Jump to content

vahagn

Medlem
 • Content Count

  775
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Neutral

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.armenica.org

Profilinformation

 • First name
  Vahagn
 • City
  Uppsala
 • Antal år inom saltvatten
  2005 + (nuvarande år - 2005)
 • Akvarievolym
  390l + 90l sump
 • Akvarie mått
  120x50x65
 • Akvarietillverkare
  Globefish.nu
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  1 x 250W MH 14000K
  2 x 54W Deep Blue T5
 • Antal år inom sötvatten
  3
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  100+

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Lägger in större bilder på LS som finns kvar.
 2. Bilder på de saker som finns listade i tråden för försäljning. Är det nåt ni saknar eller vill ha närmare titt på så säg till så ska jag se om jag kan fixa en närmare bild på. Maila till vahagn@armenica.org
 3. Hej! Hur går det? Om du minns så frågade jag dig om din cirkulation och att jag hade samma problem (och har fortfarande) med ansamlingar mellan LS:n. Själv har jag sugit bort det mesta av sanden i tanken eftersom det bara gav upphov till fickor med skräp som i sin tur resulterade i höga nitrat- och fostaf-värden (tror jag åtminstone). Men utifrån det du sa om din cirkulation så tror jag att den har rätt så mycket med det att göra. Hoppas att det fixar sig. Ha det, /Vahagn
 4. Det finns olika sorters skummare, men de flesta behöver en pump för att driva vattnet genom skummaren. Deltecs skummare använder en pump för att göra det medan Tunze har bara en pump som står för skummningen. Den s.k. Durso stand-pipe är den som de flesta använder sig av och är så gott som ljudfritt. Man kan även bygga till extra ljuddämpare om så behövs och för att justera mängden vatten som rinner genom. Det finns gott om trådar på forumet som innehåller info om det här. Även pump och skummare av olika märken har olika ljudnivåer, men de flesta är på samma "låga" nivå nuförtiden. Japp, sumpen ska kunna svälja lika mycket vatten som den mängd som motsvarar vattnet ovanför ytavrinningskanten. Vad beträffar nivån så tror jag att c:a 5cm duger bra. Ska du köpa ett nytt kar så är det lika bra att låta galsmästaren borrar hålet till ytavrinningen åt dig. De vet avtsånd och allt det där. Kom bara ihåg att bestämma dig vad för kapacitet du ska ha för ytavrinningen och returpumpen eftersom du kommer att behöva ett hål till för returen eller eventuellt föra returröret genom själva ytavrinningen (om du väljer att dölja rören förstås). Ju större kar du köper desto större och starkare grejer kommer du att behöva (pump, skummare, lampa, etc.). Det här är förstås proportionellt, men gäller för det mesta. Och större och starkare saker brukar kosta mer: större kar => större kostnad. Själv köpte jag ett 390-liters och tycker att det var helt OK (även om det kostade en hel del och även om jag köpt en hel del begagnat )
 5. vahagn

  Två hål

  Jag har två hål i karet, fast på var sitt hörn. Ska du borra två olika hål i samma hörn så måste de vara på rätt avstånd från varandra då risken att man försvagar glaset och därmed risken att glaset spricker när man borrar det andra hålet, blir större. Sätter man rätt avstånd mellan hålen så blir boxen för stort. Mitt ena returrör har jag dragit inuti ytavrinnigsröret (ta lite större dimension på ytavrinningsröret så får du plats med ett returrör upp inuti).
 6. vahagn

  Putsarfisk?.

  Kolla på http://www.liveaquaria.com/product/scateg.cfm?pCatId=1850 så har du bilder och förklaring på olika gobi-arter.
 7. vahagn

  Fisk-ID tack!

  Väl, lite svårt att hålla reda på alla Guds varelser antar jag Det där angående stim så tror jag att litteraturen (eller åtminstone det jag läst) syftade mest på unga individer, medan vuxna lever i varsin grotta. De hade två stycken och jag köpte den ena. Vet inte om det går att se kön på de här heller.
 8. vahagn

  Fisk-ID tack!

  Jo, det är den! Tack!
 9. vahagn

  Fisk-ID tack!

  Hej! Jag köpte den här i fredgas. Enligt affären är det en "West Indian Cleaner fish" (gobiosoma prochilus), men de träffar jag får på nätet har absolut inget med min fisk att göra. Den är den absolut mest skygga fisk jag har (sett). Den har hittat en håla som den gömmer sig i och endast kommer fram när det luktar mat. Nån som känner igen den eller vet vad det är för fisk?
 10. Som jag skrev tidigare så beror det mesta på vilken art du väljer (både anemon och koraller). Men 170 liter låter lite trångt för en anemon (Halogen har en BTA i sitt kar som är i samma storlekklass och hans verkar trivas). De flesta sajter som upplyser om anemoner (t.ex. på http://www.liveaquaria.com) brukar uppge minsta "rekommenderade" volym på karet också. Är du osäker kan du kolla lite runt för att få en fingervisning på vad som brukar krävas (på den sajten brukar de även ange krav på ljus och cirkulation också, men det är fortfarande bara rekommendationer...)
 11. Ska du ha anemoner och koraller (beror väl på art också) så behöver du definitivt bra ljus (läs MH), bra cirkulation och bra skummning för att rengöra vattnet av organiska ämnen. Men sen är det precis mellan himmel och jord beroende på vilka arter du köper och deras respektive krav på vatten och ljus.
 12. Helst ska man ha en blandning för att täcka spektrumet så mycket det går. Har du MH också eller är det bara T5? Jag har en MH på 10000K och har kompletterat den med två djupblåa T5. Dels tillförser dessa T5 de ljusförhållanden som finns i lite djupare skikt ute i naturen och dels blir det helt andra färger med blått T5 jämfört med den vita MHn.
 13. Salifert vet jag att de flesta här på forumet skulle säga är det enda man ska lita på. Under uppstart är det helt OK att ha förhöjda fosfat och nitratvärden och även här kan det finnas de som skulle säga att vattenbyten i mindre mängder är OK, men jag skulle säga att du bör låta vattnet puttra i lugn och ro så att du får en mogen bakterieflora. Målet är att bygga upp mängden bakterier som bryter ner det här och då kommer du att ta bort en del när du byter vatten (fast de som är för vattenbyten skulle kunna säga att nitratnedbrytande bakterierna sitter inne i dina LS, vilket är i.o.f.s. korrekt). Lite mer LS kan du dock kosta på dig senare om du får tag i billigare parti (t.ex. här på forumet). Ju mer, desto bättre. Vänta i nån vecka eller så och kolla att du inte får svängningar i dina värden innan du provar med nån fisk och även då ta en eller två individer i taget så att du inte chockbelastar systemet (fast du har 480 liters kar så det borde vara OK).
 14. Väl, den är en av de mest bekymmerlösa invånare jag har. Den bara äter och plöjer sig fram. Ska se om jag kan hitta nån specifik info om den. Har mer länkar sparade på jobb-datorn som jag kan kolla i imorgon.
 15. Kolla här, http://www.liveaquaria.com/product/scateg.cfm?pCatId=501, men om det är vanlig blå eremit du har så finns inte bilden på den här sidan. Jag har en sån https://www.saltvattensguiden.se/forumet/attachment.php?attachmentid=2687

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...