 (instant ocean hydrometer) Har ett tag haft problem med brunalger, men det verkar dock börja gå tillbaka nu.. gjorde ett 40% vattenbyte för drygt två veckor sedan samt ett 10% i onsdags. (reef crystals) övriga invånare: 2 st. percula 1 st. bangai 1 st. eremit Någon som har någon idé om vad som är fel? vet att sniglarna kan vara lite känsliga, men har koppat in på samma sätt tidigare utan problem... Denna gång var det dock mindre sniglar än jag haft tidigare, är dom känsligare när dom är mindre??
  13. Har ett percula 90, med 4x39w T5 samt 150w MH.... Jag har kört ca 8 timmar T5 och 6 timmar MH sista tiden, dock har MH-lampan varit gammal (den följde med när jag köpte karet begagnat...) nu har jag bytt MH-lampan idag, och tänkte att jag ska dra ner på tiden på den till att börja med.... Vad är lagom ?? Jag ställde nu timern på 3 timmar, är det en lagom start? (T5:orna får gå lika länge som vanligt..) Och hur fort kan man öka?, handlar det om en timme i veckan, eller kan man öka fortare ??? Åsikter?
  14. Det är inte jättemycket alger så att det stör... lite på gruset (nytillsatt levande sand) men mest på bakrutan.... har satt in några sniglar och eremiter, men frågan var mest för att veta om jag vågar introducera ett par clowner, eller om jag ska sikta på att skaffa andra tester först... Ska prova göra testerna innan ljuspåslag, så får vi se om det gör någon skillnad..
  15. Någon annan som kör med seras tester, som lyckas mäta något med dom?? Eller är dom bara att kasta??
×
×
  • Skapa Ny...