-
Antal inlägg
775 -
Gick med
-
Senaste besök
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
-
Bilder på de saker som finns listade i tråden för försäljning. Är det nåt ni saknar eller vill ha närmare titt på så säg till så ska jag se om jag kan fixa en närmare bild på. Maila till vahagn@armenica.org
-
Hej! Hur går det? Om du minns så frågade jag dig om din cirkulation och att jag hade samma problem (och har fortfarande) med ansamlingar mellan LS:n. Själv har jag sugit bort det mesta av sanden i tanken eftersom det bara gav upphov till fickor med skräp som i sin tur resulterade i höga nitrat- och fostaf-värden (tror jag åtminstone). Men utifrån det du sa om din cirkulation så tror jag att den har rätt så mycket med det att göra. Hoppas att det fixar sig. Ha det, /Vahagn
-
Det finns olika sorters skummare, men de flesta behöver en pump för att driva vattnet genom skummaren. Deltecs skummare använder en pump för att göra det medan Tunze har bara en pump som står för skummningen. Den s.k. Durso stand-pipe är den som de flesta använder sig av och är så gott som ljudfritt. Man kan även bygga till extra ljuddämpare om så behövs och för att justera mängden vatten som rinner genom. Det finns gott om trådar på forumet som innehåller info om det här. Även pump och skummare av olika märken har olika ljudnivåer, men de flesta är på samma "låga" nivå nuförtiden. Japp, sumpen ska kunna svälja lika mycket vatten som den mängd som motsvarar vattnet ovanför ytavrinningskanten. Vad beträffar nivån så tror jag att c:a 5cm duger bra. Ska du köpa ett nytt kar så är det lika bra att låta galsmästaren borrar hålet till ytavrinningen åt dig. De vet avtsånd och allt det där. Kom bara ihåg att bestämma dig vad för kapacitet du ska ha för ytavrinningen och returpumpen eftersom du kommer att behöva ett hål till för returen eller eventuellt föra returröret genom själva ytavrinningen (om du väljer att dölja rören förstås). Ju större kar du köper desto större och starkare grejer kommer du att behöva (pump, skummare, lampa, etc.). Det här är förstås proportionellt, men gäller för det mesta. Och större och starkare saker brukar kosta mer: större kar => större kostnad. Själv köpte jag ett 390-liters och tycker att det var helt OK (även om det kostade en hel del och även om jag köpt en hel del begagnat )
-
Jag har två hål i karet, fast på var sitt hörn. Ska du borra två olika hål i samma hörn så måste de vara på rätt avstånd från varandra då risken att man försvagar glaset och därmed risken att glaset spricker när man borrar det andra hålet, blir större. Sätter man rätt avstånd mellan hålen så blir boxen för stort. Mitt ena returrör har jag dragit inuti ytavrinnigsröret (ta lite större dimension på ytavrinningsröret så får du plats med ett returrör upp inuti).
-
Kolla på http://www.liveaquaria.com/product/scateg.cfm?pCatId=1850 så har du bilder och förklaring på olika gobi-arter.
-
Väl, lite svårt att hålla reda på alla Guds varelser antar jag Det där angående stim så tror jag att litteraturen (eller åtminstone det jag läst) syftade mest på unga individer, medan vuxna lever i varsin grotta. De hade två stycken och jag köpte den ena. Vet inte om det går att se kön på de här heller.
-
Hej! Jag köpte den här i fredgas. Enligt affären är det en "West Indian Cleaner fish" (gobiosoma prochilus), men de träffar jag får på nätet har absolut inget med min fisk att göra. Den är den absolut mest skygga fisk jag har (sett). Den har hittat en håla som den gömmer sig i och endast kommer fram när det luktar mat. Nån som känner igen den eller vet vad det är för fisk?
-
Som jag skrev tidigare så beror det mesta på vilken art du väljer (både anemon och koraller). Men 170 liter låter lite trångt för en anemon (Halogen har en BTA i sitt kar som är i samma storlekklass och hans verkar trivas). De flesta sajter som upplyser om anemoner (t.ex. på http://www.liveaquaria.com) brukar uppge minsta "rekommenderade" volym på karet också. Är du osäker kan du kolla lite runt för att få en fingervisning på vad som brukar krävas (på den sajten brukar de även ange krav på ljus och cirkulation också, men det är fortfarande bara rekommendationer...)
-
Ska du ha anemoner och koraller (beror väl på art också) så behöver du definitivt bra ljus (läs MH), bra cirkulation och bra skummning för att rengöra vattnet av organiska ämnen. Men sen är det precis mellan himmel och jord beroende på vilka arter du köper och deras respektive krav på vatten och ljus.
-
Helst ska man ha en blandning för att täcka spektrumet så mycket det går. Har du MH också eller är det bara T5? Jag har en MH på 10000K och har kompletterat den med två djupblåa T5. Dels tillförser dessa T5 de ljusförhållanden som finns i lite djupare skikt ute i naturen och dels blir det helt andra färger med blått T5 jämfört med den vita MHn.
-
Salifert vet jag att de flesta här på forumet skulle säga är det enda man ska lita på. Under uppstart är det helt OK att ha förhöjda fosfat och nitratvärden och även här kan det finnas de som skulle säga att vattenbyten i mindre mängder är OK, men jag skulle säga att du bör låta vattnet puttra i lugn och ro så att du får en mogen bakterieflora. Målet är att bygga upp mängden bakterier som bryter ner det här och då kommer du att ta bort en del när du byter vatten (fast de som är för vattenbyten skulle kunna säga att nitratnedbrytande bakterierna sitter inne i dina LS, vilket är i.o.f.s. korrekt). Lite mer LS kan du dock kosta på dig senare om du får tag i billigare parti (t.ex. här på forumet). Ju mer, desto bättre. Vänta i nån vecka eller så och kolla att du inte får svängningar i dina värden innan du provar med nån fisk och även då ta en eller två individer i taget så att du inte chockbelastar systemet (fast du har 480 liters kar så det borde vara OK).
-
Väl, den är en av de mest bekymmerlösa invånare jag har. Den bara äter och plöjer sig fram. Ska se om jag kan hitta nån specifik info om den. Har mer länkar sparade på jobb-datorn som jag kan kolla i imorgon.
-
Kolla här, http://www.liveaquaria.com/product/scateg.cfm?pCatId=501, men om det är vanlig blå eremit du har så finns inte bilden på den här sidan. Jag har en sån https://www.saltvattensguiden.se/forumet/attachment.php?attachmentid=2687
-
Eremiter ömsar inte skal så ofta och när de byter det så brukar de hålla sig i sin snäcka i 1-2 dagar beroende på storlek verkar det som (min har ömsat skal 3ggr och senast stannde den i snäckan i 2 dagar).
-
6100 är den starkare pumpen på kapacitet mellan 4000-12000l/h. Du kan justera flödet genom en skruv på styrenheten på pumpen tills du köper en multicontroller som kan simulera olika lägen. Kostar dock säkert mer att köpa de separata än om du köper som paket (fast hittar du andra hand så blir det billigare )
-
Tack för information!
-
Ah! Missade modellen. Håller definitvt med Norberg. Kör själv med Turbelle stream Kit TS24 (2x12000l/h med styrning) till mitt 390l.
-
Jag har en sån. Vet inte hur jag klarade mig innan jag hade den, men då kommer jag ihåg att jag hade rejäla problem med sediment och algblomning... Rekommenderar värmt!
-
Det blev inga skarpa bilder, men ni fattar poängen.... PS. Jag trodde också att det var percula, men enligt affären är det ocellaris. Nån som är clown-expert?
-
Eller är det nåt annat? Min större ocellaris var knallorange när jag köpte den. Nu har hon (ja, jag får väl anta att det blir en hon), som förresten äter så pass att magen blir som en rund golfboll, börjat bli mer och mer mörkare, intill svart på hela överdelen av kroppen, medan den något mindre ocellarisen är fortfarande standard "orange".
-
Jo, jag tror också att vitlök är mer i förebyggande syfte och min hepatus har varit prickfri ända sen jag började mata med min hemgjorda häxmix (räkmix). UV-c har jag dock inte haft på sedan det senaste utbrottet (åsikterna går isär på denna punkt, men jag tillhör dem som tycker att UV-c 24/7 är inte bra...) Jag har den på endast vid introducering av nya fiskar och vid större städning som kan stressa och röra om alltför mycket i karet.
-
Eftersom du inte har andra mer känsliga fiskar så är det faktiskt bättre att låta den vara kvar. Putsarräkan kan också göra nytta om fisken låter den göra putsningen, så det är ännu ett skäl varför du inte ska lyfta upp den. Du kommer att bara stressa den ännu mer när du ska fånga den. Har du UV-c så är det bara att koppla på den, om inte så skaffa en, bra att ha vid liknande fall. Vitlök kan du också prova med genom att pressa över maten du ska utfodra. Pressa på vitlöken och låt den stå kvar en stund så att den suger åt sig vitlökssaften och sen mata med den. Är det små prickar och fisken får lite lugn och ro så brukar de klara sig helt efter ett par dagar.
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.20
Tapatalk 2.1.1